Ivago doekt grofvuilrondes op

donderdag 31 januari 2008 12u05 | Wouter | 22 reacties
Trefwoorden: , .

Ivago schaft de gratis ophaalrondes voor grofvuil af en vervangt ze door gedeeltelijk gratis ophalingen na een telefonische oproep. Tegelijk wordt het aantal gratis beurten voor Gentenaars op de containerparken gehalveerd.

Lees meer bij DS Online en De Gentenaar

© 2008 GENTBLOGT VZW

22 reacties »

 1. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Dit systeem wordt inderdaad wat rechtvaardiger, maar zal dat het sluikstorten toch niet terug in de hand werken?

 2. Reactie van Helena

  Nu het toch over afval gaat… kan er me iemand uitleggen waarom het legen van een container GFT evenveel kost als dat van een zwarte?

  Waarom zou een mens dan nog GFT scheiden van restafval?

  • Reactie van rony coekaerts

   je vrees is volkomen terecht. j.m. je kan je niet voorstellen wat mensen blijkbaar bewaren tegen dat er ergens een container staat aan een bouwwerf.
   toen ik verbouwde huurde ik een container. om mijn oprit niet naar de k..n te laten rijden, en ik mijn wagen wou binnen zetten, werd die op straat gezet. de volgende dag kon ik al een nieuwe bestellen, en een pak geld afdokken: niet gescheiden afval! ik moest nog beginnen. dus de volgende op de oprit, maar mijn klinkers waren er wel aan. ik zie ze al beginnen met 200kg bewaren in een rijhuis. het zal rap ergens liggen.
   men gaat er ook van uit dat iedereen een wagen heeft, want ik zie me al met een zak bouwafval, of snoeihout de tram nemen. niet voldoende om te bellen, teveel om in je gang te laten liggen. op naar het containerpark.
   ik begrijp dat heel de problematiek van het vuilnis ophalen een groot en duur probleem is.
   ik weet niet hoe jij dat doet. in de zebrastr. hebben we containers, dus mits in de goede zak kan daar alles in. maar de buren? kleine zakjes mag niet, container, dus hebben die mensen grote zakken staan. waar? naast hun nachttafel? ik ben niet verwonderd dat mensen elke dag hun klein zakje afval in dat brievenbus.vuilbakje komen dumpen. ook al erger ik er me aan.
   en nu komt het! ik heb een mogelijke oplossing!
   er bestaat zoiets als ondergrondse containers. in, weer eens, munchen, staan die op de kruispunten ingebouwd.
   laat ons zeggen op loopafstand. de invoergaten zijn juist goed om een boodschappentasje in te gooien. groter gaat ook, maar dat met een bewonerskaart.
   tafels of stoelen, of desnoods je echterlijk bed gaan daar niet in. wat die sparen aan tijd om niet alle straten af te rijden, gebruiken ze om om de maand grotere dingen op te halen. volgens mijn schoonbroer, die daar ondermeer voor verantwoordelijk is, hadden ze de kosten er op drie, vier jaar uit. en sluikstorten? waarom zou je dat doen? ze komen toch. en als je gepakt bent, betaal je gewoon alles wat in de gemeente gedumpt is. niemand durft dat daar nog. toch, volgens hem pakken ze er elke maand een, en dan zijn ze uit de kosten.

 3. Reactie van S

  Nee toch… Waar moet ik nu mijn meubels halen?
  En zeg nu niet Ikea beste Ivago, want ik heb al veel mooiere dingen van straat gehaald.
  En de prijzen in de kringloopwinkels zijn de laatste jaren zo belachelijk gestegen dat ik er misselijk van word (op welgeteld één Gentse kringloopwinkel na – rarara…)

  • Reactie van rony coekaerts

   ik heb dat ook nog gedaan. grootmoedersmeubels, aflogen, schuren, beitsen en dan verkopen.
   vooral de sterfgevallen in het oog houden! die kinderen zetten schatten op straat.
   j.m. ik heb je toch al gezegd dat ik vanalles gedaan heb!
   nu, ja, dat zal dan voorbij zijn. leuke tijd.

 4. Reactie van B-west

  Ik veronderstel dat zowat iedereen gaat rondkomen met 1 x een gratis ophaling per jaar. Voor de tweede ophaling ga je wel direct al minstens 80 euro mogen ophoesten. Dat lijkt me nogal prijzig.

