Waar in Gent eet je de lekkerste pasta?

zondag 31 augustus 2008 10u35 | josie | 29 reacties
Trefwoorden: , , , .

Wanneer ik op restaurant ga, eindig ik in de helft van de gevallen met een smakelijke pasta of pizza op mijn bord. De Italiaanse keuken, en bij uitbreiding ook Italië zelf, ik kan er niet genoeg van krijgen. Daarnaast is het ook gewoon gemakkelijk; in Gent is er bijna op elke straathoek een Italiaans restaurant te vinden, en pasta kan doorgaans zelfs de meest kieskeurige eters bekoren. Op de koop toe is het ook nog eens goedkoop. En lekker, uiteraard. En ik, persoonlijk, raak het ook nooit beu.
Wanneer ik er nu even bij stilsta, ben ik echter niet bijster avontuurlijk in mijn restaurantkeuze. Gewoontedier als ik ben, betrap ik mezelf erop dat ik steevast bij dezelfde drie à vier adresjes uitkom. En aangezien er zo veel verschillende Italianen zijn in Gent, mis ik vast heel wat lekkers op die manier. Of niet?

Een van mijn favoriete adresjes is alvast Pane e Vino, aan de Nederkouter 9. Verwacht hier geen haute-cuisine in een overdacht decor. Wel een propvol restaurantje waar de warmte van de pizza-oven in de hoek je meteen tegemoet waait en het eten snel op je bord verschijnt en bijna niets kost. Niet meteen een plek die uitnodigt om uitgebreid te tafelen of lang te blijven plakken, wel een goede kaart, bijzonder scherpe prijzen en een vlotte bediening die ervoor zorgen dat ik hier zeer regelmatig te vinden ben voor een bord pasta bulkend van de verse rucola of een pikante penne arabiata. Eenvoudige, eerlijke keuken, lekker en simpel.

Op sommige dagen mag het ook wel ‘ietsje meer’ zijn, zowel qua budget als qua tijd die je uittrekt. Dan trek ik graag naar Trattoria Marco Polo (Serpentstraat 11), waar de slow food traditie heerst. Hier is er de keuze tussen een vaste kaart en enkele suggesties op een bord. Je betaalt aanzienlijk meer, en wacht een tijdje op je eten, maar in tussentijd verschijnen wel knabbelhapjes op tafel en de gerechten zijn het wachten meer dan waard: origineel, dagvers, met een rijk palet aan smaken. Italiaanse keuken zoals we ze in België bijna nergens vinden, ver van de traditionele pasta bolognaise maar o zo smakelijk…

Een aanrader is ook Il Cortile in de Kraanlei 53, waar het geen Italiaanse, maar Siciliaanse keuken is. In het gezellig, kleine restaurantje is het aan te raden om vooraf een tafeltje te reserveren, want de zaak zit doorgaans goed vol. De pasta’s zijn net iets anders dan we gewend zijn, maar voortreffelijk en ook best goedkoop. Ik kies meestal de penne picchio pacchio, een combinatie van tomatensaus, look, pepers, rozijntjes en pijnboompitten, en van de laatste twee ingrediënten kan er volgens mij nooit te veel zijn…

En, om dit stukje te besluiten, een vaste waarde. In een artikel over Italiaans eten in Gent mag de Firenze (Sint-Amandstraat 1) uiteraard niet ontbreken. Ik kom er te weinig, wegens net buiten wandelafstand en ik vergeet altijd op tijd te reserveren, maar als ik er wel eens raak, is het altijd een feest. Geen verrassingen hier, maar oerdegelijke, smakelijke en traditioneel Italiaanse keuken aan schappelijke prijzen. Hou er wel rekening mee dat het er enorm druk kan zijn, want iedereen komt hier graag over de vloer… Mijn persoonlijke tip? Op zondagochtend eerst een uurtje in de sauna enkele meters verder en dan lekker tafelen in de Firenze.

