“Reizigers opgelet!”

zaterdag 29 juli 2006 0u25 | Huug | 19 reacties
Trefwoorden: , .

vuilbak“Bing-bong! Dames en heren, even uw aandacht, de nieuwe vuilnisbakken zijn aangekomen aan het station Gent Sint-Pieters! U gaat er zeven vinden op elk perron!”

Oplettende bezoekers van het station Gent Sint-Pieters zullen het vast wel al gemerkt hebben: de afschuwelijk lelijke, lompe, geeloranje vuilniscontainers die overal in het station stonden zijn sinds begin deze week vervangen. In de plaats werden er mooie, ranke, elegante, discrete, diepblauwe modellen gezet die me meteen deden denken aan de “litter bins” die British Rail gebruikte tot eind de jaren ’80.

Hah, nostalgie! Mijn eerste pasjes Рop een eiland, in de Folkestone Harbour Railway Station op weg naar London Victoria waar ik de postpunk-sc̬ne ging verkennen. Happy times!

Daar zag ik die afvalkorven voor het eerst, helemaal in stijl met het mooie melancholisch aandoende Victoriaanse stationsgebouw – en zijn ze voor mij voor eeuwig verbonden aan “Good ol’ England” en mijn voorbijgevlogen jeugd. Snif.
Toch raar dat een mens aan gelukkige(r) tijden, dingen associeert, in mijn geval: vuilnisbakken.

vuilbak vuilbak

In mijn herinneringen zijn ze diepgroen, wagongroen met een rood biesje. De bakken die nu in Gent werden geplaatst zijn donker diepblauw met een zilverkleurige of gouden bies.

Staat wel héél chique vind ik, een échte verbetering in vergelijking met die geelzuchtige dikke babymammoetgedrochten die er vroeger stonden. Anyway, ik zou niet van Gentblogt zijn mocht ik daar niet meer willen van weten dus heb ik—ook voor ú, beste lezer—het station gebeld. Via het inlichtingennummer, gevonden op de site van de NMBS, werd ik in geen tijd doorverbonden met de juiste persoon:

—Hallo, met de NMBS – Directie Patrimonium zone Gent, waarmee kan ik U helpen?

—Heb ik het mis of staan er nieuwe vuilnisbakken in het station?

—Dat heeft U goed gezien! Er was een jarenlange concessie met de reclamefirma Publifer en die is nu afgelopen. De directie heeft beslist om deze concessie niet langer opnieuw open te stellen en heeft nieuwe bakken gekocht. Gent is één van de eerste 37 stations in de regio waar men deze geplaatst heeft.

—Proficiat! En wat een mooie modellen, komen die toevallig niet uit Engeland?

Gerommel aan de andere kant van de lijn…

—Moet ik even opzoeken, momentje.

Ik hoor mijn contactpersoon met iemand bellen, Jannie Haek? Kort erna:

—Hoe raad U het ? Inderdaad, de firma die deze bakken maakt is de firma Glasdon uit Blackpool in Engeland. Het model afvalbak is een Plaza™ en ze kosten ongeveer 400 euro per stuk. Men heeft voor de keuze vooral rekening gehouden met de veiligheid.

—Aha? Waren de oude dan zo onveilig? Aten ze kleine kinderen op?

vuilbak—Mijnheer, U moest eens weten wat we met die oude bakken allemaal hebben meegemaakt! Regelmatig stonden ze in brand wegens sigaretten die er zomaar werden ingegooid. Mensen kwamen er massaal hun huisvuil in deponeren. Onderweg naar het werk—en hup! Volle zakken van de supermarkt met aardappelschillen en ander vuil erin—dan vertel ik U nog het minste! Ooit heeft men er eens een bedelaar in gevonden die er zijn huisje van gemaakt had!
Die fratsen zijn met de nieuwe bakken niet meer mogenlijk want ze zijn zelfdovend en hebben een deksel met twee brede openingen aan de zijkant. Daar kan nog het één en ander doorheen maar een straffe kerel die er nog ongezien zijn vuilniszakken inpropt! Een clochard zie ik er niet zo snel meer inkruipen.

—Hartelijk bedankt voor de inlichtingen, enneuh, mag ik er foto’s van nemen? Ik heb me toch altijd laten vertellen dat er ergens een oude regel is dat men geen foto’s mag nemen van en in Belgische stations.

—Van die vuilnisbakken? (lacht uitbundig) Ga uw gang maar!

Zo komt het dat Uw razende reporter op een warme, plakzwoele zomeravond in de bijna lege gangen en op de perrons van Gent Sint-Pieters, gewapend met zijn digitaal-kodakje, zeker een uur lang portretten van zijn geliefde vuilnisbakken zat te trekken. Geen één die bewoog!

vuilbak vuilbak

Bakken van 400 euro het stuk. Voor schoonheid moet betaald worden! Ik heb er zowat vijftig geteld: zeven per perron—maal zes perrons en vijftal beneden die braaf op U zitten te wachten in de centrale reizigerstunnel.

In de zijgangen van en naar de grote inkomhal staan ook een paar nieuwe afvalkorven maar van een ander model, grijs en zo mooi niet. Het zijn de lelijke nichtjes zeg maar.

In ieder geval, bereken hoeveel het totaalplaatje kost en smijt in het vervolg uw papiertjes en kauwgum IN die bakken, we hebben er allemaal genoeg voor betaald.

