Mijn Restaurant – Wat als?

woensdag 23 april 2008 12u23 | e-mino (tekst), ilse (beeld) | 17 reacties
Trefwoorden: .

Mijn Restaurant. Wat valt daar nu nog over te vertellen, nu onze vrienden van De Charlekijn de keet moesten sluiten? Juist, dat dachten wij ook. Tot wij dit stukje lazen bij collega-blogger e-mino. Advocaat van beroep en hij stelt interessante vragen. Leest u even mee?

Wat als de Charlekijn nu eens foert zou zeggen?

U heeft het ongetwijfeld wel (van dicht of van verre) gevolgd: het Gents restaurant Charlekijn is de eerste afvaller in het VTM-wedstrijdprogramma “mijn restaurant” en dient noodgedwongen een tijdlang zijn deuren te sluiten.
Wat nu indien de Charlekijn foert zou zeggen en alsnog zijn deuren zou openhouden?

natuurgebouw

Ik weet niet welke soort overeenkomst de uitbaters van de Charlekijn hebben afgesloten, maar ik vermoed dat ze zich ertoe verbonden hebben om hun uitbating een tijdlang dicht te houden op verbeurte van een dwangsom.

Als advocaat zal ik mijn cliënten nooit aanraden om doelbewust hun verbintenissen niet na te leven, tenzij 1) wanneer hun medecontractant dat ook niet doet (voor dit fenomeen bestaat een dure Latijnse uitdrukking die ik u even bespaar) of 2) wanneer de verbintenis manifest onwettelijk is. Voor een verbintenis genre “bij laattijdige betaling moet u een maandelijkse rente van 15 % betalen” zal ik met plezier mijn cliënt adviseren om dit naast zich neer te leggen.

Hier vraag ik me af – doch opnieuw: ik ken de overeenkomst niet, dus het is op zekere hoogte koffiedik kijken – of dergelijke verbintenis wel 100 % rechtsgeldig is. Het verplicht sluiten van een handelszaak – waardoor zo’n 500 reservaties moeten geannuleerd worden – heeft m.i. zeer pijnlijke tot zelfs potentieel dodelijke gevolgen voor dergelijk etablissement. Het afdwingen van dergelijke verbintenis neigt volgens mij toch enigszins naar rechtsmisbruik.

Bovendien stel ik me de vraag of VTM die verbintenis wel zou durven afdwingen. Echt sympathiek zou de commerciële omroep nu ook weer niet overkomen…

Dus wie weet, beste Gentbloggers, is er nog een waterkansje hoop dat uw culinaire meeting nog kan doorgaan, zo de Charlekijn even een juridische charlatan zou worden (flauwe woordspeling, ik weet het!).

© 2008 GENTBLOGT VZW

17 reacties »

 1. Reactie van S

  Belangrijker lijkt mij dat zowat alles wat daar binnen staat hoogstwaarschijnlijk eigendom is van VTM, of gesponsord materiaal.
  En de kans lijkt mij ook klein dat Angelo en Kris een huurcontract hebben voor het restaurant..

  Hoedanook: ik ga er van uit dat bijna elk (verliezend) restaurant na afloop van het programma toch gewoon weer open gaat.

 2. Reactie van Bart

  Dit waren de duidelijke afspraken op voorhand. Duidelijk was dat de afvallers moesten sluiten. Dus nu niet achteraf komen klagen. Wat zou het programma voor nut hebben als alle restaurants gewoon open bleven??

  Ik geloof zeker dat u als advocaat belangrijkere dingen aan uw hoofd heeft.

 3. Reactie van kristof

  Hey, niemand geraakt ooit ergens zonder een gezonde dosis fuck you attitude. Het zou in ieder geval veel gratis publiciteit kunnen opleveren, iets waar die andere deelnemende restaurants alleen maar jaloers op kunnen zijn.

 4. Reactie van Els-die andere

  Die inrichting van de Charlelijn was zodanig lelijk dat dat toch niet meer te redden valt. Maar ik ben erzeker van dat als Kris en Angelo elders een zaak beginnen, dat dat snel zal geweten zijn bij de Gentse bevolking en dat de klanten zeker zullen blijven komen. Ik wens het hen in elk geval van harte toe. Het zijn mannen met pit en persoonlijkheid en die hebben we graag ;-) Maar aub een mooiere inrichting zelfs met mooiere borden.

 5. Reactie van Eric

  Laat die gasten nu eens verof nemen alvorens opnieuw te openen. Want er komt nog een zeer zware periode (Gentse Feesten)aan. En hopelijk veranderen ze hun naam terug in “De Vergeetput” want als rasechte Gentenaar heb ik wel wat last met Charlekijn, die heeft ons al eens een strop omgehangen.

