Singing in the rain

vrijdag 21 september 2007 11u01 | Juf Lieve | reageer
Trefwoorden: , .

Ieder jaar op 1 september hetzelfde nieuws op de radio: 1 miljoen leerlingen gaan terug naar school. Maar samen met hen betekent dit natuurlijk ook voor alle leerkrachten een nieuwe start. Gentblogt laat de komende weken dan ook een aantal leerkrachten uit verschillende scholen in het Gentse aan het woord. Deze week ontmoeten we juf Lieve van de derde kleuterklas.

Jawel. Ik heb er zin in, ondanks de harde plensbui. Na twee maanden opmerkingen als ‘twee maand verlof!’ stap ik zesentwintig vijfjarige kleuters tegemoet.

De vele nieuwe gezichtjes verraden verwachting met een tikkeltje angst voor het nieuwe. Ze zijn niet alleen! Ook voor mij is het afwachten of die kleine mensjes mij zullen aanvaarden als de vriendin die hen leidt en begeleidt met de best mogelijke bedoelingen.

Juffrouw Lieve Juffrouw Lieve

Na een verhaaltje is het ijs al een stukje gebroken. Er wordt gepraat, gespeeld, gelachen en vooral georganiseerd. Tegen de middag weet ik het al een beetje: het is een leuke enthousiaste groep.

De onmisbare klaspop Roger – een vrij brutaal jongentje met een ietwat geladen macho gedrag en een peperkoeken hart – haalt nog enkele twijfelaartjes over de brug. Reeds jaren de vriend van allemaal weet hij steeds de onaangename ditjes en datjes die in een kleuterleven voorkomen te relativeren tot een eind goed al goed gevoel en ik mag hem daarbij helpen. Ik ben weer thuis in het kleuter-zijn.

Juffrouw Lieve

Het einde van de eerste schooldag nadert. We maken ons klaar. Ongeduldige nieuwsgierige mama’s en papa’s wachten op de speelplaats. In de gang trekt een nieuwkomertje aan mijn mouw: ‘Juf, ik ga hier blijven, ik ga niet meer veranderen van school.’

Als dat geen goed begin is!

Juf Lieve, derde kleuterklas
Basisschool Sint-Barbaracollege

© 2007 GENTBLOGT VZW

Reacties zijn gesloten.