PS: Begin jaren ’90 besloot British Rail om veiligheidsredenen haar afvalkorven type Plaza™ te vervangen door onpersoonlijke, stijlloze, nietszeggende vuilnisringen met daaraan een plastic zak.

Met dank aan de NMBS – Dienst Patrimonium van district Noord-West.

© 2006 GENTBLOGT VZW

19 reacties »

 1. Reactie van greet

  Fijn stukje, ik zal ze na mijn verlof zeker eens uitgebreid gaan bewonderen.

 2. Reactie van Cedric

  Inderdaad, ik moet de gazet niet meer kopen. De bijdragen op Gent Blogt zijn veel informatiever en grappig.

 3. Reactie van kristof

  ja, en gentblogt is dan nog eens sneller ook (zie artikel over brand in gewad) … kranten zijn zo passé ;-)

 4. Reactie van ilse

  huugsken, ik heb ongelooflijk moeten lachen met dit stukje. Ik zag u al zitten, die mens van de nmbs de pieren uit zijn neus aan het halen…

 5. Reactie van Jeronimo

  j a huugske eg zijt opeens weer in vorm! i like that!
  you dirty garbageman

 6. Reactie van lieven

  en dan moet ge weten dat ze binnenkort alles terugweggooien voor de verbouwingen ?
  ps: die hondepoep ligt toch nog steeds op de stoep aan de ingang achterkant : opletten !

 7. Reactie van an

  Super! Man, ik wist niet dat vuilnisbakken zo grappig konden zijn … ;-)

 8. Reactie van Adelbrecht Vermoederkoekt

  Pfff, élegant? Ze hadden beter al die opgegraven obussen (bommen uit WO II) uit de westhoek een gleuf gegeven, die zijn pakken éléganter en ondertussen de prijs voor een treinrijsje wat laten zakken, een ticketje naar Antwerpen kost mij verdomme twee pakken sigaretten, help en dat is zowat het énige dat ik in zo’n stationvuilbak loods, dus…
  En als ze dan toch persé vuilbakken willen laten maken die effect hebben ga dan ééns kijken in den éfteling… Dat noem ik pas nostalgie… zeveraars

 9. Reactie van Huug

  Stoppen met roken is anders ook goed voor de portemonnee en helpt zéker tegen kanker(en) !

 10. Reactie van ilse

  U bent het zonnetje in huis, geloof ik?

 11. Reactie van Adelbrecht Vermoederkoekt

  Als ik mij tot in mijn graf wil kapotsmoren is dat mijn recht, ik ben immers bereid om de otmoedigende prijs van 4 euro 20 voor een pakske tigra te dokken aan het overheidsapparaat, dat hebben ze goed geregeld immers. Wat minder goed in elkaar zit zijn de schandaalprijzen voor het openbaar vervoer, dat willen ze zogenaamd ook stimmuleren, de auto thuislaten enzo, maar een ticket twee haltes verder even duur maken als een pak sigaretten daar moet ge mij de logica even van doorlichten.
  Ge zou voor minder een taxi carjacken of in de nek springen van een gemotoriseerde kreupele om een spaarcentje over te houden voor mijne stomdove drieling die in augustus voor hunne verjaardag naar Bobbejaanland willen, weet gy wa zo vijf tickets kosten (vrouw inbegrepen) + 8 callippo’s en die diepvriesfritten geserveerd in een bitterbalpakske + klod mayonaise die évenveel kost als die fritten zelf, nee, awel zal het u zeggen, 130 euro gaat mij da grapke kosten en de prijs voor den trijn niet ééns inbegrepen. Dan zou ik het moeten vieren omdat ze het station bevolken met 400 euro dure vuilbakken. Waren die oranje waar af en toe een dakloze troost en vertedering in zocht dan het probleem van de wereld.
  Terugsturen naar het eiland van waar ze komen die boel nu ze nog in garantie zijn en inruilen voor containers met verwarming, zodat de arme dakloze al die aardappelschillen an halfvolle blikjes drank op een rustige en huiselijke mannier kan recicleren.

 12. Reactie van crack eating john

  ja, bolle gijs heeft honger – bolle gijs ruled de planeet – als het station niet wat meer op de efterling begint te trekken zullen we de vuilbakken volkakken en snel

 13. Reactie van crack eating john

  je moeder vindt de vuilbakken mischien mooi maar ik niet

 14. Reactie van crack eating john

  adelbrecht moet dringend zijn moederkoek opeten – roken is niet goed ook al is de bevalling al achter de rug – maar ik moet hem gelijk geven de prijzen van de treinticketten zijn klootachtig hoog – en wie dit kan betalen rijdt toch in zin mercedes overal naartoe – je moeder kan goed dansen maar zo goed als borat? dat vraag ik mij af https://www.borat.tv/

 15. Reactie van Adelbrecht Vermoederkoekt

  Hou mijn moeder hier buiten hé maat, ze heeft t al moeilijk genoeg, gij zijt een veréénzaamd zwellichaam, dat bent gy

 16. Reactie van crack eating john

  je moeder rookt tenminste niet zoveel als gij – maar dansen is niet haar beste ding

 17. Reactie van crack eating john

  wie heeft mijn reactie hiervan verwijderd?

 18. Reactie van crack eating john

  echo echo

 19. Reactie van O.

  Dat ik het niet weet, maar ik heb nu wel die herhalingen gewist.