Bob op Kokerello!

vrijdag 1 december 2006 16u48 | Els Van Eeckhaut | 4 reacties
Trefwoorden: , .

Wat moet een mens op een voedingsbeurs? Eten? Drinken? Koken? Kokerello is misschien meer iets voor de professionele keukenmens in al zijn hoedanigheden. Hoewel het idee – verschillende thematische (culinaire) standjes – me wel aanspreekt. Maar neen, over het algemeen laat ik zo’n groots opgezette (voedsel)beurs aan mij voorbijgaan, too busy, en genoeg andere mensen die er fantastische dingen kunnen opsteken die ze later in onze Gentse restaurants kunnen serveren.

Daarintegen kon ik niet weerstaan aan het item dat ik op de site las over “Bob”. Al vele jaren ken ik de man in kwestie als Bob, en kent hij mij niet. Omdat Bob een bekende Gentenaar is. En ik dus niet.

Bob is bekend omdat hij – volgens mijn zeer goede bronnen – alles weet over whiskey. En meer. Bovendien zou hij ook nog eens een fijn mens zijn. Voor mij reden genoeg om zijn etablissement de Glengarry op het Sint-Baafsplein te proberen, maar de keren dat ik er was had ik pech en was de Glengarry-kelder gesloten. Toch eens een ander uur dan 8u30 ‘s ochtends proberen.

Tijdens Kokerello, lees ik nu, verblijdt Bob (Minnekeer) de Kokerello-trotters met een aantal whisky-degustaties. Voorwaar toch meer spek voor Eve’s bek, weze dat oneerbiedig uitgedrukt. Bob, een vroegere technisch ingenieur is al dertig jaar passioneel met whisky bezig, had van 1992 tot 2000 een café met whiskyproeflokaal in Gent en is nu Glengarry-patron. Hij schreef boeken over whisky, geeft degustatiecursussen en heeft in zijn assortiment een duizendtal whisky’s.

“De smaak van elke single malt whisky is nauw verbonden met regionaal bepaalde tradities in de distillatie en de vatrijping. Bob Minnekeer spreekt graag over ontbijtwhisky’s, bijvoorbeeld een maat whisky aangelengd met vier maten water, aperitiefwhisky’s, maaltijdwhisky’s en digestiefwhisky’s. Aperitiefwhisky’s zijn het minst krachtig. Wie whisky wil combineren met gerechten moet rekening houden met een paar criteria. Whisky wordt aan tafel nooit doorgedronken zoals wijn of bier, maar is, als ingrediënt of als begeleiding, een verrijking van het gerecht waarvan hij de smaak moet accentueren”

Al jaren zeggen “zij die het kunnen weten” dat ik zo’n degustatie moet proberen. Om één of andere reden lukt dat niet, dus misschien moet ik dan toch voorzichtig de stap richting Flanders Expo wagen en de Kokerello-wereld binnentreden op 2-3 of 4 december.

Bob Minnekeer zal daar, in het Whiskey-dorp vergezeld zijn van Stef Roesbeke, die elk jaar een whiskymenu samenstelt voor De Cluysenaer, de chefs’ etablissement in Kluizen.

Stel dat ik dan toch op dit voor mij nog onbekend terrein geraak, dan kan ik er meteen meegenieten van de andere heerlijke beloftes, zoals de Tapas & Bruschetta Club, de ultieme garnaalwedstrijd of leer ik gewoon wat bij over Zeeland, de themastreek van dit jaar.

Toch liever wat rustiger en serener? Wel, The Glengarry heeft een eigen site en is nog steeds gelegen aan het Sint-Baafsplein 32. Ik ga er meteen eens de openingsuren uitpluizen.

Kokerello vindt plaats in Flanders Expo op 2, 3 en 4 december; Bob vindt u normaal ook in The Glengarry, Sint-Baafsplein 32.

© 2006 GENTBLOGT VZW

4 reacties »

 1. Reactie van GLEZER

  We zijn reeds tweemaal met een kleine groep Whisky gaan proeven in The Glengarry. Reserveren op voorhand en een groep van minimum 10 personen samenstellen. De deskundige en geanimeerde uitleg van Bob doet de rest.
  Je kan op een avond zo’n 8 soorten proeven en je gaat voor de rest van je leven als whisky kenner door.

 2. Reactie van Sabine

  @Jan Hyoens: je hebt hierop nog niet gereageerd!

 3. Reactie van Marc

  Blijkbaar heeft de whisky geneugte al toegeslagen bij het uittikken van bovenstaande tekst…
  Gaat kokerello niet door in december ipv september ? En Tapes met bruchetta zie ik al helemaal niet zitten, tapa’s zouden deze man echter wel kunnen bekoren ;-)

 4. Reactie van Eve

  De redactie verontschuldigd zich – hips – voor deze zetfoutjes. Schol!