Kinderopvang (I)

vrijdag 20 april 2007 12u21 | Lien Braeckevelt | 12 reacties
Trefwoorden: , .

Kinderopvang. Al jaren hoor ik er ramp- en dramakreten van. Dat je je eigenlijk twee jaar voor je aan kinderen begint moet aan beginnen. Maar dat mag dan weer niet, natuurlijk. Ik kon nu eens proefondervindelijk meemaken hoe het gaat.

Het is vrij surrealistisch. Niemand weet dat je zwanger bent, er is nog niks te zien, de geboorte laat nog meer dan een half jaar op zich wachten, de opvang nog langer, en toch moet je al met die opvang bezig zijn. Ik heb gewacht tot na de tweede echo (11 weken) om er aan te beginnen, kwestie dat ik eerst zekerheid wou hebben van de zwangerschap.

En dan heb ik me inschreven bij Tinkelbel, een centraal inschrijvingssysteem van de Stad Gent. Heel simpel. Je belt naar Gentinfo (09/210.10.10) en je schrijft je in. Wanneer wordt de kleine geboren, wanneer wil je opvang, hoeveel dagen in de week, welke crèche (3 voorkeuren) je verkiest. Klaar als pompwater. Enige nadeel van het systeem: je weet pas vijf maanden voor de opvangsdatum of je al dan niet opvang krijgt. In mijn geval: ik wil opvang vanaf januari 2008 en dus weet ik pas in augustus -een maand voor de geboorte- iets meer. Je moet dus al een tweede (en liefst ook derde of vierde) mogelijkheid voorzien voor als je geen oplossing vindt via Tinkelbel.

Aangezien ik alles te voet en met de fiets doe en ik het niet zie zitten om de halve stad rond te rijden met een klein snotterke op mijn fiets: graag een crèche in de buurt!

Mijn eerste keuze gaat uit naar Nieuwland. Die is gewoon pal om de hoek bij ons, alle kindjes uit de buurt gaan er en ik hoor er heel goede dingen over. Tweede keuze is ‘t Sleepken, ook in de buurt. Als derde keuze heb ik ‘t Sloeberken, ook in de buurt, opgegeven. Deze laatste is verbonden aan de Freinetschool Het Trappenhuis, befaamd om zijn lange wachtrijen bij de inschrijvingen, en daar maken we sowieso geen kans eigenlijk.

Hoe worden de plaatsen verdeeld? Met een soort van puntensysteem. Je krijgt een punt als je in Gent woont, één als je in de buurt woont, één als er al broertjes/zusjes in de crèche zitten, … Het is een beetje te simpel uitgelegd allicht, maar het komt wel ongeveer daar op neer. Het systeem is in het leven geroepen om een inschrijvingsbeleid te voeren waarbij aan alle burgers van Gent gelijke toegangskansen tot de door de stad georganiseerde kinderopvang wordt geboden (meer info).

Als toekomstige ouder sta ik erg achter dit systeem van gelijke kansen. Ook voor de toekomstige ouder vereenvoudigt het: vroeger moest je je in elke stadscrèche apart inschrijven. Nu kan het met één telefoontje. Alleen is het nu afwachten tot begin augustus.

(Wordt vervolgd.)

© 2007 GENTBLOGT VZW

12 reacties »

 1. Reactie van stattler

  U interpreteert “gelijke kansen” zeer optimistisch. Ondanks alle lovenswaardige inspanningen om het systeem centraal te organiseren en transparanter te maken: De facto komt het erop neer dat – bij een eerste kind – de hardwerkende en bovendien vaak pendelende Vlaming/tweeverdiener geen schijn van een kans maakt bij de stedelijke kinderopvang.

  Graag hoor ik feedback van andere mensen uit Gent-centrum over hun ervaringen met het nieuwe systeem.

  Onze baby (nu 6 maanden oud) wordt in ieder geval noodgedwongen iedere dag naar een crèche buiten de stad getransporteerd.

 2. Reactie van Sabine

  @stattler

  Gelijke kansen: u, die van buiten ‘t stad komt en werkt in Gent, heeft drie keuzes. Je kan ofwel in je eigen gemeente terecht, ofwel in de Stad, en zelfs nog op de weg ertussen als je wil.
  Wij, die in de stad wonen, werken en leven, hebben slechts 1 keuze: in de stad zelf. Is dit teveel gevraagd om hier een beetje voorrang te krijgen op mensen die van buiten ‘t stad komen?