En nu is het aan jullie… Welke smakelijke adresjes zie ik schaamteloos over het hoofd? Welke duidelijke gaten zitten er in mijn kennis van de Italiaanse keuken in Gent? Aperto Chiuso, om er maar één te noemen, waar ik nog maar een keer geweest ben, lang geleden dan nog, maar het is vast niet het enige! Dus laat in de commentaren vooral weten waar jullie graag neerstrijken voor die smakelijke pasta of knapperige pizza!

© 2008 GENTBLOGT VZW

29 reacties »

 1. Reactie van rony coekaerts

  eigentlijk zijn jullie een bende sadisten bij mekaar!:)
  ik die restaurants bij mekaar oordeelde, in belgie, frankrijk, italie, spanje, zit hier nu. mijn smaakpapillen hervormend tot een waterval over mijn toetsenbord.
  ok., ik weet waar in wenzhou je de beste paling of kikker kan eten. maar daar zal ik vet mee zijn als ik in gent ben. vooral met mijn vrouw en stiefzoon: die hangen in de lusters of weigeren iets te eten dat ze niet kennen. zeker geen vlees. vis, als ze hem levend gezien hebben, groenten op voorhand gekeurd. ik zie ze al vertrekken naar een keuken in gent: opzij, gij, ik zal je eens tonen hoe je dat klaarmaakt. het ergste, abina kan dat.
  ik probeer hier met het stratenplan van gent aan de ene zijde, mijn notaboekje aan de andere kant, mijn verblijf in gent voor te bereiden. het zal weer thuis eten worden.
  een duvel gaat er in, meer dan een, maar stoofvlees-frieten, vergeet het.
  wie weet of dat chinees restaurant in de belfortstraat, waar vroeger dat kippespul was, nog bestaat? dat waren mensen van wenzhou, nu ja uit de omgeving, daar wil ik wel gaan eten. leuk ding, niet een culinair summum, maar gewoon, wat kies ik, dat eet ik.

  verdomd. ik moet weerom gaan eten. weer op restaurant.
  over en uit.

 2. Reactie van joris

  De Adriatico, vlakbij St Baafs.
  Oerdegelijke heerlijke Italiaanse keuken met een stijlvol interieur en de patron is de max van een kerel, nen echten Italiaan.
  Waren er hier in Australie maar meer zo`n restaurants…

  • Reactie van rony coekaerts

   waar zit jij? mijn nicht zit in melbourne, of zo iets. voor haar studies russisch(!) heeft ze eerst in de vs,nadien canada, en nu australie gezeten.
   de natuur volgend, we hebben een hoop overgezwommen liefjes in belgie gehad, blijkt ze zich daar nu goed te voelen. ventje, huisje, tuintje.
   leuk: mijn zus vraagt me waarom ik niet even haar ga bezoeken: je zit toch aan die kant van de wereldbol.
   alsof je tram 1 neemt.
   troost je, we hebben ook geen italiaan, of het moet pizza.hut zijn, aangepast aan de lokale smaak, niet te vreten.

   • Reactie van joris

    Ik zit voor de moment op een boerderij ergens in een boerengat in far north Queensland: beetje courgetten plukken tot mijn financien het toelaten om verder te reizen.
    Maar Melbourne zou normaal ergens in Januari op het programma liggen.
    Ik zal uw nicht de groeten doen ;-)

 3. Reactie van jero

  in de normaalschoolstraat heb je de Pastage, je kiest je soort pasta aan verschilelnde varianten: veggue (enkel saus) saus met vlees en nog een andere variant dnke ik
  nog maar een keer geweest nog bad at all, ik zou eerder zeggen de vervlaamste italiaanse pastakeuken, goedkoop, snel, knus en leuk voor een snelle hap!

