Ghent in Malaysia

donderdag 19 juni 2008 12u58 | Jan Geirnaert | 13 reacties
Trefwoorden: , , , .

Jan Geirnaert is geboren en getogen in Gent, maar is ondertussen al jaren IT business consultant in Maleisië. Hij woont met zijn vrouw Candy in Kuala Lumpur.

Ik ben net terug van een fototentoonstelling van Walter François over Gent. De 61–jarige François werd in 1974 verliefd op Maleisië. Hij heeft het land nu al zo’n vijftig keer bezocht, en maakte er zijn levenswerk van om de wereld Maleisië te laten ontdekken.

Dat lukt aardig, en nu doet hij dus het omgekeerde: de wereld kent Maleisië, maar Maleisië kent België niet. En hoe kon hij beter beginnen dan met de stad waar hij geboren werd?

KL

Ikzelf heb de vernissage helaas gemist—mijn enige excuus was een acute appendicitis—maar ik las vanmorgen in The Star dat het een groot succes was: Liu Cheng Choong (secretaris-generaal van Sokka Gakkai Malaysia) kon er naast de Belgische ambassadeur Dr. Frank Van de Craen, en onder meer multimiljonair Tan Sri Syed Yusof Syed Nasir ook Zijne Excellentie Karel De Gucht, minister van Buitenlandse Zaken van België verwelkomen.

KL KL KL KL

Na toespraken van Choong, De Gucht en Walter François zelf bezocht het gezelschap de tentoonstelling. Karel De Gucht was, naar het schijnt, bijzonder in zijn nopjes dat op één van de 57 foto’s de dorpskerk van zijn eigen Berlare te zien was!

KL

Ik geraakte pas vandaag op de tentoonstelling, en het was eigenlijk fantastisch om Gent in Kuala Lumpur tegen te komen. En fijn te zien dat Gent in het buitenland verkocht wordt, al het gaf het me nog meer dan ooit zin om mijn geboortestad ver aan de andere kant van de wereld terug te zien. 

KL KL

Ik weet één ding zeker: als ik ooit nog terugkeer naar Gent, doe ik ook een video– en fototentoonstelling.

It was a good day today in Kuala Lumpur. Jan Geirnaert signing out.

De tentoonstelling is dagelijks van 11u tot 18u te zien in Wisma Kebudayaan SGM, No 243 Jalan Bukit Bintang, Kuala Lumpur. Tel: 03-9075 6876.

Photos courtesy of publication department of SGM, mr Liu Cheng Choong and mr Leong Tuck Yee.

© 2008 GENTBLOGT VZW

13 reacties »

 1. Reactie van francis

  fantastisch Kuala Lumpur wil ik graag ook bezoeken in de toekomst en dan kom ik zeker langs bij Jan en Candy

 2. Reactie van rony coekaerts

  ik weet niet of mr.geirnaert met mij wil contact hebben: maleisie en china zijn een wereld van verschil.
  mijn vragen zijn gewoon practisch: hoe haal je de werken naar daar, omgekeerd naar gent. ik stoot op muren van administratieve beperkingen. erg,voor de mensen hier, en zeker voor mijn vrienden in gent.
  mijn e.mail adres is zeker beschikbaar via de redactie.
  dank.

 3. Reactie van b-west

  Ah, Maleisië. Mijn lief is van Singapore, en hun idee over de Malay is wel… eh… politiek niet correct :)

  Het is natuurlijk een groot verschil als je van het hyper georganiseerde Singapore in de gezellige chaos van KL arriveert.

  • Reactie van rony coekaerts

   politiek niet correct? zeg gewoon dat aziaten, juist als westerlingen en afrikanen racistisch zijn. hier, naar aanleiding van de aardbeving is iedereen chinees, ze helpen waar mogelijk. maar in het dagdagelijkse leven, vergeet het.
   het zal des mensens zijn zeker?
   ik, in ieder geval heb het er soms moeilijk mee.
   maar ik ben dan ook zo’n idioot die gelooft in gelijkheid, broederlijkheid….

   • Reactie van b-west

    Zwaar racistisch idd… Singaporezen voelen zich, omdat hun welvaart en levensstandaard stukken hoger liggen, echt wel verheven boven de omringende landen. Wanneer ik dan fijntjes opmerk dat de Britten daar ook wel voor een deeltje tussenzitten, bart er hier een kleine koude oorlog los… ah, God save the Queen…

    • Reactie van rony coekaerts

     het misprijzen van stedelingen t.o.v. platteland, is ongelooflijk. ik schrok, en schrik daar nog altijd van. omgekeerd is in de ogen van wenzhoumen shanghai de enige stad met holibi’s, en laat elke vrouw zich n.k. voor een paspoort en vooral geld.
     waar ik vroeger geen verschil zag tussen chinesen of japanners, om te zwijgen over andere varianten, kan ik nu al duidelijk zeggen uit welke provincie ze komen. niet dat ik dat hoef te weten, maar mijn echtgenote legt het me wel uit.
     weet je dat in gent verschillende groepjes chinesen zijn? die niet met mekaar willen spreken, terwijl ze afkomstig zijn uit een streek zo groot als oost.vlaanderen.
     nu, wij zijn niet beter. gistere avond: restaurant, een groep chinesen met een langneus, ik zeg vriendelijk goede dag, mijn vrouw glunderd, want eindelijk kan rony ook eens iets anders praten dan chinees. geen reactie van die pipo. blijkt nadien dat het een gentenaar was. via, via vernomen.
     nu zijn gentenaars niet per definitie leuke gespekspartners, en ik ook niet misschien, maar als je op de andere kant van de wereld bent, en je ziet iemand van jouw streek die duidelijk er geintegreerd is, dan zeg je minstens goede dag.

  • Reactie van Eve

   Ben ook eens in Singapore geweest. Stepford-toestanden!

 4. Reactie van Tom De Wael

  Ik ben in februari van dit jaar in Maleisie geweest voor een groot magictornooi en ‘k moet zeggen dat ik nog nooit met zoveel tegenzin ben teruggekomen naar ons apenland dat België toch wel is (en verdomd koud na een week +30°). ‘t heeft wel iets, in een zwembad ronddobberen met zicht op de Petronas towers. ZALIG weer daar …
  Nu ja, ‘k kan me voorstellen dat dit in de omliggende landen zoals Thailand ook wel zo is. Al gaat alles in Maleisië ook niet zonder slag en stoot (tijdens mijn verblijf waren er daar ook net wat politieke strubbelingen en kwam er 1 of andere minderheidsgroep op straat), ze pakken het multiculgegeven daar toch iets beter en opener aan dan hier.

 5. Reactie van jan geirnaert

  zie ook de volledige fotoreeks van de vernissage op http://www.flickr.com/photos/tropicaljantie/sets/72157605684104531/

 6. Reactie van tvdv

  en ik vind het fantastisch om gent in maleisië op gentblogt tegen te komen! ik kijk al uit naar die videotentoonstelling ;-)

 7. Reactie van Linn

  Interessant.

  Hoe lang loopt de tentoonstelling? Is ze gratis? Zowel op week- als weekenddagen open?

  Ik stuur de link van het artikel in The Star in ieder geval al door naar enkele mensen in Maleisië. :)