 3. Reactie van vtr

  Ik denk niet dat Stattler zegt dat hij van buiten Gent is…

 4. Reactie van Lien Braeckevelt

  Het is een vervolgverhaal Stattler. Het wordt nog spannend! Volgende week meer! (de private opvang)
  Het slot van het verhaal moet ik ook nog afwachten.

 5. Reactie van Gryzo

  Mijn gevoel is ook dat je als (toch niet superveel verdienende) tweeverdieners inderdaad buiten een hele hoop dingen valt.
  Niet dat ik hier wil beweren dat mensen die het moeilijk hebben niet moeten gesteund worden, maar voor ons gewone msen blijft er meestal niet(s veel) over.

 6. Reactie van Sabine

  Inderdaad, te rap gelezen…

 7. Reactie van Els

  Goh..ik ken kinderen die op drie maanden in de gagkribbe zitten zonder voorspraak of omkoopgeld;-)

 8. Reactie van Els

  Ik heb altijd al het gevoel dat tweeverdieners toch jaarlijks op reis kunnen gaan en zo..dat valt toch mee!

 9. Reactie van Guido Van Peeterssen

  @ Els,
  Wij hadden het geluk dat mijn schoonouders onze spruit heel vaak konden opvangen. Maar dat tweeverdieners vaak op reis gaan: ‘t zal wellicht zijn na dat de kinderen oud genoeg zijn om voor zichzelf te zorgen.

 10. Reactie van marijke

  wij zijn tweeverdieners, elk met zo’n geweldig loon in de sociale sector, m.a.w. we gaan dus niet elk jaar op reis, we kunnen geen huis kopen en ja, veel privé-crèchen zijn te duur voor ons.

 11. Reactie van karin

  Vijf maanden voor het kind moet geplaatst worden krijg je een plaats in een crèche aangeboden via de stad. Ik dacht geen probleem, dat lukt wel. Voor de bevalling nog steeds niets gehoord, bij regelmatig zelf bellen kon men mij nog steeds geen uitsluitsel geven. Een maand nadat ik bevallen ben krijg ik een brief van de stad dat er geen plaats is via hun systeem en ik krijg er een lijst bij met crèches die niet verbonden zijn aan de stad Gent zodat ik kan beginnen bellen. Met andere woorden, trekt uw plan. Na een telefoontje in volle paniek werd toch eens gekeken of er geen andere crèches zijn waar mijn meisje naar toe zou kunnen. Toch wel, er zijn er meer dan de 2 die zij mij hadden aangeraden. Vanaf eind mei kan ze dus naar de crèche maar ik ben ondertussen wel al van maart terug aan het werk. Ik pendel dus een paar dagen per week naar de oma buiten de stad om dan terug in de stad te komen werken. Gelukkig is oma bereid dit te doen en valt uiteindelijk de reistijd nog mee maar ik zal toch blij zijn als mijn meisje eindelijk achterop de fiets naar de crèche kan.

 12. Reactie van Eveline

  Tja,

  Ook ik heb alle mogelijke problemen ivm het zoeken naar een geschikte creche ervaren. Dagen rondgebeld en uiteindelijk een plaatsje gevonden in het windekind, in de roggestraat: een heel goede indruk over de creche, alleen…. het is al wat verder en moet er dus met auto of fiets naar toe. Toch nog geprobeerd om in Nieuwland of Sleepken terecht te kunnen (ik woon in de buurt van sint-jacobs). Na veel getelefoneer heb ik net bericht gekregen van stad gent dat er een plaatsje is in het sleepken waar mijn dochterje vanaf september terecht kan (ze is dan 6 maanden)(er is dus toch nog hoop als tweeverdiener). mijn eerste voorkeur ging tevens uit naar nieuwland, maar daar maken we geen schijn van kans: allemaal broertjes en zusjes die voorrang krijgen. Creche Nieuwland is ook helemaal anders dan sleepken (heb beiden bezocht). Heeft er iemand al iets gehoord over sleekpen? Over nieuwland heb ik al veel goeds gehoord. Over sleepken al veel vooroordelen, maar nog geen reacties van mensen die hun kinderen naar die creche hebben gestuurd. Heeft iemand ervaring met de creche sleepken?