Indian Summer

dinsdag 11 oktober 2005 14u16 | Hans Dekeyser | 22 reacties
Trefwoorden: , , , .Hagelandkaai/Koning Albert Park/Sint-Baafs plein

© 2005 GENTBLOGT VZW

22 reacties »

 1. Reactie van itwasI

  fot hagelandkaai is super. doet denken aan een beeld uit any way the wind blows.

  P.

 2. Reactie van vic

  mooie foto’s…klopt.
  Vorige week Any way the wind blows…een uur volgehouden…daarna opgegeven…Heb dat niet snel met een film. Maar verwachtingen waren te hoog gespannen vrees ik.
  Muziek daarintegen a ok.

 3. Reactie van Bart

  Twee meisjes op het strand…

 4. Reactie van Jean Marie de Wulf

  Ha, die fontein in het zuidpark! Die werd gebouwd onder burgemeester Laurent Merchiers, mijn gebuur, in die jaren stillekes! En souvenirs dat we daaraan hebben: elke schone dag, na ons huiswerk met ons zeilbootje van de ene naar de andere oever, en als hij kwam vast te zitten, en geen parkbewaker in de buurt, met de voeten in het water…. Alle kinderen van de buurt kwamen daar samen. Dat zeilbootje was gekocht in de speelgoedwinkel “le Bambin” onderaan de Lammerstraat.

 5. Reactie van Jean Marie de Wulf

  Wie ziet daar twee meisjes op het strand? Ik zie er eentje met naast haar, haar kaba! Dat tweede meisje zou wel zeer hoekige schouders moeten hebben…..en dat wens ik haar niet toe.

 6. Reactie van frederik Sartre

  Heel leuk
  Tof dat jullie in Gent en Vlaanderen nog een mooi Indian Summer hebben.

  Straks wordt het koud en miezerig en tijd voor een haardvuurtje en lekkere winter gerechten :)

  je zou voor minder jaloers worden :s

 7. Reactie van Iris

  Ik vind het Koning Albertpark echt gezellig, temidden twee drukke verkeersbanen. En de fontein, die hou ik goed in de gaten, niet dat ze gaat lopen, maar dat ze haar volle spuitvermogen geeft als een gordijn in de wind en haar weerspiegeling in ‘t Adm. Centr. daar kan ik echt van genieten.
  Jammer dat deze stek op doordeweeksedagen zo weinig volk trekt, er staan nochtans stoeltjes genoeg.
  Als ik naar de post moet dan ga ik pertinent naar die aan ‘t Zuid.

 8. Reactie van dimitri S.

  Over jaren stillekes aan’t Zuid gesproken: wie kan meer vertellen over het Chalet du Sud (en dan vooral het interieur)?

 9. Reactie van Iris

  Ik ging daar in de jaren stillekes ook “uit”. Ik herinner me een interieur in ronde, arena, vorm met dikke steunpilaren.
  De belichting was er sfeervol en de muziek de max voor die jaren.

 10. Reactie van Jean Marie de Wulf

  Mijn eerste beelden van de Chalet du Sud waren bijna dezelfde als de laatste: uitgebrand, sinister.
  Nochtans wat een fier allure als dat strooien dak er prijkte, en al die terraskes tijdens de dag. En Lily Castel (?), met orkest kwam er de vrijdag avond. Daar heb ik de eerste zwarte lampen gezien: dan kon ge soms verrassingen hebben met doorkijkbloezen, valse tanden, stof op de donkere vesten, en zo al! Voor zover ik het nog kan terugvinden waren er rotan stoele en zetels. Maar kleuren ? ik denk blauwe en of groene kussens.De Chalet was de ideale plaats om even op zoek te gaan naar meisjes, waar je later op de nacht in de Scotch Inn mee kon verzeild geraken, of spring ik halve generatie over?
  In het begin ging ik er te voet, daarna moest ik toch tonen dat mijn pa een tweede auto had. We konden dan ook nog parkeren tussen de verlichtingspalen in het midden van die “autostrade”.
  Jaren voordien ging ik regelmatig pogingen doen om op diene slechten asfalt te tennissen. Men kon er ook roller skaten, maar dat mocht ik niet want mijn rolschaatsen hadden stalen wielen.

 11. Reactie van Jeronimo

  idd schitterende nazomer!!!
  ik heb mijjn al veel te dikke winterpels dan maar laten kappen bij coiffure Jo aan de kouter.