 4. Reactie van Jeroen Vanden Berghe

  Il mezzogiorno en Aperto Chiuso! zonder twijfelen

 5. Reactie van maarten

  In de buurt van het Sint-Pieters station vind ik het aanbod goeie Italianen maar flauwtjes. “Sole d’Italia” op de Zwijnaardse steenweg is vrij duur en van wisselende kwaliteit.
  Machiavelli op de Koning Albertlaan vind ik gewoon niet goed genoeg.

  Il Mezzogiorno, Aperto Chiuso en ook wel Il Cortile spelen in een andere afdeling.

  Kent iemand een italiaan van dit kaliber aan de zuidkant/stationsbuurt van Gent?

 6. Reactie van cies van de kwis

  Naar het schijnt zou La Malcontenta in het Patershol wel de moeite zijn. Alhoewel..
  Tijdens de Patersholfeesten, toen er daar een optreden voor hun deur was, bekeken ze je wel héél erg scheef als je er een pint aan de bar ging bestellen. Vroegen ze nog waarborg voor het glas ook. Loop ik al niet warm van (nomen est omen?).

  La Rustica in de St-Pietersnieuwstraat is niet alleen voor zijn goedkope en lekkere pizza’s een voltreffer, de pasta’s zijn er minstens even degelijk. Klassiek maar o zo mmmmm!

 7. Reactie van ilse

  ik ben het eens met maarten: Il Mezzogiorno en Aperto Chiuso spelen in een geheel eigen divisie. Net als Marco Pollo, trouwens.
  Vroeger ging ik wel eens afhalen in Pinnocio (vlaanderstraat): echt italiaans.
  En vraag eens naar de rode pesto in fabula rasa. yummie.

 8. Reactie van anne

  mijn voorkeur: de ADRIATICO voor zijn pasta’s, IL FOLLETTO voor de antipasti, de ROMA voor zijn spaghetti alla vongole en de BARI voor zijn pizza’s.

 9. Reactie van Th.

  Ik weet niet of het nu nog zo is, maar toen ik nog student was (is ondertussen ook al weer een 13 jaar geleden), serveerden ze in de Petrus (buurt van den Blandijn) heel lekkere spaghetti met 17 kruidensaus.

 10. Reactie van Ver Plicht

  Wedden dat de meeste van de reacties hierboven eigenlijk Italiaanse restaurants zijn die onder een fake naam aan zelfpromotie doen?

 11. Reactie van marc

  @Ver Plicht: wel, daar durf ik nu eens op te wedden dat dat NIET het geval is

 12. Reactie van Chantal

  La Malcontenta in het Patershol is inderdaad lekker maar het is Spaans, meer bepaald de Canarische keuken.

 13. Reactie van rony coekaerts

  en ik denk dat “ver plicht” pas komt piepen op gentblogt. welkom.
  als hij eens vermomde restaurant besprekingen wil lezen moet hij maar kijken naar de rubriek: waar eet ik de beste pizza. dat is pas lachen! jef, marie of sofie die in erbarmelijk nederlands hun favoriete pizza tot ongekende hoogten aanprijzen. soms denk ik: waarom hebben we niet meer michelin.sterren in gent.
  voor de trouwe gentbloggers, we weten wat we hebben aan de correspondenten.
  het verschil met andere blogs is dat de meeste onder hun naam schrijven, ok. een voornaam, maar heel weinig met rare schuilnamen. we “kennen” mekaar. we hebben ook geen schrik om persoonlijke gegevens door te geven.
  velen staan zelfs met hun foto “op wie is wie”.
  zijn we een bende gelijkgestemden? helemaal niet. en dat is juist het leuke. maar als ik in gent ben, zou ik graag met……eens een koffie of duvel gaan drinken.
  dan heb je een beeld. als ik nu sommige namen lees, zie ik die. leuk.
  wat mij opvalt is, en ik lees een pak blogs, we verschillen van mening, maar schelden nooit. dat is volwassen, ondanks dat ik weet dat er meisjes en jongens bijzitten die mijn heel jonge kinderen zouden kunnen zijn.
  ik ben niet altijd zo ad.rem, soms lul ik ook, maar mijn dagen hier, zouden moeilijk worden als ik gent.blogt niet meer had.