 5. Reactie van marc

  die 1,85 meter hoogte lijkt me ook behoorlijk laag. Ik denk inderdaad dat bepaalde maatregelen sluikstorten in de hand gaan werken.

  • Reactie van rony coekaerts

   tot nader orde zijn het de door jou verkozen mensen die in ons aller belang de zaken op een zo goed mogelijke manier proberen te besturen.
   niet altijd kunnen we ons daar in vinden, logisch, vele belangen van de verschillende burgers komen daar samen. wat voor de ene een toegeving is, is voor de andere een “overwinning”.
   besparen gaat altijd ten koste van burgers, wie dan ook. “we vernieuwen die straat dit jaar niet” en je zal de berichtjes op gentblogt kunnen lezen.

  • Reactie van rony coekaerts

   hoe hoog is je auto? 1.85 is een lichte vrachtwagen. dus ofwel rij je dagelijks met zo iets, veel kinderen, campingwagen, enz, of anders is het voor een bedrijf.
   ik stond met mijn campingwagen dikwijls voor zo’n balk, zelfs de parking van vele grootwarenhuizen kan je niet op. in gent ken ik er verschillende. dus…
   maar sluikstorten is iets anders.

 6. Reactie van Ti

  Alles goed en wel als je over een wagen beschikt en/of als je goed te been bent.
  Vrees dus dat in buurten waar zowel veel ouderen als veel mensen wonen die het niet al te breed hebben (19e eeuwse gordel), het sluikstorten zal verergeren. En het zijn nu net die buurten die al met veel sluikstorten te kampen hebben.
  Ik hoop dan ook dat met deze buurten en de mensen die er wonen rekening wordt gehouden. Ik zal alleszins eens rondvragen bij de buren of zij geen grof vuil hebben als ik nog eens naar het containerpark ga.

 7. Reactie van Jeroen Vanden Berghe

  Ole, na de verhoging van de prijs van de huisvuilzakken en na de verhoging van de museumprijzen, dit nog. En ik dacht dat het paarse stadsbestuur de belastingen niet ging laten stijgen!?

  • Reactie van rony coekaerts

   of je nu paars, oranje of appel.blauw bent, je moet proberen je kas in orde te houden.
   of je nu een rood, geel, groen, blauw, of desnoods zwart gezin bent, op het eind van de maand moet je er wel komen.
   de prioriteiten kunnen verschillen, maar er blijft maar even veel in de pot.
   we willen allemaal meer, liefst gratis, maar gratis bestaat niet.

   • Reactie van Roland

    Al ooit gehoord van besparen ? Als ik geen geld genoeg heb, geef ik er minder uit en zuig ik mijn inwoners niet uit Punt en gedaan!

   • Reactie van Gerard

    De Gentse feesten zijn toch gratis.

 8. Reactie van Frans

  Gratis bestaat inderdaad niet. De aangekondigde maatregelen zijn logisch, maar kon dat niet geleidelijker? Het aantal gratis beurten in een containerpark ineens halveren is ingrijpend voor wie weinig opslagruimte of geen aanhangwagen heeft, of er met de fiets naartoe gaat (het bestaat!). Ivago viseert natuurlijk wie overdrijft of misbruik maakt van het systeem, volgens het principe “de vervuiler betaalt”. De evolutie van gratis beurten in de containerparken en ophalen van grof huisvuil doet een beetje denken aan die van de Gentse ondergrondse parkings of van het Nederlandstalig onderwijs in Brussel. Eerst lokt men met grote middelen de gebruiker om hem nieuwe gewoontes aan te leren, vervolgens zit men met de gevolgen van het overweldigend succes ervan.

 9. Reactie van zena

  Met een halvering van mijn containerbezoeken heb ik geen probleem, dit lijkt me te volstaan voor mijn eigen gebruik. Maar mijn containerkaart nog eens afstaan aan een buur zonder containerkaart zal er dan wel niet meer inzitten.

