Fietser zonder remmen klapt tegen paal

vrijdag 20 april 2007 11u13 | Lien Braeckevelt | 59 reacties
Trefwoorden: , .

Matthias Spriet, een 21-jarige student uit Aarsele (deelgemeente Tielt) is gistermorgen levensgevaarlijk gewond geraakt na een ongewoon ongeval.

Lees meer bij De Gentenaar

© 2007 GENTBLOGT VZW

59 reacties »

 1. Reactie van Sabine

  Excuseer mij, maar een fiets moet gewoon in orde zijn om ermee op de openbare weg te mogen komen. Nu weet hij ook waarom!

 2. Reactie van Pieter

  Excuseer MIJ, maar vindt u dat niet wat bot Nu weet hij ook waarom!

  Als uw koddige peuter morsdoodtepletter van uw balkon valt, kom ik u toch achteraf ook niet vertellen dat u hem daar maar niet alleen had moeten laten ? Een beetje inlevingsvermogen en wat TACT zijn soms wel op hun plaats.

  wat moraliserend de verkeersagent uithangen vanachter uw computer staat totáál niet in verhouding tot wat nalatigheid die tonnen verdriet veroorzaakt bij ouders, grootouders, vrienden, buren, kenissen, familie, schoolkameraden.

 3. Reactie van Gudrun

  Bof, Pieter, als student wéét je gewoon dat je best niet zonder remmen in de buurt van de Blandijnberg rondfietst. Ik heb ook op heel wat wrakken rondgereden, maar één voorwaarde was telkens wel een stel werkende remmen. Sabine heeft het misschien wat cru gesteld, maar rondrijden zonder remmen is misschien toch niet van het snuggerste, en valt niet onder ‘wat nalatigheid’. Stel dat de student in kwestie uit de bocht was gevlogen, maar in plaats van een paal in volle vaart een kinderwagen had meegehad, waarbij de baby levensgevaarlijk gewond werd, of erger. Zou er dan ook nog sprake zijn van ‘wat nalatigheid’? Ik vrees dat het hier eerder om ‘onvrijwillige doodslag’ zou gaan…

  Dit neemt uiteraard niet weg dat het gebeurde erg is, zeker voor zijn onmiddellijke omgeving.

 4. Reactie van vtr

  Uiteraard triestige zaak voor de familie in kwestie, maar het toont nog maar eens aan dat men niet genoeg kan hameren (en controleren) op de goede staat van de fietsen. Met het fietsenbestand dat men tegenwoordig (is het eigenlijk oit anders geweest?)door Gent ziet cruisen (zonder lichten, zonder remmen, banden vaak zo goed als plat, reflectoren onbestaande) zat een dergelijk accident er jammer genoeg aan te komen.

 5. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Pieter, inderdaad het is niet het moment om die man te berispen, maar het is wel het moment om alle (andere) fietsers of gebruikers van voertuigen erop te wijzen dat hun toestel in orde moet zijn, zoniet heeft de gebruiker ervan de volle verantwoordelijkheid van het ongeval.
  Het is echt niet intelligent met een fiets te rijden zonder remmen, evenmin als met een wagen zonder remmen. Daarop wijzen is, denk ik, niet een tekort aan tact, maar puur gezond verstand. Die jongen zal voordien niet bewust geweest zijn van het leed dat hij zijn familie en vrienden aan zou doen. En ik vermoed dat zij toch ook met de reactie zitten van “hoe is het toch mogelijk zo onverantwoord te handelen?”

 6. Reactie van Sabine

  Excuseer mij voor de botte reactie, maar de reacties hieronder geven exact weer wat ik ermee wou aantonen.
  Ik heb echt wel begrip voor die jongen en medeleven voor zijn omgeving. Ik kan mij echter niet inhouden telkens weer wanneer ik een fietser zie rijden, zonder lichten in het donker, op voetpaden, verschrikkelijk snel in de Langemunt tussen de voetgangers laverend, vloekend op mijn auto wanneer ik in een te smalle eenrichtingsstraat geen meter meer kan tussenlaten, geen fietsbel gebruikend wanneer hij mij en mijn kinderen snel voorbijsteekt zonder dat ik er erg in heb, heel snel uit een bocht komt gereden zonder vooraf te kijken… Daar krijg ik het *** van.
  Ik zal mijn reacties in het vervolg trachten te nuanceren en wat tactvoller proberen te zijn.

 7. Reactie van Marc

  Hoor je als student niet ” verstandig ” te zijn ?

 8. Reactie van Luc De Baets

  En op die bewuste plaats vlammen er dagelijks honderden fieters met of zonder remmen door het rood licht, het moest er eens van komen, maar gaat dat die gasten op andere gedachten brengen?
  Daar is meer voor nodig, zoals oa. een verhoogde controle en pakkans!

