Word wat je wil

vrijdag 31 augustus 2007 8u45 | patricia (tekst), O. (beeld) | 2 reacties
Trefwoorden: .

U kan er niet meer naast kijken: de laatste week van augustus. Begint het al te kriebelen? Of komen de nachtmerries van vroeger weer boven? Op mijn eerste schooldag zei ik mijn moeder die hier speciaal een dag verlof voor genomen had met moeite “tot ziens” voor ik de speelplaats opliep. En toen ze me ‘s middags kwamen halen omdat ik maar halve dagen ging gaan in het begin, maakte ik zoveel lawaai dat het meteen hele dagen werden. Om maar te zeggen: ik ben er klaar voor.
Alleen is het niet altijd gemakkelijk om te weten waar je terecht kan. Althans dat is mijn ervaring, de eerste avondcursus die ik volgde in Gent was in het PCVO waar ik echt bij toeval binnenstapte; ik reed voorbij met de fiets en zag dat je je er kon inschrijven. Ik ben er uiteindelijk vier jaar gebleven voor een taalcursus. Maar toen had ik zin in iets meer “ontspannends”. Elke week tekstjes schrijven of spreekbeurten maken lukte nog net, maar echt leren deed ik maar vlak voor de examens en daar voelde ik me niet zo goed bij. Het werd een beetje een zoektocht en ik ben er nog altijd niet goed uit.

Ik vind het ook zo’n kluwen: er is het aanbod van de unief en hogescholen, maar dat zijn dan weer voortgezette opleidingen, soms is het mogelijk deze in avondonderwijs te volgen. Er is het volwassenonderwijs met blijkbaar een aantal scholen in het stedelijk net, maar er is ook het Kisp. Dan is er ook nog zoiets als de regionale volkshogescholen, u misschien bekend onder de naam Vormingplus. En dan heb ik het nog niet over specifiek onderwijs, zoals het tweedekansonderwijs waar volwassenen hun diploma secundair onderwijs kunnen halen of het onderwijsaanbod voor 55-plussers (o.a. Okra).

Een goed vertrekpunt wordt altijd gezegd is de site van Word wat je wil. U kan er zowel op interesse als op regio zoeken. U kan er ook via de school zoeken, maar dat lijstje deed me wat duizelen: veel namen maar hun cursussen waren niet altijd opgenomen in de databank. Foutje? Ook de Stap, wat trouwens staat voor studieadvies Gent en ook voor leerlingen een referentiepunt is, ontwikkelde de Wijzer: een databank met opleidingen in het Gentse.

U kan misschien ook eens bij uw werkgever informeren, als het een opleiding is die u nodig meent te hebben voor het uitvoeren van uw werk. Een aanspreekpunt is dan zeker de VDAB. In sommige sectoren krijgt u een premie als u een opleiding volgt (bijvoorbeeld bouw). In bepaalde gevallen komt de overheid ook tussen in de kosten voor opleidingen voor werknemers via BEA.

Maar ook als u een opleiding in uw vrije tijd volgt kan u rekenen op steun van de Vlaamse overheid. Voor directe kosten (inschrijving, cursussen,…) kan u opleidingscheques aankopen voor een maximum van 250 euro per kalenderjaar. Als werknemer of uitzendkracht betaalt u slechts de helft.
Wil u bijvoorbeeld een opleiding van 130 euro volgen, dan bestelt u opleidingscheques voor 130 euro maar u betaalt slechts 65 euro. Deze opleidingscheques kan u telefonisch bestellen bij de VDAB (0800/30 700), maar weet dat u niet de enige bent. In 2006 kochten bijna 234.000 werknemers opleidingscheques, dat is 12% van alle Vlaamse werknemers. U bestelt uw opleidingscheques dan ook beter online. Hou uw rijksregisternummer (identiteitskaart of SIS-kaart) bij de hand want de VDAB gebruikt dit nummer om te controleren of u werknemer bent en dus in aanmerking komt om opleidingscheques te bestellen. Enige tijd later krijgt u een overschrijvingsformulier van Accor in de bus. Na betaling volgen de opleidingscheques. Het is vaak aangeraden om niet te wachten om u in te schrijven voor een opleiding tot u de opleidingscheques ontvangen hebt. Informeer u dan ook bij uw opleidingsverstrekker.

Ondertussen is mijn keuze gemaakt, ik heb me ingeschreven en het volledige bedrag betaald. Mijn opleidingscheques zijn besteld en tot november kan ik ze indienen op het secretariaat om mijn centen terug te krijgen. En u? Bent u klaar voor het nieuwe schooljaar?

© 2007 GENTBLOGT VZW

2 reacties »

  1. Reactie van Hendrik

    Bedankt voor het artikel. Precies wat ik nodig heb nu ik terug in Gent werk en wat meer tijd heb ‘s avonds. Heb me ingeschreven in een cursus Mesopetamie en een DIY cursus electriciteit! Woooohoo!

  2. Reactie van patricia

    Oef, ik had al schrik dat niemand er iets ging aan hebben, het leek wel of ik dat kluwen nooit begrijpbaar kon maken.