Tessa Dockers: Gentse kandidate Miss Belgian Beauty

donderdag 18 oktober 2007 8u51 | Steven Noels | 26 reacties
.

Eerst waren het de posters aan de etalage van de bakkerij die me opgevallen waren. En de kaartjes op de toonbank. “Tessa Dockers, kandidate Miss Belgian Beauty”. Maar toen stond er een volgestickerde sponsorwagen voor de deur, en die foto op dat kaartje, dat leek wel een jongere versie van de bakkersvrouw. Hm. De Sherlock in mezelf werd wakker. En toen ik op een blauwe dinsdag om mijn gebruikelijke “volkoren-zemelen, een groot, een blokje alsjeblief” vroeg, en dat verpakt kreeg in een broodzak met diezelfde Tessa erop, toen kon ik mijn nieuwsgierigheid niet langer bedwingen: “Is dat uw dochter soms, mevrouw?”. Ja dus.

Tessa Dockers

Nog een paar dagen later viel een persbericht van de manager van een andere Gentse kandidate MBB in de redactiepostbus. Dat haar tegenstanders allemaal Barbiepoppen waren, die hun tijd verprutsten bij de manicure terwijl zij tenminste écht aan het werk was. Nou, erg sportief is zoiets niet, en eigenlijk was dat de spreekwoordelijke druppel: ik wilde wel eens weten of die Tessa dan inderdaad een Barbiepop was, en wat ze eigenlijk met Gent had, en of ze heel hard op haar lijn lette of toch soms ook eens haar tanden in zo’n lekkere koek van haar mama durfde zetten.

En zo wandelde ik op een zonnige vrijdagmorgen bakkerij Bundervoet in hartje Sint-Amandsberg binnen, en mocht ik achter de toog het atelier binnenlopen. En daar mocht ik kennis maken met een (toegegeven, enige mij bekende maar toch) behoorlijk no-nonsense MBB kandidate, de (verder ook wel zeer) bevallige Tessa Dockers.

Tessa komt uit Ledeberg, zo vertelde haar dossier me, en op haar website vond ik terug dat ze als eerste uit de halve finales gekomen is. De finales worden gehouden op zaterdag 20 oktober, en er kan nog steeds ge-SMS’t worden. Een Gentse kandidate als favoriet voor een Belgische Miss verkiezing!

GB: Hallo Tessa. Wat is nu eigenlijk jouw echte motivatie om aan zo’n verkiezing mee te doen?

Tessa DockersTD: Ik had de voorbije jaren MBB al gevolgd op televisie, en zoiets leek me wel wat. En toen een aantal vrienden me aanraadden om me in te schrijven, dacht ik: waarom niet eigenlijk, ik heb er nu de juiste leeftijd voor.

GB: En die is?

TD: 20. Ik studeer momenteel, communicatiemanagement aan de Arteveldehogeschool. Trouwens: ik heb mezelf ingeschreven voor MBB: als je aan zoiets meedoet, moet je daar voor de volle 100% zelf achter staan.

GB: Wat is nu eigenlijk het verschil tussen Miss Belgian Beauty en Miss België?

TD: Goh, ik heb nog nooit meegedaan aan Miss Belgium, dus écht zeker kan ik dat niet weten. Wat ik wél weet over MBB, is dat iedere kandidate erg veel zélf moet doen. We moeten nogal wat werken, zelf volledig ons eigen campagne op poten zetten, een peter zoeken, een promowagen, je moet nogal wat initiatief nemen en daar leer je eigenlijk best veel uit. Het is bijna zoals een mini-onderneming.

GB: En wat verwacht je straks? Het kroontje?

TD: Ik heb de hele verkiezingen eigenlijk altijd stap voor stap bekeken, al van bij de preselecties. Ik denk dat het gewoon belangrijk is om jezelf te blijven en met de voeten op de grond te blijven staan: ik heb op 22 september de halve finales wel gewonnen, maar in de finale kan alles anders uitdraaien. Ik heb 1 kans op 12 dat ik win, dus eigenlijk is de kans groot dat ik het kroontje niet haal.