 9. Reactie van Anne

  Ik heb gistermorgen de fiets zien liggen, de plas bloed zien liggen, de agenten stonden te wachten. Ik dacht toen al dat daar toch wel iets ergs gebeurd moest zijn.
  Eerlijk: ik snap (zelf fietser zijnde) in de verste verte niet hoe je erbij komt om met een fiets zonder remmen op de Blandijnberg rond te karren. Daar moet toch miserie van komen? Voor hetzelfde geld had die fietser iemand van zijn sokken gereden, en lagen ze met twee in het ziekenhuis :-(
  Ik hoop in ieder geval dat hij helemaal herstelt.

 10. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Verkeerslichten, gelden die ook voor fietsers? …….

 11. Reactie van Max

  Doet me aan een accident uit mijn eigen studententijd denken, bijna te onwaarschijnlijk om waar te zijn: ik was aan het fietsen, op de terugweg van de les naar mijn kot, en in de verte zag ik een rood licht. Ik remde op dat moment vrij bruusk, en mijn BEIDE remkabels knapten op dat moment. Ik was op dat moment compleet in paniek, en zag aan de kant van de straat een container staan. Ik wist niets beters te bedenken dan de container in te rijden (er was zo’n soort verhoog gemaakt om kruiwagens toe te laten erin te bollen) en midden in bouwafval abrupt tot stilstand te komen. Not funny. En de fiets wàs in goede staat, behalve dus de remkabels. Grmbl!

 12. Reactie van Maybe

  Is dit wel echt gebeurt Graucho Ma(r)x?

 13. Reactie van Tine

  Mochten er iets minder fietsen gestolen worden, men zou misschien wat meer kosten willen maken aan de fiets.

 14. Reactie van lun

  ook al was die fiets niet in orde, in gent zijn meer dan de helft van de studentenfietsen niet in orde.. ik denk ook niet dat veel studenten stilstaan bij de gevolgen die kunnen gebeuren…ook hij had, denk ik, nooit gedacht dat zoiets zou gebeuren.
  khoop echt dat je goed hersteld…

 15. Reactie van Matthias

  Of misschien moeten de verskeerssituatie daar eens herzien worden. Zelden zo’n slecht afgestelde lichten gezien. En zelden zoveel bijna doodervaringen gehad als daar (automobilisten die niet doorhebben dat mijn furieus gezwaai betekent dat ik rechtdoor wil en niet rechtsaf, en van dien zotten shit).

 16. Reactie van Max

  Echt wel, ja. Ik heb er helaas geen littekens aan overgehouden, anders kon ik ze je tonen. Maar het deed wel verrekte zeer.

 17. Reactie van jerommeke

  Voor zover ik weet schrijft het verkeersreglement nog steeds voor dat fietsers de arm uitsteken om aan te geven dat ze willen afslaan. Maar zie je dit ooit toepassen? Situaties zoals hierboven aangehaald zouden nochtans niet voorvallen mochten fietsers consequent hun geplande rijrichting aanduiden. Autobestuurders zouden dan niet moeten gissen welke richting de fietser zal nemen.

 18. Reactie van Kat

  Zonder remmen rondrijden is inderdaad wel dom. Maar een fiets is wel een zeer kwetsbaar iets. Dat merk ik wanneer ik hem achterlaat aan het station bv. Bij het terugkeren merk ik steeds dat er iets kapot is : lamp verdraaid, versnellingen stuk, licht kapot… tof hoor. Geraak dan nog eens thuis ‘s avonds. Dan kruip ik toch ook snel op mijn fiets hoor. Ondertussen heb ik het opgegeven met de fiets naar het station te rijden aangezien ik hem er niet meer kwijt kan op deftige wijze.

 19. Reactie van Tine

  Dat is inderdaad een typisch probleem, vooral wat de lichten betreft. Gezien het licht met dinamo altijd direct kapot was (of de lampjes worden gewoon uit het licht gestolen), kocht ik me dan maar van die opklipsbare lampjes op batterijen. Maar het gebeurde dan heel vaak dat in mijn handtas, per ongeluk de knopjes ingeduwd werden waardoor die dan de hele tijd zaten te branden in mijn handtas. Op het moment dat ik ze dan wil gebruiken op de fiets, waren de batterijen plat.

 20. Reactie van Luc De Baets

  Koop een naafdynamo, probleem opgelost en zeer duurzaam,
  Kuis uw transportfiets nooit, laat hem goed in de olie staan.
  Investeer in degelijke verlichting zoals B&M uit Duitsland, waar ze trouwens nog degelijk fietsgerief produceren.
  En monteer goede remmen en remgrepen!
  En gebruik geen snelspanners, om zadel en wielen vast te zetten, maar bouten en moeren!
  Een fietser is niet verplicht om met zijn armen de richting te duiden die hij of zij wil inslaan.
  Veels te gevaarlijk trouwens voor de fietser, daarom is die verkeersregel ook afgevoerd.