 12. Reactie van dimitri S.

  Dank je wel, Iris en Fean Marie, voor jullie reactie
  Jean Marie, wat bedoel je met “mijn eerste beelden”? Ik weet dat de Chalet in de jaren 60 uitgebrand is, maar is dat daarvoor ook al eens gebeurd? Waren er twee versies van dit Chalet?
  Heeft er nog iemand fotomateriaal van dit gebouw ?

 13. Reactie van Jean Marie de Wulf

  Ja, het eerste gebouw is met de bevrijding of zo uitgebrand, ik vermoed dat de uitbater een niet al te pluis oorlogsverleden had. Het plan is volgens ik me kan herinneren hetzelfde gebleven, de bakstenen muren konden herbruikt worden. Voor de dancing was er een smalle ingang, of er een portier was weet ik niet meer? Men kwan via een andere smalle deur in de binnenzaal en links was de bar. Die zaal was quasi in halfrond, en daarrond was er een tweede rij die dan uitgaf naar buiten via grote glezen raamdeuren. Dat alles gaf uit op de tenniscourts, de roolerskatebaan en een minigolf, voor zover me alles terug bijkomt. Heel dit terrijn was omgeven met een hoge haag.

 14. Reactie van dimitri S.

  Dat verklaart waarom het schaarse fotomateriaal dat ik al gezien heb, twee versies laat zien: een wit gebouw (met mast) rond de jaren 30 en een gebouw met strodak in de jaren 60. Misschien moet ik Lily Castel eens contacteren of zij nog foto’s heeft van één of ander optreden uit die tijd. Heeft iemand haar adres?

 15. Reactie van Jean Marie de Wulf

  Ik ga proberen mijn toekomstige Alzheimerslachtoffer nog verder te pijnigen, en proberen me te herinneren wie nog foto’s erover zou kunnen gehad hebben. Ik spijtig genoeg niet.

 16. Reactie van otto

  ik heb vorige week nog 2 foto’s gezien van de Chalet du Sud, in een boek over het zuidstation van gent, het is een dikke bundel met een groen voorblad , en het lag toen ik het meenam bij de nieuwe aankopen van de non- fiction- afdeling aan de zuid. ik denk dat de titel iets was als Het Zuidstation in 300 krantenartikels 1914-1940.

 17. Reactie van van walle franky

  als er nog iemand fotos heeft van chalet du sud dan denk ik aan rene van cafe du sud naast de capitole geweest .
  waar je die kan vinden? in de gentse basketbal middens
  dat is zyn passie

 18. Reactie van Jean Marie de Wulf

  Echt blij dat men zich onzen/mijn jonge tijd nog als waardevol kan ervaren8

 19. Reactie van Jean Marie de Wulf

  Er is nog meer te vertellen over het Zuid: ter stond er eens een muziekkiosk aan de kant van het graaf van Vlaanderenplein. Er stond er jaren een goederen-poststation aan de kant van de Rooseveltlaan. Hoe komt het dat mijn kinderwagensfoto’s nog zo’n laagstammige bomen toonden? Wie herinnert zich nog de druk bijgewoonde ceremonies ten ere van Koning Albert op de verschillende 17de Februari-dagen bij zijn standbeeld?

 20. Reactie van dimitri S.

  Die bundel van Otto zal ik eens opzoeken. Een jaar geleden of zo verscheen in de Streekkrant een artikel over ene Mr. De Keukeleire (of iets in die aard) die in het Gentse stadsarchief is gedoken en een achttal bundels heeft samengesteld met de geschiedenis van Gent-Zuid in krantenartikels. Daaronder ook twee delen over het Zuidstation en omgeving. Daarin stond ook een foto van het naoorlogse chalet (alhoewel deel 2 ook maar tot 1940 ging). Ik heb die bundels toen aangeschaft om meer te weten over de recente (vanaf 1910) geschiedenis van mijn straat (de Olifantstraat). In dat kader daarom mijn vraag over de het Chalet du Sud. Nogmaals dank aan al de correspondenten.

 21. Reactie van ItwasI,de insomniac

  echt een mooi fotootje, hoe meer ik er naar kijk, hoe meer hij bevalt. O. goed hoor, altijd leuk als je die toer opgaat…..

 22. Reactie van ItwasI,

  allez, dienen eersten hé.bedoel ik.