 6. Reactie van Tom De Wael

  ik heb al horen waaien dat ze terug zouden open gaan rond 28 mei (waarschijnlijk na het einde van het programma)
  en deze advocaat bedoelt het wel goed, maar ik denk dat een bedrijf als VTM ook wel een aantal advocaten heeft die voor hen het een en ander uitpluizen en zorgen voor degelijke contracten (bovendien beschikken ze ook over IETS meer middelen indien je er als enkeling wil tegen procederen.

  De beste beslissing lijkt me: nu even congé nemen en dan voorbereidingen beginnen nemen om open te gaan eind mei. (zie ik Oostende en Hasselt ook wel doen)

  en ja, als ze hun je m’en foutisme willen doortrekken en er een eigenzinnige brasserie met oude, vergeten gerechtjes van willen maken, dan mogen ze zeker de Vergeetput terug als naam opdiepen

  • Reactie van cies van de kwis

   Iemand een idee hoe ze dat in Australië (waar het format vandaan komt) hebben aangepakt?
   Straks eens googlen..

 7. Reactie van lola

  Rechtsmisbruik is typisch hét argument bij uitstek om een (bij voorbaat)verloren zaak alsnog te redden. Dit wordt zelden terecht bevonden door de rechtbanken.

 8. Reactie van Bart

  Het zou toch erg dom zijn om vtm nu te beginnen tegenwerken? De inboedel is immers volledig eigendom van vtm, en de bedoeling is dat de (verliezende) koppels die later aan een correcte prijs overkopen van vtm. Trouwens, een groot deel van de klanten die tot eind mei moesten worden afgezegd, zal na de eventuele heropening toch terugkomen vermoed ik. Waar ik meer twijfels over heb, is de huur die Kris en Angelo aan de eigenaars van het pand (niet vtm) zullen moeten betalen. Op zo’n toplocatie zal die onbetaalbaar zijn, vrees ik.

  • Reactie van jeroenL

   Ik vraag mij trouwens af hoe VTM de oude Venitiana heeft kunnen huren. Want het gelijkvloers stond te koop en niet te huur.
   Hebben ze het gehuurd van de nieuwe eigenaar, of van de oude eigenaar? Hebben ze het zelf gekocht? Misschien hadden ze een contract van korte duur omdat ze er toch op hadden gerekend dat het niet lang zou duren? Wie weet daar meer over ?

   • Reactie van Luc De Baets

    Tijdens de verbouwingen , heb ik met de nieuwe eigenaar, die de Veneziana gekocht heeft, gesproken en die vertelde me dat hij het in eerste instantie ging laten gebruiken en of verhuren, dat weet ik niet meer, voor dat vtm programma.

 9. Reactie van martina

  mijn restaurant is een slecht programma. en heel dicrimerend.ik ben niet akoord dat zoiets kan

  • Reactie van Bart

   Niemand is verplicht om te kijken of er aan mee te doen.

   • Reactie van Tom De Wael

    Ik ben het eens met Bart, niemand is verplicht om naar wat ook te kijken op TV aangezien er genoeg andere dingen zijn. En wat is er “dicrimerend” aan ???

 10. Reactie van rony coekaerts

  leuk om zo’n.verhitte comentaren te lezen.
  sommige beginnen met: ik heb het niet gezien, maar ik denk wel….als het niet, waar is het dan )hebben ze het wel met een half oog gezien.
  als de vox.populi de berichtgeving over neemt, weten we, de vigilende jaren van niets, meeer.

 11. Reactie van GijenIkke

  Wat als? Als ons kat een koe was … Heeft Gent nu echt nog een bijkomende veredelde frituur nodig? Zie waar Gent staat culinair: nergens! Ik zeg dat niet, de mensen die zich daar professioneel mee bezig houden zeggen dat: Michelingids, Gault Millau, Knack restaurantgids. Als de ‘Peppi’ van de Charlekijn toch van zichzelf vindt dat hij o zo de beste is, wel dat hij dan maar eerst eens goed begrijpt waarom zijn Charlekijn er als eerste is uitgebonjourd. En dit heeft ECHT NIETS te maken met het feit dat andere provincies tegen Gent waren; hoe kinderachtig om zoiets nog maar te denken ‘Peppi’!

  • Reactie van ely

   Akkoord , ik vond trouwens dat ze iets weg hadden van figuranten in Plopsaland, zo met die stomme zeeroverssjaaltjes op hun hoofd .Debieler kon echt niet !