 21. Reactie van Matthias

  Voor zover ik weet is dat niet verplicht. Al doe ik het wel in gevaarlijke situaties. Maar wat is het symbool voor “ik wil niet afslaan, kijk zelf keer een beetje uit als rechts afslaat, vrind automobilist”?

 22. Reactie van Yves

  Wie zonder schoenen op straat komt neemt minder risico’s dan wie zonder remmen fietst. Met alle respect voor de gewonde: zéér onverstandig.

  Gent is vermoedelijk de enige stad die een brochuurtje heeft met daarop alle fietsherstellers uit Gent. Dat zijn er niet veel. Hun aantal groeit niet mee met de fietspopulatie. De praktijk leert dat ze véél te véél werk hebben, dus zo’n Fietspunt aan het station is een zéér goed en zéér dringend idee. (weet iemand meer concreets hierover?)

  Het kruispunt aan de Vooruit is ook voor mij al jaren een doorn in het oog, zowel qua infrastructuur (onaangepaste wachttijden aan de lichten) als qua fietsgedrag. Het is me al overkomen dat ik, komende vanuit de Bagattenstraat, met groen licht moest uitwijken voor een andere (bergafvlammende roodlicht)fietser… .

  @ Luc: prima fietstips. Alle vrienden die een naafdynamo hebben zijn zeer tevreden.

  Mijn motto is: LAAT ONS FIETSEN MET DEZELFDE MENTALITEIT BENADEREN ALS AUTO’S. Dat telt zeker voor onderhoud (ik steek mijn fiets halfjaarlijks binnnen voor een “groot” of “klein” onderhoud), maar ook voor infrastructuur.
  Welke automobilist zou aanvaarden dat ze moeten parkeren op een manier dat hun remme of versnelling schade kunnen oplopen? Laat ons evolueren naar fietsrekken waarbij de stuurbreedte de norm is voor tussenafstand.
  Is het al opgevallen hoe al die heringerichte kruispunten in Gent doen alsof er maar 2 fietsers per keer zijn?
  Of hoe men fietspaden bochten laat maken die geen enkele automobilist zou accepteren, laat staan dat je ze veilig kan nemen met kinderen. De dooddoener van dienst: er is geen plaats.
  Vorige week zag ik een “nieuw” fietspad aan Meulestedebrug. Mocht je binnen de lijnen blijven dan riskeer je plots in de goot te sukkelen.
  Kortom: nog véél werk aan de winkel voor we een “echte” fietsstad of fietsgewest zijn.

 23. Reactie van Voltaire (aka deStrop)

  @ Tine
  Volgens mij is er in de kelders van den Blandijn nog steeds een fietsherstelplek waar je kosteloos je fiets kunt repareren en hulp vragen als je het zelf niet zo goed weet. Enkel nieuw materiaal dien je te betalen. Recuperatiemateriaal van wrakken was gratis of spotgoedkoop. Voor goed functionerende remmen is dat hoop en al 10 a 15 EURO. De kostprijs kun je dus bezwaarlijk als argument inroepen, dit is minder dan wat 1 avondje stappen in de Overpoortstraat kost.

  Heb ook nog met wrakken rondgereden maar de remmen en de lichten (zo van die plastieke knipperlicht gevallekes, 1 vijsje aandraaien en ze zijn geïnstalleerd) werkten steeds perfect, ‘k was immers mijn leven niet beu. Als student van 21 jaar had hij echt wel beter moeten weten.

 24. Reactie van Voltaire (aka deStrop)

  “Ik kan mij echter niet inhouden telkens weer wanneer ik een fietser zie rijden, zonder lichten in het donker”
  maar je ziet hem wel rijden, blijkbaar is het dan toch niet zo donker, of is hij wel zichtbaar op 1 of andere manier..

  “op voetpaden”
  misschien omdat 1 of ander automobilist de straat volledig inpalmt met de wagen en er nergens anders plaats is om te rijden. Dubbelgeparkeerde wagens, op het fietspad zijn ook altijd leuk, je hebt dan de keuze tussen het fietspad of op de weg tussen de voorbijrazende wagens.