GB: En dan, wat houd je er dan zelf van over?

TD: Ik wil, als ik niet win (lacht), vooral tevreden zijn met mijn campagne. Tijdens zo’n campagne, die intussen al zeven maanden aan de gang is, ontmoet je héél veel mensen, en eigenlijk is dat al een verrijking op zich. En wie weet kunnen die contacten ook belangrijk zijn voor later.

GB: Zoals?

TD: Goh, dat is nog heel vroeg. Werk misschien, in combinatie met mijn studies. Ik weet het nog niet.

Tessa DockersGB: Je wordt voorlopig nog niet het nieuwe gezicht van de reclamecampagnes van je wagensponsor?

TD: Nee, toch niet. Maar zoiets zou wel leuk zijn, natuurlijk. Misschien een optie. (lacht)

GB: Een job in de media dan?

TD: Nee, ik doe niet mee aan die verkiezingen om echt in de media te raken. Het is wel leuk om nu een blik te kunnen werpen achter de schermen van de mediamachine. Maar ik zie mezelf eerder achter die schermen blijven dan ervoor te gaan staan.

GB: Winnen bij MBB betekent een heel jaar actes de présence gaan geven onder de vleugels van Ignace Crombé. Zijn daar events bij die speciaal jouw voorkeur zouden wegdragen?

TD: Ik hou nogal van verscheidenheid, en een Miss moet ook heel veel verschillende interesses hebben. Maar mijn grote hobby is paarden, dus alles wat met paarden te maken heeft is sowieso top voor mij.

GB: De MBB verkiezingen verlopen voor de buitenwereld niet in een sfeer van opperste sereniteit. Er is de aanhoudende hetze tussen Miss België en Miss Belgian Beauty, er zijn de roddels over de voorkeurmiss van Ignace Crombé, er was het persbericht van Nikè, de andere Gentse kandidate… het lijkt allemaal nogal spannend: hoe gaat dat?

TD: Ikzelf kom met al die roddels totaal niet in contact, ik doe gewoon mijn eigen ding. De concurrentie is wat mij betreft nog te doen. Sommige meisjes zijn daar misschien meer mee bezig, ik ben gewoon gefocust op mijn campagne.

GB: Zo’n uitstap naar Egypte met alle kandidates, is dat dan écht gezellig?

TD: Voor mij was dit gewoon vakantie, ik ben ernaartoe getrokken om ervan te genieten en dat heb ik ook gedaan. Van mij mocht nog een weekje langer duren want ik had het er naar mijn zin en ik was nog nooit in Egypte geweest.

GB: Je bent dus tevreden over jouw deelname tot hiertoe?

TD: Ik ben vooral tevreden over het totaalpakket, het hele traject dat ik tot nu toe heb kunnen doorlopen. Het is de eerste keer dat ik aan zo’n verkiezing deelneem, misschien de enige keer zelfs, en ik loop intussen al mee van aan de preselecties. Toen waren we nog met een honderdtal, dan met vijfentwintig, nu nog met twaalf.

Tessa Dockers Tessa Dockers

GB: Krijg je veel begeleiding vanuit de organisatie?

TD: Wat betreft de campagne moet iedereen die zelf bedenken, maken en uitvoeren. We weten wel ongeveer wat er van ons verwacht wordt, maar het echte werk doe je zelf. Maar dat is juist het leuke: doorheen die campagne leer je je sponsors, je vrienden en sympathisanten, en ook je peter natuurlijk goed kennen, je creëert een band met hen. Ik vind het goed dat we alles zelf moeten doen. Maar mijn peter, Christophe Stienlet (n.v.d.r.: Bartje van Schuif-Af!), die is dus wel fantastisch: hij helpt me heel actief in mijn campagne, en is er bij de belangrijke momenten ook altijd bij geweest. Ik heb geluk met zo’n betrokken peter als ik met andere meisjes vergelijk.

GB: Iets anders: ik mis een Gents accent?

