Sinterklaas is cool, toch?

woensdag 5 december 2007 15u56 | Els Van Eeckhaut | 10 reacties
Trefwoorden: .

sinterklaas Joke, onze collega op de redactie, heeft een innige band met de Sint. Hoe dat juist zit moet u haar bij gelegenheid zelf eens vragen: in ieder geval vroeg zij aan de redactieleden hoe het met onze eigen Sintverlangens zit, en wat ons favoriete Sinterklaaskado ever was.

* Wat wil je graag en waarom?

Tussen mijn 12de en mijn 29ste vroeg ik als het eens paste altijd muziek. Spaarcentjes gingen vroeger linea recta naar wat toen nog de Music Man heette, en ik had een indrukwekkende collectie cassetjes, ook bandjes of tapes genoemd, u weet wel, met muziek die ik ‘s nachts had opgenomen van de radio. Verder breekt mijn hart als ik denk aan alle platen gemaakt van de materie vinyl, weet u nog, die ik bij de doorbraak van de CD heb weggegeven, uitgeleend om nooit meer terug te zien, achtergelaten heb op feestjes en zelfs in andere landen en wat nog allemaal. Spijt!

Daarom, lieve Sint, als u dit jaar niet enkel passeert om mijn kind met allerlei schoons te overladen, maar voor één keer ook iets in mijn schoentje komt deponeren, dan mag het muziek zijn. Alle soorten, als ik het maar graag hoor! Meer nog, achtbare Sint, u mag voor mijn part de muziek downloaden van het internet en op een schijfje toveren, dan bent u nog uit de kosten ook. Ik ben er zeker van dat u zich als Sint niet zult begeven aan illegale praktijken op dat vlak. In Music Mania verkopen ze natuurlijk ook uit, maar ik ben een beetje triest omdat die fantastische winkel op de eerste dag van haar uitverkoop allerlei mensen heeft uitgenodigd die éérst mochten komen kiezen en mij niet, terwijl ik er zeker van ben dat die mensen lang niet allemaal de helft van hun pubervrijetijd hebben doorgebracht met het rondhangen tussen de platen en niét zonder er te kopen. Zonder status is een mens niets dezer dagen, ik ben blij dat u van een dergelijk gebrek geen last van hebt.

* Wat was het tofste sinterklaascadeau dat je ooit hebt gekregen en waarom?
Ik was een wreed gemakkelijk kind. De Sint kwam alleen écht in mijn kleutertijd, en bracht toen een heleboel snoep en stripverhalen. Aangezien ik keer op keer voordien op 11 november al naar mijn oma en opa in Aalst was geweest, zat ik reeds volgepropt met al de snoep die Sint Maarten, de Sint zijn concurent, al had gebracht, dus was ik vooral blij met de strips.

Volgens mij was het énige grote kadootjesmoment in mijn prille bestaan tijdens de vroege jaren zeventig (zo sprak de bomma) mijn verjaardag; die was voor grote dingen zoals een nieuwe fiets of mijn eerste platendraaier.

Wat niet wegneemt dat ik toen ik groter werd bij beide gelegenheden altijd een schone cent kreeg van mijn grootouders zaliger: als ik al die schone centen allemaal optel dan stel ik vast dat ik mijn lieve grootouders nog een dikke merci verschuldigd ben. Lieve Sint, kunt u hen dat bij uw terugkeer naar het Paradijs even doorgeven, en ook dat ik ze zonder die cent ook alle vier graag zou gezien hebben en dat ik nog heel vaak aan hen denk, elke dag zelfs?

En tot slot, als ik rechts van mij kijk zie ik de mooiste boeken van de wereld liggen, boeken voor kinderen zoals ik: zo ongeveer alles van Lemniscaat en Querido en àlles van de allerbeste schrijfster (ik zeg schrijfster, zonder ‘kinderboeken’ er voor) ever: Astrid Lindgren.

De Sint kocht die boeken destijds zonder fout in de Marnix, toen nog een prachtige algemene boekwinkel aan de Ajuinlei. Daarna bracht de Sint die boeken tot bij mij thuis, en wel op de gekste momenten van het jaar, maar veelal op het ogenblik dat ik net een boek had gelezen en nood had aan nieuw materiaal.

aaaa aaaa

Merci dus Sint, want ik denk wel dat die boeken de allerschoonste kado’s waren die u ooit bracht, zodat ik met recht en rede durf stellen dat u mij de liefde voor het lezen hebt bijgebracht. Al verwijt u mij tijdens onze geheime conclaven nog steeds regelmatig dat ik een cultuurbarbaar ben. Ik kan er om lachen, want ik weet dat u moeite hebt om de Beatles en de Stones uit elkaar te houden, en al bent u er vermoedelijk niet van op de hoogte dat voornoemde bands ook alweer een hele tijd terug gestopt zijn met samen liedjes maken, u blijft cool voor de eeuwigheid. En ik ben er zeker van dat mijn dochter het overmorgen alweer eens volmondig met mij eens zal zijn…

© 2007 GENTBLOGT VZW

10 reacties »

 1. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Ik had het al geraden Eve dat ge zo’n gevoelige dame zijt: zeer schone oproep bij uw grootouders: ik heb ook zo’n lieve Bonne-Maman gehad. Eentje maar, de andere nooit gekend, dank zij onze germaanse neven.

 2. Reactie van B-west

  De sint stond trouwens daarnet op de Korenmarkt aan de Casa te protesteren tegen iets. Dacht dat het vakbond was, maar had geen tijd om het uit te zoeken. Bijna had ik de goedheilig man gevraagd of het wel kies is dat hij zich voor de kar laat spannen van politiek geïnspireerde acties. Maar bon, één keer ambras met de vakbond is genoeg voor mij :)

 3. Reactie van Eve

  Dat was ne valse.

 4. Reactie van Veerle

  Vakbond? ;-)

 5. Reactie van jeronimo

  hmm mss ha dik ook maar meteen mijn 550 cassettes op cd gevraagd ;-) zou ik een erratum naar de sint kunne telegraferen? en meteen een nieuwe platenspeler mijn 35-jaar oude Dual is er helaas aan en ik heb enkele jaren geleden pas een vinylcollectietje 7″ ep’s aangelegd…

 6. Reactie van Anton

  Ik word week van de boektitels en dit stukje proza. Dit is helemaal geen verhaal over de Sint maar over liefde, vergankelijkheid, het leven. Uw Sint is ook niet de Sint, ik meen dat goed te lezen tussen de regels. De man die op onverwachte dagen een boek komt brengen, maar telkens als het nodig is, doet mij denken aan een zeer sterk vaderfiguur; mooi.

 7. Reactie van Gerrit

  Triomf van de verschroeid aarde..Bertrand du Guesclain! Volledig onderschatte trilogie wegens tien keer beter dan kruistocht in spijkerbroek.

 8. Reactie van B-west

  Ela! Niets tegen Kruistocht in spijkerbroek… ik heb dat boek kweetniehoeveelkeer meegenomen uit de Bibliotheek van Zwevegem! :) (daar kwam ik trouwens veel te veel, de bibliothecaressen kenden mij bij mijn voornaam :) )

 9. Reactie van sint&piet

  He is super cool de Sint! en wat over den Piet? Die zoveel mama’s bezighoudt!