  “verschrikkelijk snel in de Langemunt tussen de voetgangers laverend”
  Ik heb vanop de Korenmarkt 2 routes om thuis te geraken, ofwel de langemunt (nadeel veel winkelende mensen die blijkbaar enkel oog hebben voor de etalages en fietsers volledig negeren én in gevaar brengen) ofwel via het Gravensteen (nadeel kasseien en lekker veel rammelen want ze liggen er slecht de kasseien) dus sorry dat je winkelplezier soms door een fietser vergalt wordt Sabine maar sommigen onder ons wonen nu eenmaal in Gent en moeten daar nu eenmaal af en toe langs. Ik k&n natuurlijk volledig rondrijden via de Belfortstraat maar dan heb ik en een omweg én weer kasseien aan mijn been. De winkelende meute vergalt soms ook ons plezier van in Gent te wonen (ik mijd de binnenstad tijdens de volledige soldenperiode).

  “vloekend op mijn auto wanneer ik in een te smalle eenrichtingsstraat geen meter meer kan tussenlaten”
  en hoeveel van die straatjes zijn er zo waar je echt geen meter kunt tussenlaten, sorry maar het zijn er niet al teveel. Natuurlijk vloeken we, het is echt niet aangenaam om bijna door een auto omvergereden te worden, 1 ton staal dat op 2 cm rakelings langs je hand scheurt is echt niet aangenaam, zie ook mijn commentaar bij de voetpaden.

  “geen fietsbel gebruikend wanneer hij mij en mijn kinderen snel voorbijsteekt zonder dat ik er erg in heb”
  en waar loop jij dan? Blijkbaar op de straat want anders is er ruim baan tussen jou en die fietser. als er genoeg plaats is moet er trouwens niet gebeld worden. Afgaand op je smalle straat commentaar lijk je mij iemand die wel heel veel plaats op de weg inneemt.

  ‘heel snel uit een bocht komt gereden zonder vooraf te kijken…’
  en hoe moet een fietser in hemelsnaam om een hoek/bocht kijken vooraleer hij daadwerkelijk die hoek/bocht heeft genomen? Het Israelische leger heeft inderdaad een wapen uitgevonden die om een hoek kan kijken, maar voorlopig is er nog geen versie voor op de fiets. Of moeten we eerst afstappen, kijken wat er om de hoek is om vervolgens terug naar onze fiets te stappen en dan pas de bocht te nemen? Vertraag jij met je wagen voor elke bocht misschien ook tot 15km/h ??

  Sorry Sabine, maar je lijkt me iemand die vooral wilt kunnen gaan en staan waar je wilt en vooral veel plek inneemt en zeker geen rekenschap geeft met andere weggebruiker. En je dan nog verkneukeld in het ongeluk van anderen…

  Bedenk wel dat 1 wagen de plek van 4 fietsers inneemt. Dus zonder ons die nog zo zot zijn om de fiets te gebruiken zouden er véél meer wagens en vooral véél minder parkeerplaatsen in Gent zijn en zou je nog langer mogen toerkes rijden vooraleer je je wagen kunt parkeren. Als een fietser al eens een ongeluk veroorzaakt (en dat gebeurt zelden tot nooit) is hijzelf meestal het voornaamste slachtoffer (zoals ook hier weer).

  Ja, de student had het veel beter moeten weten (‘t was gewoonweg oerdom van hem), maar hij is het nu ook die met de brokken zit (en hopelijk overleefd hij het) maar blijkbaar is dit incident voor sommigen weer eens de uitgelezen kans om een rondje fietsersbashing in te zetten. En daar krijg ik het dan weer van het *** van.