  Eén keer per jaar een gratis grofvuilafhaling, voor mij geen enkel probleem. Koop ik een ijskast, dan neemt de winkelier bij levering van een nieuwe mijn oude mee. Maar wat bij deze die er één aankopen in een kringloopwinkel? Koop ik een nieuwe matras, dan wordt mijn oude bij levering meegenomen (‘k Betaal ook een serieuse prijs voor die nieuwe) maar wat bij de mensen die er eentje kopen in een goedkope zaak of in de kringloopwinkel ? Ik zie ze zo al gedumpt op de dichtstbijgelegen ruimte na een aankoop in de kringloop ondanks de 2 omhalingen per jaar. Moet ik die persoon dan aangeven. Bovendien ik heb een auto, eens naar het containerpark gaan met een afgeschreven TV, na een zolderopruiming dat is dus de wereld niet voor mij ! Maar wat met mensen zonder auto, wat met bejaarden, met en och, ik schrijf het maar, op het risico als een racist beschouwd te worden, wat met de allochtone bevolking voor wie milieu, sluikstorten erg ver van hun bed staat ? Je denkt toch niet dat hun man met de auto naar het containerpark zal gaan met een afgeschreven TV ? Dat is toch geen mannenzaak ! Voor allen die me na deze opmerking wil beschrijven als racist : hoeveel allochtonen ziet men in een containerpark? Hoeveel van hun hebben een containerkaart ? Wat met de illegalen ? Gaan we deze extra gratis ophaalbeurten geven voor hun ?

 10. Reactie van jan vens

  In de jaren 70 en tachtig moesten we ook bellen om het groot vuil te laten komen………….toen was het nog stad gent die instond voor de huisvuilophaling.
  Ik heb er niet zo meteen problemen mee dat we nu “terug” moeten bellen

  • Reactie van Yves

   Wie weet nog wanneer de vorige “reeks” groothuisvuilophalingen gevolgd werd door bellen voor groot vuil? Waarna ook het bellen afgeschaft werd, en waarna de rondes weer ingevoerd werden?
   L’histoire se repète?
   De slinger van de huisvuilgeschiedenis?

 11. Reactie van sultan

  hallo iederen die leest:)
  ik woon in gent en ben alyijd blij als ik mijn grof vuil mag buitenzetten want ik beschik geen auto overdag omdat mijn man de auto naar t werek rijdt dus;;ik vind dat de ophaling nog meer mag gebeuren en gratis liefst want alles is geld en dat nog vr u eigen vuil buitentezetten moet je toch ook niet betalen hooppppppik.dus zeker nodi anders gaan de mensen beginnen sluikstorten want alj je zo ziet wat de mensen allemaal weggooien soms wel nuttig om eens rond te neuzen.en ik heb al veel spullen weg kunnen geven van meen grof dat ik buitenzet
  zo maak je ook een andere blij en ikzelf okk bye hou jullie grof vuil maar buitenhuis:)

 12. Reactie van sultan

  a nog istes:)
  bedankt voor de mensen die ons gofvuil komen ophalen want ze doen echt hun beset en alles is vlug weg.;en zijn we allemaal blij dat je geen grief meer hebt thuis dat niet nogid is want ik hou van proper zijn…………..kusjes uit gent

 13. Reactie van william

  Persoonlijk denk ik toch ook dat dit het sluikstorten meer in de hand gaat werken, niet iedereen heeft een garage of kelder of zolder om een tijd lang zijn afgedankte meubels, tv, of wat dan ook te bewaren. Niet iedereen heeft ook een wagen om naar het containerpark te rijden. En ik ken het cijfermateriaal niet, maar denk dat het opruimen van sluikstorten toch meer kost dan die extra rondes voor het ophalen van grof huisvuil. Wat betreft sommige bewoners van Gent, allochtoon of autochtoon, in bepaalde wijken zie je het resultaat nu reeds, maar ja die wijken zijn nu ook niet direct de toeristische trekpleisters, dus wie ligt daar nu van wakker. Een goed werkend stadsbestuur zou daar moeten van wakker liggen nochtans, de wijken dienen voor iedereen leefbaar te zijn, in sommige delen van Gent zie je bijna Middeleeuwse toestanden. En met de afschaffing van de grofhuisvuilrondes zal het er niet op verbeteren vrees ik

 14. Reactie van De Grisse

  Dag mensen,jammer ej dat we nu moeten betalen in Gent en dat allemaal omdat er altijd mensen zijn die anders moeten doen,zucht,vind het jammer dat wij Gentenaars eroor opdraaien,voor mij een groot probleem want..heb geen auto en slecht te been,moet de zolder opruimen maar begin er niet aan,buiten in de tuin heb ik veel witte keien en rotsjes en zo van die stenen waar je rotsplantjes kan indoen,,maar als je ziet dat ze bijna zeventig euro vragen voor een je stenen erin te doen,laat ik alles gewoon liggen,maar vind het jammer,anders was alles opgekuisd,wat minder van prijs zou wel mogen,enfin we zien wel!!misschien is er iemand die die stenen wilt,kom maar af!!