 14. Reactie van ely

  Bij mij thuis

 15. Reactie van Ilse

  we gaan sebiet nog eens naar Il Peperoncino (St.-Pietersnieuwstraat) zie, al verschillende héél lekkere pastagerechten geproefd !

 16. Reactie van Line

  Als echte fan van de Italiaanse keuken wens ik toch graag een “zware ontgoocheling” met jullie te delen. Niet over de kwaliteit van het eten, want daar kwam ik zelfs niet aan toe, wel over het totaal gebrek aan service. Il mondo di micoli is tot nu toe de meest negatieve ervaring die ik had op gebied van klantvriendelijkheid en service. De patrones hield haar deur op slot tot 19u. Wij kwamen daar inderdaad 10 min eerder aan en zouden alvast een aperitief in de (blijkbaar totaal ongebruikte) loungezetels gebruikt hebben. De toon waarop zij ons de toegang ontzegde, deed ons onmiddellijk beslissen elders ons geld te spenderen. Naar het schijnt zou het eten er goed zijn, dat alleen is echter niet voldoende om een gerenommeerd etablissement te willen zijn.

 17. Reactie van jero

  gisteren na twee jaar nog eens naar de pasta fresca geweest in nederkouter, heel goedkoop, snelle (in de zin van rap) bediening en heel lekker

 18. Reactie van Eric Caufrier

  Al castello – Geldmunt r/o Gravensteen. Mijn favoriete locatie om te genieten van hun voortreffelijke Osso Buco Milanese.

 19. Reactie van sDL

  Probeer eens online pizza, pasta, grill, oosters, snacks, pita,… te bestellen op https://www.pizza.be.
  Bestellen is volledig gratis en zeer gemakkelijk!!!

 20. Reactie van Hanne

  In La Rustica (Sint-Pietersnieuwstraat) is de pasta heel lekker! De inrichting trekt op niks en de wijn moet je zeker ook niet bestellen maar het zit toch altijd vol!

 21. Reactie van Maybe

  In de Zolder op de Kuiperskaai WAS de pasta de beste van Gent.
  - Waar is den Tjok?
  - Leeft die nog?
  - Wie kent het recept?
  - Wie heeft dit voorgezet?
  HELP!

 22. Reactie van S-

  Héél lekkere pasta voor geen geld: Rustica (Sint-Pietersnieuwstraat) en Pasta Fresca (Nederkouter).

  Beste Italiaan van Gent: Firenze (Sint-Amandstraat), gevolgd door Marco Polo (Serpentstraat)

  Geen fan van: Aperto Chiuso, Il Peperoncino (beide kleine porties voor teveel geld) en Il Mezzogiorno

  Absoluut te mijden (duur en niet lekker): In Bocca Luppo (Corduwaniersstraat)

 23. Reactie van Cedricvd

  Al iemand ‘s in La Bussola geweest nabij de dampoort ?

 24. Reactie van HeleenS

  Wij zijn al eens geweest naar La Bussola. Ondanks de lyrische recensies waren wij wel wat teleurgesteld over de matige smaaksensaties. We zijn Il Cortile gewoon en daar is het echt wel heerlijk!

 25. Reactie van aaibaar vlees

  Na al deze positieve commentaar had ik veel zin om pane e vino te Gent binnen te stappen. Ik belde of het mogelijk was om met de vivabox bon een vegetarische variant van de vooropgestelde trio di pasta te krijgen ev. met opleg. Er werd me heel kortaf medegedeeld dat het dat of niks was.
  Ik besef dat die vivaboxen restaurants de oren uit komen maar deze reactie vond ik teleurstellend.

 26. Reactie van kosmetyki do opalania

  Article writing is also a excitement, if you
  know then you can write otherwise it is complex to write.