 25. Reactie van StRo

  Uw reacties bevatten veel waarheid en tonen nog maar eens aan dat wil men een proactief fietsbeleid voeren er op verschillende terreinen moet gesleuteld worden!
  1) Waarom als fietser investeren in degelijk materiaal?
  - Als fervente stadsfietser hou ik verplicht een tweewekelijkse opknapbeurt aan mijn fiets opdat die in goede staat zou blijven. De reden blijft zeer duidelijk en is tevens zeer pijnlijk: ondanks inspanningen liggen de Gentse straten er schandalig bij! Wie het tegendeel beweert, is een grote leugenaar of wil het niet zien. Men investeert zonder verstand en vooral zonder opvolging. Ik vermoed dat werven van wegenwerken (nutsvoorzieningen) door aannemers opgeleverd worden zonder enige degelijke controle van stadsverantwoordelijken. Ik weet drukke plaatsen in Gent (in de buurt van enkele stadsscholen waar dagelijks kinderen moeten overrijden) waar in november 2006 een of andere leiding dwars onder het wegdek getrokken werd; de gracht die hiervoor gegraven werd en op goed geluk gevuld met wat kasseistenen en los zand ligt er nog steeds… Prachtige stukken fietspad degraderen na werken aan nutsvoorzieningen alsof het een lust is… Tijdens de werken wordt vrijwel nooit gekuist waardoor de fietsers door modder, bouwafval e.a. mogen “cruisen”. Misschien de Ronde van Vlaanderen door Gent eens laten rijden?! Hier ligt zonder meer een verpletterende verantwoordelijkheid bij de Gentse en Vlaamse administratie. Ook al investeer je in goed fietsmateriaal, er is continu wel iets kapot door dergelijke – laat ik het noemen – “bouw”nalatigheid. Ik stel voor dat het Gentse bestuur een dienst opricht ter controle van actuele werven en controle van oplevering van gebeurde werven. Indien ze al bestaat mogen ze de efficiëntie opkrikken en de huidige verantwoordelijke de laan uitsturen wegens serieuze incompetentie!
  - Ikzelf beschik over twee zeer goede fietsen, maar neem ook regelmatig de trein. Geen hoofd aan mijn haar die denkt mijn fiets aan het station achter te laten. “Luc De Baets” spreekt in het onderstaande artikel over naafdynamos en B&M fietsverlichting. Prachtig, maar zeer naïef. Hoelang denkt mijnheer De Baets dat zijn fiets het aan het station overleeft of in zijn eigendom blijft? Ik versta echt niet wat het probleem is om aan het station een degelijke veilige fietsvoorziening te garanderen. In elk Gents stadsbedrijf of afdelingen lopen er managers rond – maar een competente (belangrijk!) fietsmanager voor de duizenden pendelende fietsers. Neen dat is een brug te ver…
  - Diefstal. Diefstal door “georganiseerde dieven” (cfr. Groentenmarkt) en diefstal “door studenten”. In 2007 slaagt de Gentse politie er niet in om die tegen te gaan. Ik ben de voorbije 8 jaar drie fietsen gestolen die wel degelijk vaststonden. Ze waren telkens in goede staat. Inderdaad het was mijn fout: je mag niet met een goede fiets in Gent rondrijden en die zeker niet op de openbare weg achterlaten. Het kan toch zo moeilijk niet zijn om hier tegen op te treden?
  Besluit: investeren in je fiets is “kostelijk” en dat sommige mensen er hun broek aanvegen, is op deze manier een evidentie.

  2)De mensen die het gedrag van fietsers op de korrel nemen, kan ik vaak bijtreden. Het niet kennen van de verkeersregels ligt hiervan waarschijnlijk aan de basis.

  Al deze elementen zouden in een “Gents fietsmasterplan” moeten opgenomen worden waaraan een coherent beleid gekoppeld wordt.
  Alle mediagerichte fietsinitiatieven van het stad (in tijden van verkiezingen) en andere partijen ten spijt, moet ik stellen dat het geheel actueel nagenoeg alle coherentie mist. Dit kan echt beter, “Gent” (zeker niet de beleidsvoerders) is echt niet zo wild van fietsen hoor…

 26. Reactie van otto

  ze zouden in het midden van de lange munt een fietssugestiestrook kunnen schilderen, zou al veel oplossen

 27. Reactie van Voltaire (aka deStrop)

  of de winkelende meute die kan beseffen dat een winkelstraat ook nog altijd een STRAAT is. Voor de tram gaan ze wel aan de kant, maar voor een fiets weigeren ze vaak ook maar 1 stap opzij te zetten. Of vlak voor je neus, blind, de weg overstekken omdat er toch zo een schoon bloeseke in de etalage aan de overkant hangt. Een geluk dat mijn remmen dus wel werken.
  Meestal fiets ik er liever rond dan doorheen. Maar met alle slecht liggende kasseiwegen en de winkelende meutes (zelfs tijdens de weekdagen, ben ik dan nog de enige die werkt?)zijn er op een duur wel erg veel omwegen te maken. Misschien moet ik me maar met een bootje (een pedaalbootje misschien, d’er ligt er nog ééntje aan de Wiedauwkaai) beginnen te verplaatsen?

 28. Reactie van sander

  Ik ben op exact dezelfde plaats met de fiets uit de bocht gegaan en heb er 3 littekens aan overgehouden. Probleem: een steile bergaf, onduidelijke wegmarkering, slecht afgestelde verkeerslichten en regenweer (de politie heeft vastgesteld dat mijn remmen perfect in orde waren). Ik kan enkel maar zeggen: pas de verkeerssituatie er zo snel mogelijk aan. En de student was echt wel heel stom – maar ik zit er ook mee in, ik zat door de ruit van de nagelstudio ipv. tegen het verkeerslicht.