Tessa DockersTD: Ik ben in Gent geboren, en ik woon nu al 4 jaar in Gent, in Ledeberg. Ik groeide op in Zingem bij Oudenaarde, en zat tijdens het middelbaar op internaat in Nieuwenbosch. En ik let op mijn taal. (lacht)

GB: En wat zijn jouw Gentse highlights?

TD: Gent is een stad die leeft, er is altijd van alles te doen. Een studentenstad ook, natuurlijk met de donderdagavonden in de Overpoort. En de Gentse Feesten natuurlijk. Daar zijn Pole Pole en de Duveltent mijn vaste stek, en héél af en toe ook een uitschuiver richting Vlasmarkt. En verder lekker eten op de Vrijdagmarkt in de Savarin: steak met frietjes of lasagne.

GB: Een ernstiger actualiteitsvraag om af te sluiten: wat met België? Mag België ophouden te bestaan voor jou?

TD: Welnee, waar zou ik dan naar toe moeten? Waar ligt de grens trouwens: gaan we straks West- en Oost-Vlaanderen ook scheiden van elkaar? Het is hier al zo’n klein landje. Nee dus.

GB: Dankjewel voor dit interview! En veel succes!

Moraal van het verhaal? Deze Tessa was alvast geen Barbie. SMS snel 9 naar 3155, en wie weet werken we op zo’n manier eens aan een andere vertegenwoordiging van Gent op het -euh- federale niveau. En Tessa: als we ooit een meter nodig hebben voor Gentblogt?

Update: Tessa werd uiteindelijk op 20 oktober tweede eredame. Nele Somers, de gedoodverfde favoriete uit Brasschaat, ging aan de haal met het kroontje, en Tamara Opdebeeck uit Berchem volgde haar op als eerste eredame. Proficiat voor deze mooie derde plaats!

© 2007 GENTBLOGT VZW

26 reacties »

 1. Reactie van Eve

  Tof interview! Tessa geeft een pretentieloze indruk, al zou ik haar ook nog écht moeten bezig zien.

 2. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Het was me al bekend dat bij bakkerij Bundervoet in Sint-Amandsberg de kwaliteit hun grote troef is.
  Zeer positief punt: “Nieuwenbos”, daar liggen onderwijs en opvoeding ook op hoog kwaliteitsniveau. Mijn echtgenote spreekt er nog vol lof over.
  En “Communicatie” in de Artevelde Hogeschool, daar heeft mijn zoon Philippe ook zijn vorming gehad, met zeer gunstig gevolg nu in de reclamewereld.
  Haar visie over België oogt ook vastberaden en positief, ook dat ligt in de lijn….
  Toch een vraag aan de interviewer: heeft Tessa in die koek gebeten, of was het maar voor de foto?

 3. Reactie van Sara

  Puh, en de jaren op het Sint-Franciscusinstituut (Brakel) worden niet vermeld, het waren er nochtans ook een aantal. Evenwel veel succes gewenst, Tessa!

 4. Reactie van Stieve

  Het meisje spreekt over haar studies in antwoord op de vraag wat haar band is met Gent. Daarom dat zij haar Gentse school vermeld.

 5. Reactie van eppie

  Op de lagere school van Zingem waar ze heeft gezeten, hangt de foto uit en volgen we haar vorderingen. Ik heb haar zelf niet gekend maar hoor alleen positieve dingen. Hoewel ik niet zo’n voorstander ben van miss-verkiezingen, wens ik Tessa veel succes!

 6. Reactie van rony coekaerts

  j.m. ik moet glimlachen met je reactie.
  natuurlijk heeft ze niet in die koek gebeten, die moet, zoals elke middenstander weet, nog verkocht worden.
  “nieuwenbos”, school, met alle respect voor je echtgenote, voor leerlingen waar het gehalte van de brieventas van de ouders meer belang had dan de inhoud van de schedel van de leerlingen. als oud.leraar mag ik dat zeggen. kwaliteitsonderwijs, dat zeker. als je een braaf, welopgevoed, gedwee en naar alle christelijke normen opgevoed dochtertje wou. klaar voor de huwelijksmarkt. het kan in de loop van de jaren anders geworden zijn, maar toch.
  en belgie, achter dat antwoord kan ik zelfs, oud.anarchist, achter staan. je ziet, we verschillen niet veel. maar dat ze daarom miss zal worden?
  niet te veel in haar….kijken, slecht voor de perceptie!

