Al halverwege

zondag 10 juni 2007 9u07 | Frederik Dhondt | reageer
Trefwoorden: , .

Gentblogt geeft het woord aan een divers allegaartje studenten. Elke dag Рbehalve zaterdag Рkomt er namelijk ̩̩n van hen aan het woord en ze kunnen gerust een schouderklopje en wat nuttige tips van uwentwege gebruiken in deze examen-, eindwerk- en doctoraattijden.
Op zondag is het de beurt aan Frederik.

Beste “Gentblogger”,

Dit is mijn allereerste stukje in de “Gentblokt”-reeks over de blok- en examenperikelen van de Gentse student. Nadat vorig jaar Jonas al had meegeschreven, wou ik het nu ook eens proberen. Ik heb begrepen uit de uitleg van ons aller “UGent-blogmeesteres” Joke dat ik me best even voorstel voor ik eraan begin. Bij deze gaan we de formaliteiten niet meer aandacht schenken dan nodig: ik ben 22 jaar, zit op kot in Gent en studeer nu voor mijn laatste jaar Rechten (derde licentie) en mijn derde Geschiedenis (derde Bachelor). Het grootste deel van mijn studeertijd breng ik door tussen de Staatsbladen in de bibliografieënleeszaal van onze gekoesterde Boekentoren.

Nu goed, we zijn 10 juni en de examens zijn voor mij eigenlijk al over halfweg. De scripties in de Rechten en de bachelorpaper voor de Geschiedenis nemen al een pak studiepunten weg (samen 39). Bovendien zijn er bij de historici (die het semestersysteem volgen) al drie examens geweest in januari en worden een aantal vakken uit het laatste jaar rechten op permanente basis gequoteerd, of er is de kans om het examen wat vroeger af te leggen (dan zijn we aan nog eens 15 + 18 = 33 studiepunten). Ik heb/had er nu in mei en juni nog zeven (Mondiale Processen in historisch Perspectief, Grondige Studie van het Grondwettelijk Recht, Grondige Studie van het Europees Gemeenschapsrecht, Civilisatie: Cultuur- en Mentaliteitsgeschiedenis, Tendenzen in de Historiografie, Rechtseconomie en Milieurecht).

Dit jaar liggen de examens mooi in twee korte stoomperiodes. De eerste vier (tussen 30 mei en 7 juni) en de laatste drie (tussen 21 en 29 juni) passeren telkens op een goede 8 à 9 dagen. Wat meteen ook de kans geeft om de “blok” in twee periodes te splitsen. In tegenstelling tot de vorige jaren (waarin ik enkel de examens van de rechten aflegde in mei en juni, omdat nagenoeg alle studiepunten op dikke cursussen stonden), ben ik nog tot 15 mei bezig geweest met de drie “scripties”. Als je wat later kan “beginnen” blokken, is het altijd handig om de hoeveelheid te kunnen splitsen. Tot mijn grote vreugde liggen ze bovendien zo gespreid dat ik het weekend van de verkiezingen volledig vrij ben (tussen 7 en 21 juni ben ik examenvrij).

Wie mijn blog al wat langer volgt, weet dat mijn politieke interesse vrij ver gaat. Ik neem dan ook een paar dagen “pauze” om de gemiste tv-uitzendingen te bekijken en simulaties te maken op basis van de talrijke peilingen. Een paar weekends geleden heb ik in mijn eigen gemeente nog een paar uur huisbezoeken gedaan met Bruno Tuybens en Maarten Blondeel. Hopelijk scoren “onze” kandidaten goed. De algemene trend voor sp.a lijkt niet al te rooskleurig. De eindsprint van de VLD riskeert nog kiezers te doen omslaan in de hoop een regering-“Diterme-Lerupo” te vermijden. Ik zou ook liever een voortzetting van paars hebben, maar het lijkt me niet verkeerd om toch enig realisme in te bouwen in het stemhokje. Politiek driebanden komt altijd verkeerd uit.

Er zijn natuurlijk ook nog andere dingen dan verkiezingen en examens. Gisteren vernam ik het dramatische overlijden van de zwangere 28-jarige echtgenote van Prof. Baudewijn Bouckaert. Ik kan me voorstellen dat hij nu ongeveer het ergst mogelijke doormaakt. Prof. Bouckaert is altijd al een markante figuur geweest bij de studenten. Met zijn bevlogen en spitse doceerstijl laat hij niemand onverschillig. Hoewel hij de zaken soms “cru” kan formuleren, dwingt hij respect af omdat hij ook wel over het vermogen beschikt om zichzelf te relativeren.
Wat hij nu meemaakt, is echt akelig en intriest. De reacties bij de studenten zijn unaniem gevoelens van medeleven. Veel mensen zien het koppel nog steeds schateren op de proffenavond van de Revue of grapjes maken op de receptie achteraf.
We wensen hem veel sterkte.

© 2007 GENTBLOGT VZW

Reacties zijn gesloten.