 29. Reactie van jan

  Ja (tenzij er aparte regelingen getroffen zijn, zoals fietspad rechts van de lichten verleggen bv)

 30. Reactie van Sabine

  @Voltaire:
  Ik woon, werk en leef in Gent en haat shopping in de Langemunt! Ik fiets dagelijks met mijn vier kinderen van huis (Heirniswijk) naar school (Onderstraat) met één kind vooraan van 9 mnd op mijn fiets, één van 3 achteraan en twee van 6 en 8 die noodgedwongen zelf moeten fietsen, want anders moet ik de auto nemen. Ik rij langs de Visserij waar snellere fietsers je voorbijsteken zonder eerst te rinkelen; langs de Van Eyck langs de smalle kade waar we afstappen als we voetgangers zien, maar waar andere fietsers je nog trachten voorbij te steken; langs het rotondeke aan de Beestenmarkt waar ik mijn kinderen langs de juiste kant leer te rijden maar waar andere fietsers zich niets van aantrekken en zo de pas afsnijden van mijn gasten. Als ze in school zijn, rij ik langs de Langemunt naar de crèche met de fiets tussen de voetgangers maar heel op mijn gemak en ‘s avonds stap ik zelfs af omdat er teveel winkelende voetgangers lopen.
  Wanneer ik met mijn fiets rij, hou ik steeds rekening met anderen, zowel met voetgangers als met autogebruikers die er soms ook niet kunnen aan doen dat een straat te smal is. Wanneer ik met mijn auto rij, hou ik rekening met fietsers en voetgangers, laat ik andere auto’s door, ritsen enz. Ik laat steeds meer dan een meter tussen als ik voorbijsteek, ik wacht geduldig tot ik plaats heb om voorbij te steken, ik laat plaats tussen mijn auto en geparkeerde auto’s om een fietser te kunnen doorlaten en als er geen plaats is, dan rij ik geduldig achter de fietsers aan.
  Moet ik verder doen?
  Ik weet dat mijn eerste reactie hier veel te bot was, waarvoor ik mij al geëxcuseerd heb. Maar dit mag geen aanleiding geven om mij te gaan aanvallen, zeker niet omdat je mij niet eens kent!
  Ik weet alleszins dat het de laatste keer is dat ik hier een reactie zal geven, vooral omdat je veel te weinig nuance kunt leggen in een reactie en vooral omdat je niet onmiddellijk kunt repliceren zoals in een echt gesprek.
  Het was niet eens mijn bedoeling om een rondje fietsersbashing in te zetten, maar blijkbaar komt dat er toch van als je een verkeerde reactie hebt gegeven.
  Ik laat de reacties voortaan aan anderen!

 31. Reactie van vtr

  Toch opvallend in hoeveel reacties hier de fietsers pogen het niet-respecteren van verkeersreglementen te vergoeilijken.
  Ik snap ook heus wel dat de verkeerssituatie voor fietsers niet altijd even ideaal is, maar dat is ze ook niet voor fietsers, voor auto’s , voor de trams…maar toch moeten we allemaal de reglementen respecteren. Ook de fietser, al is het soms verleidelijk om ‘noodoplossingen te hanteren’ zoals tegen richting rijden waar het niet mag, op het voetpad rijden , etc…

  O ja: de arm uitsteken bij het afslaan is wel degelijk verplicht volgens de wegcode!!! En het wordt trouwens terecht ook zo aangeleerd op scholen e.d..
  (De arm is voor de fietser wat de pinker is voor de automobilist.)

 32. Reactie van dré

  Een “aanrader” voor iedereen die denkt dat men in Gent goed bezig is op vlak van fietsvoorzieningen/fietsbeleid: de fietsroute ‘Zuid’: vertrek op het Sint Pietersplein, door de Overpoort, langs de Zwijnaardsesteenweg en de Heerweg Noord.
  Spannend, levensgevaarlijk en met de baby voorop een hallucinante ervaring. Spreek mij dus niet van het Gentse fietsbeleid. Er is er geen.
  En dat men dan nog het lef heeft om bordjes langs deze misbaksels van straten te hangen met daarop ‘fietsroute’…

 33. Reactie van dré

  “Een fietser is niet verplicht om met zijn armen de richting te duiden die hij of zij wil inslaan”

  Tiens: wat lezen we op de site van de stad Gent:
  Fietsverkeer/fietsen op de weg:
  Andere verplichtingen
  Steek uw arm uit telkens als u van richting wil veranderen, behalve als dit uw veiligheid in het gedrang zou brengen (vb.tramsporen, beschadigd wegdek, …).

 34. Reactie van Luc De Baets

  Fout je arm uitsteken is niet verplicht, de scholen leren niet alles aan!
  Je arm gebruiken” mag”, alleen als je jezelf niet in gevaar brengt.
  Toon mij dit absurd fietsreglement eens aub.
  Straks wordt er nog beweerd dat men een fietshelm moet dragen.

 35. Reactie van vtr

  artikel 19 wegcode als ik me niet vergis.