 7. Reactie van evdbossche

  Een oud-leraar die geen hoofdletter zet na een punt ? Mmm…

 8. Reactie van Steven Noels

  Die koek was geen trucage: die werd wel degelijk opgegeten.

 9. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Maar rony, ik heb nooit ergens iets van een “huwelijksmarkt” geweten, Gent heeft geen dergelijke gewoonten. Anderzijds, is het verkeerd dat meisjes een opvoeding krijgen die hen voorbereid op het huwelijk? Maar ze werden er zeker niet voor gedrilld.

 10. Reactie van zorn

  Deze “wedstrijd” om professionele redenen eens van héél dichtbij meegemaakt: hallucinant! Dat Ignace Crombé er elk jaar in slaagt twintig meisjes te doen geloven dat zijn tournee langs Westvlaamse pensenkermissen een opstapje is naar een glamoureus missenbestaan…

  Tessa et les autres: blijf vooral je geld en je talenten natellen, ze renderen overal beter dan in de broekzak van Ignace.

 11. Reactie van rony coekaerts

  beste, ik gebruik nooit hoofdletters, al van in 1962. ook niet in mijn lesvoorbereidingen, noch in mijn evaluaties. met de handboeken die ik geschreven heb, hebben ze op de uitgeverij veel plezier gehad. Geachte, is een belediging, ik verdien geen hoofdletter. ik heb mijn eerste elf jaar duits geschreven, vandaar misschien mijn afschuw. mijn zus in munchen ergert er zich ook aan. maar ze kan het lezen.
  en om eerlijk te zijn, op dit tokkelding kan ik maar met een vinger typen, mijn vingertjes staan wat krom, dus…..:)

 12. Reactie van rony coekaerts

  j.m. natuurlijk stonden ze niet op een podium om uitgekozen te worden! slavenmarkten bestonden zelfs in mijn tijd niet meer. de omgeving, de selectie, hetgeen ze in hun hoofd kregen….
  maar er is iets dat ik meer en meer niet begrijp. jij bent van een generatie, frans opgevoed, duidelijk van gent, je weet alles van beeldjes of straatjes van je stad. tof. en ik ben een aangespoelde halve duitser, nadien rode vlaming, en ik weet meer van al die franstalige toestanden, uniformpjes scholen van gent. raar. als ik iets schreef over het patershol, je weet wel over die schermvereniging en zijn beschermheren, wist je blijkbaar van niets.
  duidelijk dat we eens moeten bijpraten.
  daisy de man, j.p. van assche, zegt je dat iets?
  genoeg om een avond te vullen. tot in gent.

 13. Reactie van S

  Yeah sure – volgens mij heeft ze een blad sla vast waarover nadien in photoshop een koffiekoek is geplakt met de koffiekoek-clonestempel.

 14. Reactie van Jean Marie DE WULF

  We zien mekaar zeker in december.
  Wij weten, rony, dat de dingen anders ervaren worden van persoon tot persoon, van de ene periode tot een andere. Dingen kunnen voor u vreemd blijken, en voor mij zijn die zo evident dat ik ze uit gewoonte niet meer zie. De “opvoeding” waar ge het hierboven over hebt heeft bv bij ons er toe geleid dat wij, mijn echtgenote en ik, mekaar ontmoet hebben in de, voor ons, meest klassieke omstandigheden, en dat de aantrekking geleidelijk was, ondanks het feit dat het achteraf toch een “coup de foudre” bleek te zijn.
  Waarover ging dat: een schermvereniging in het Patershol? Ik kende alleen een Kruisboogschuttersvereniging “Sint-Joris” in de Vrouwebroersstraat, onder “Lux Nova” en boven “The old Cellar”. Verschillende leden waren familie van mij. Als schermvereniging ken ik uitsluitend de “Confrérie de Saint Michel”
  Nu in onze opvoeding bestaat er een woord dat we als “la discrétion” bestempelen. Veelal is dit van toepassing om als franstalige niet arrogant naar de buitenwereld over te komen, of om niet op te vallen.
  De personen die ge vermeld ken ik, inderdaad.