 36. Reactie van Jan

  idd : “indien mogelijk”

 37. Reactie van PW

  en meestal geld inderdaad de regel; wegens afwezigheid van fietspad; de weg is voor de auto en de fietser heeft nog altijd de goot. Fietsen blijft een dagelijkse struggle voor je plaats op de weg.Er is nog GIGANTISCH veel werk aan de winkel vooraleer Gent mag beweren dat het een fietsstad is. Maar bon, we zijn voorlopig al blij met de nogal ‘optimistische’ wens.

 38. Reactie van Bruno Lowagie

  Dat is niet verplicht als het niet veilig is om één hand van het stuur te halen. Ik kan je verzekeren: op de meeste plaatsen waar het zin heeft mijn arm uit te steken, hou ik mijn stuur (en remmen) liever met twee handen vast.

 39. Reactie van Bruno Lowagie

  Ik heb een paar maanden geleden ongeveer het zelfde tegengekomen. Een veel te dikke voetgangster werd op het voetpad gehinderd door een bejaard besje en besloot zonder omkijken dan maar het fietspad op te hobbelen. Recht voor mijn neus! Ik ging heel hard in de remmen en de veer in mijn trommelrem van mijn voorste wiel knapte gewoon middendoor. Gelukkig had ik achteraan een torpedorem. Ik heb niks geraakt, want ik kon net op tijd uitwijken naar een lege parkeerplaats.

 40. Reactie van vtr

  Inderdaad, je moet je arm gebruiken bij het afslaan indien dit mogelijk is. Het is dus niet echt vrijblijvend.

 41. Reactie van Gwendoline

  Ik loop graag te voet en dit is gevaarlijker dan fietsen, niet de auto’s zijn het probleem maar de fietsers. Die zijn gekweekt van kindsbeen af dat ze alles mogen, als ze uit de lucht vallen en op den capeau van je auto terecht komen is ‘t nog uw schuld. Maar wat mij stoort is, als ik op het zebrapad de straat oversteek, ik moet stoppen om een fietser die het nodig vindt, nog eens vlug voor mijn neus door te laten rijden. Driehoekjes op fietswegen beletten hun ook niet om door te rijden. Voor auto’s houden ze zich nog in, a ja dat doet zeer hé, maar voor voetgangers…
  Sommige fietsers razen als idioten door winkelstraten en dan moeten voetgangers maar wegspringen. Het zijn inderdaad straten, waar winkels hun waar aanprijzen voor potentiele klanten. Dat je daar kunt fietsen ok, maar het zijn geen racebanen op computerspellekes, waarbij het leuk is om de voetgangers zo veel mogelijk te laten wegpringen, net niet te raken of oeps nu wel PEUT… en zo vlug mogelijk je doel te bereiken.

 42. Reactie van filip

  Het zijn niet de fietsers die het grootste gevaar zijn op de baan, maar de mensen die hun hond zonder leiband uitlaten… en zo kunnen wij nog een poosje verder doen met zinloze veralgemeniseringen… *dikke geeuw!*

 43. Reactie van vtr

  Conclusie: Fietsen is populair in Gent, maar niet-correct fietsen evenzeer?

 44. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Nee Sabine, iedereen heeft zijn visie, en heeft het recht die uit te drukken. Soms is het wel hard tegen niet zacht, maar ik denk dat velen het spijtig zouden vinden dat men drempelvrees zou krijgen.

 45. Reactie van Jean Marie DE WULF

  “Gent wild van fietsen” is een verkeerde slogan: veel beter zou zijn “Gent rustig dank zij fietsen”.

 46. Reactie van Yves

  mooi suggestie,JM :)

 47. Reactie van otto

  kunnen die lichten daar eigenlijk niet afgeschaft worden? als je met de fiets van de zuid richting vooruit wil moet je telkens bergop stoppen en vertrekken, wat denk ik door veel fietsers de doorslag geeft om gewoon door het rood te rijden daar. In die richting is er ook quasi geen risico voor fietsers om door het rood te rijden, aangezien de autos daar alleen van rechts kunnen komen, vanuit de koestraat.

 48. Reactie van otto

  ik snap ook niet waarom hij niet geprobeerd heeft van met zijn schoenzolen te remmen, zo doe ik het als mijn remmen weer eens te slap staan.

 49. Reactie van otto

  ik heb eens horen waaien dat een fietsdiefstal wettelijk van een andere categorie is dan bv. een autodiefstal(naar gestolen auto’s wordt wel degelijk gespeurd), een fietsdiefstal is zogezegd geen vermogensdiefstal.