 15. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Elke organisatie van deze aard kent voorstanders en vijanden. Persoonlijk vind ik zoiets “tof”. Het helpt meisjes hun persoonlijkheid verder uit te diepen en zich op hun manier uit te drukken. Dat het bij de ene beter lukt dan bij de andere is gewoon het gevolg van de persoonlijke verschillen.
  Niemand is verplicht eraan mee te doen, nog ernaar te moeten kijken. Laat ze dan gerust.
  Dat er meisjes zijn die zich illusies maken, dat zal altijd bestaan. Maar liever soms dat de illusies vroeg gesmoord worden, dan te laat. In onze jeugd, in onze vormingsperiode moeten we dergelijke dingen beter leren verwerken. Volgens ik hier lees is Tessa wel sterk genoeg om veel mee te maken.

 16. Reactie van Eve

  Tweede eredame, proficiat!

 17. Reactie van rony coekaerts

  sorry, ik was mis, het waren wel die boogschutters. niet dat ik ze ooit met een boog heb gezien, maar in “burger” wel.
  discretie, en ik bedoel jou daar zeker niet mee, geloof me, is, niet alleen in franstalige kringen, dikwijls een eufemisme voor “potjes gedekt houden”.
  al met al, we leven uiteindelijk met ons geheugen, gekleurd met onze mooiste potloodjes. ik kijk al uit naar december. kunnen onze kleurboeken eens naast mekaar leggen. tof.

 18. Reactie van Eve

  Wij zullen ons Tessa niet laten uitbuiten! Hm, te enthousiast zeker?

 19. Reactie van Eve

  ik beaam dat rony al meer dan eens gezegd heeft geen hoofdletters te gebruiken. ik begin het al over te krijgen;)

 20. Reactie van Eve

  Help, een opvoeding die voorbereidt op het huwelijk? Moeten ze dringend invoeren! Voor mannen dan, he.

 21. Reactie van Cupido

  Tessa kon niet winnen van Nele Somers want die is naar eigen zeggen “tegen de VERZURING van de maatschappij”. Waar hebben wij dat nog gehoord ? Had ze naast de titel gegrepen dan zou ik haar zuurtegraad wel eens willen meten hebben !

 22. Reactie van rony coekaerts

  tsa, tsa, beste eve,
  mijn twee echtgenotes hebben op veertig wel de boel opgeblazen omdat ze “iets anders wilden”. ze zijn alletwee prachtig terecht gekomen, maar ik zit wel bij het huisvuil.
  als ze al een voorbereiding moeten geven, liefst dan voor mannen, opdat ze zich niet laten uitkleden :)
  sorry voor de echtgenotes die het slecht getroffen hebben, en dat zal de meerderheid zijn. maar ik moest natuurlijk van die……
  kop op, blijgezind naar de rest van ons leven.

 23. Reactie van Dixie

  Mijn vriendin is knapper. Die zou Miss BB moeten zijn.

 24. Reactie van Ricardo

  Zozo, zij mag er best aardig wezen voor Miss Belgie.

  Ik vind het altijd leuk dat mooie meiskes wel halen als de kans om Miss te worden.

  Alleen vind ik het triestig om te zien als de andere meiskes niet halen….

  Ach, er kan maar 1 Miss winnen natuurlijk.

  Deze wordt mij favo maar. Met haar prachtige zeeblauwe oogjes -xxx-

  Groet, Ricardo.

 25. Reactie van jan

  Hallo Tessa,
  Ken jij mij ergens van ?
  Want volgens jou ben je verliefd op mij.Is dat zo !!!
  Via het internet.
  Groetjes van,
  Jan uit Oostmalle