 50. Reactie van otto

  wat je daar zegt over die ambetante bochten in de fietspaden telt bv. absoluut voor het fietspad tussen het rabot en het neuseplein, om de 100 meter moet je van de ene naar de andere kant, met bochten van 90°! dat de fietsers hier felxibel mee omgaan zie je aan de uitgesleten paden door het gras om de hoeken af te snijden, maar naar verloop van tijd zijn die voren zodanig diep uitgesleten dat het nu al comfortabeler is om de scherpe hoeken ook daadwerkelijk te nemen! hoelang zal het nog duren eer het stadsbestuur iets aan de situatie doet?

 51. Reactie van otto

  de website van “gent, wild van fietsen” is na de actie enkele jaren geleden nog steeds niet klaar. Ik vraag mij af of de actie iets heeft uitgehaald, het enige wat ik me ervan kan herinneren is de affiche bovenop de brug aan dille&kamille

 52. Reactie van Kat

  Als idioten door winkelstraten razen ? Zo dikwijls heb ik dat nog niet gezien hoor. En als een fietser doorrijdt als een voetganger oversteekt, is dat omdat die fietser van plan is achter die voetganger door te rijden. Maar als de voetganger als een opgeschrikt konijn stokstijf blijft staan, gaat dit natuurlijk niet.

 53. Reactie van hcb

  Die reclame- en communicatiebureau’s moeten natuurlijk zichzelf bewijzen. Met ‘softe’ maar juiste slogans vallen ze natuurlijk niet op…

  Maar als je deze discussie zou je als fietser in Gent wel wil worden. Maar waarschijnlijk bedoelen ze dat niet.

  Zo word ongeveer ter hoogte van dat spandoek bij het uitrijden van de Ajuinlei regelmatig de pas afgesneden door wagens die de hoek ‘couperen’ en daar word ik wel wild van!

 54. Reactie van hcb

  Nogal wild tekeer gegaan bij het schrijven en hier en daar een ik’je en d’je vergeten.

 55. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Gebruik gewoon uw verstand!

 56. Reactie van Gwendoline

  beste katje, al ooit aangereden geweest door een fietser? Wel ik wel en dat doet geen deugt. Ik zal niet aarzelen om door te lopen op een zebrapad, maar een auto moet stoppen voor een voetganger en een fietser niet??? Omdat hij zo zwakjes is????

 57. Reactie van egel

  Het is pas eens je zelf met de auto door de hectische binnenstad moet (als bewoner!) dat je plots geconfronteerd wordt met onaangepast rijgedrag van fietsers, de grote meerderheid daarvan studenten. Ik geef toe de eerste regel zou moeten zijn dat je met de auto voorzichtig rijdt bij zoveel zwakke weggebruikers.
  Maar wanneer gaan fietsers beseffen (en de meeste doen dat pas als ze zelf met de auto rijden) dat het bijzonder moeilijk is om alles gezien te hebben en dan vooral fietsers die zeer snel (bergaf) tussen de auto’s door slaommen.
  Bij een ongeval zal de fietser misschien wel verkeerstechnisch in zijn recht zijn, maar de brokken zullen ook vooral bij hem zijn.
  Vorige week nog zo letterlijk voor mijn ogen een ongeval zien gebeuren met een fietser die van een brug kwam afgeraasd en een auto die een maneuver uitvoerde, ik kon daar jammer genoeg niet anders zeggen dat de verantwoordelijk zeker evenveel bij de fietser lag (een zwangere vrouw dan nog wel).
  Nu weet ik uit ervaring als student dat de politie wel degelijk optreedt tegen niet in orde zijnde fietsen en negeren van verkeersregels door fietsers. En terecht.
  Dus fietser, denk aan uw eigen veiligheid en pas op, ook al heb je verkeerstechnisch misschien soms gelijk.
  Beter een terechte middenvinger naar de auto dan geen middenvinger meer.

 58. Reactie van maarb

  Het is dan wel niet zo verstandig om zonder remmen rond te rijden, het is heel erg dat het zoiets als gevolg moet hebben, maar er klopt toch sowieso iets niet aan de verkeerssituatie op die plek hoor. Ik passeer daar tijdens het academiejaar dagelijks (met de fiets, te voet of met de bus) en ik heb het laatste jaar alleen al verschillende keren meegemaakt dat de bus daar moest stoppen of dat ik met de fiets moest rondrijden omdat daar een ongeval gebeurd was. Het waren ook telkens zware ongevallen (al verschillende keren mensen roerloos en bebloed op straat zien liggen, akelig zicht). Telkens op exact dezelfde plek. Ik weet niet precies wat, maar er moet daar echt dringend iets veranderen. Ook de lichten in de St-Pietersnieuwstraat, aan de Vooruit, zijn redelijk ongelukkig geplaatst; zeker driekwart van de fietsers rijdt daar gewoon door. Maar, zoals ik zei, ik zou niet direct een oplossing weten.