Rooigemlaan 343

woensdag 26 november 2008 2u31 | David Baeckelandt | 49 reacties
Trefwoorden: , .

“Hallo!

Ik ben de (Amerikanse) zoon van een Gentenaar. Deze foto is van het huis waarin mijn vader geboren was in 1936. J. Baeckelandt is mijn grootvader (geboren te Koekelare, W.VL.) Dupon is mijn grootmoeder (vanuit Ichtegem, W.VL.). Laatst jaar, voor drie dagen in November, mijn vader en ik maakten een korte reis naar Gent. Wij hebben het huis niet gevonden. Wordt dit huis nu vernietigd?

Met vriendelijke groeten vanuit Chicago,

David Baeckelandt”

fvdd

Heeft u ook een foto voor deze rubriek? Mailen mag naar fotoredactie@gentblogt.be of u kunt uw foto ook hier kwijt.

» Meer foto's in het foto van de dag-archief.

© 2008 GENTBLOGT VZW

49 reacties »

 1. Reactie van Jo S.

  Is dat nu geen café?

 2. Reactie van jan vens

  Is dat niet het huis op de hoek van de rooigemlaan en de appelstraat?
  Indien ja…….verschillende jaren terug was er daar een instorting.
  Er werd een volledig nieuw huis gebouwen.
  Inderdaad een café.
  Jammer dat ik moet werken vandaag want ik was anders eens op onderzoek uitgetrokken op de rooigemlaan.

 3. Reactie van jan vens

  ….en zo te zien rechts boven aan de foto dateerd het nog van toen er nog bomen in het midden van de rooigemlaan stonden :-)

 4. Reactie van stef

  allez Jeroen,
  help deze baeckelandt vooruit..

 5. Reactie van Erwin Declerck

  Niet de kant Appelstraat, deze heeft pare nummers. Ik denk eerder aan de overkant, hoek met Koningsdal of hoek met Schaverdijnstraat. Huis is afgebroken. Maar ik kan er naast zijn uiteraard.

 6. Reactie van S

  Ziet er mij eerder uit als de hoek van de Papegaaiestraat en Galgenberg.
  En dat huis staat er wel degelijk nog!
  Heb ik nu iets gewonnen? ;-)

  • Reactie van S

   Hmm.. Bij nader inzien misschien toch niet, de raam/deurindeling is daar anders – maar het lijkt er in elk geval op.

 7. Reactie van rony coekaerts

  normaal moet dat in de archieven van het handelsregister terug te vinden zijn.

 8. Reactie van anne schiettekatte

  volgens mij is dit het huis op de hoek van de Rooigemlaan en Brugsesteenweg, waar nu een café gevestigd is. Ik meen zelfs dat het zijstuk nog steeds bestaande is…zal dus efkens kijken als ik er langs kom !

 9. Reactie van Cedric

  Ik denk het niet Anne, de Brugsesteenweg is breder dan op de foto. Misschien moeten we incalculeren dat sommige van die andere huisjes nog bestaan maar in jaren zestig, zeventig van vorige eeuw witte tegels als gevelbekleding gekregen hebben.

  • Reactie van Erwin Declerck

   sorry Cedric maar de Brugsesteenweg is veel breder.

 10. Reactie van Erwin Declerck

  oops dit ging dus mis en moest een reply zijn op anne,
  mijn excuses.

 11. Reactie van David Baeckelandt

  Dank u heel veel. Ik heel waardeert veel uw antwoorden. Met vriendelijke en dankbaar groeten,
  David Baeckelandt

 12. Reactie van Cedric

  Ge zijt vergeven Erwin. Als dit wel degelijk de Rooigemlaan is , zie je dat de kleinere straat loodrecht op de Rooigemlaan uitkomt. Dat elimineert de helft van de straten. Rest nog : Appelstraat, het begin van de Nimfenstraat,Gaaipersstraat,Balsamietenstraat en Goudvinkstraat. Maar volgens mij is dit -onder voorbehoud- niet de Rooigemlaan , maar het verlengde van de Wielewaalstraat en de Brugsesteenweg (vlakbij de Rooigemlaan).

 13. Reactie van Erwin Declerck

  hoe plaats ik hier een link? ik heb de oplossing gevonden :)

 14. Reactie van Erwin Declerck

  truukje gebruiken ;) klik op mijn naam ! Ik had dus gelijk, *fier* hoek Koningsdal / Rooigemlaan.

  • Reactie van jan vens

   Wow knap…………en het is zelfs nog steeds een verfwinkel :-))

   Zoveel langsgepasseerd en er vandaag niet bij stilgestaan :-)

 15. Reactie van Cedric

  Ja, blijkbaar. Proficiat. Verwittig David even…

 16. Reactie van ilse

  super! gaat iemand één dezer een foto nemen uit dezelfde hoek voor david? Doorsturen naar ons en dan publiceren wij hem als foto van de dag!

 17. Reactie van Hilda De Meyer

  Het huis is wel degelijk op de hoek van de Rooigemlaan en het Koningsdal. Ik ben 61 jaar oud en ben geboren in de Geitstraat een evenwijdig lopende straat met de Rooigemlaan. Ik ben ontelbare keren langs dat huis gelopen en dat is altijd al een verfwinkel geweest. Ik ben daar nog “white spirit” gaan kopen. Ze verkochten ook nog behangpapier. En naar ik vermoed is dat nog steeds een verfwinkel maar de zaak is nu gemoderniseerd. Toen die foto genomen is stonden inderdaad nog bomen in het midden van de Rooigemlaan en jaarlijks was er zelfs een “foor” tussen de bomen. Toen was het verkeer nog lange niet druk en kon mijn grootvader nog met zijn koeien uit de Geitstraat naar Drongen langs de Drongensteenweg om ze in de wei te laten lopen. Hij kwam langs de Appelstraat de Rooigemlaan opgedraaid en dan naar rechts naar Drongen. Op de hoek van de Appelstraat is er tijdens een storm het huis waar een café gevestigd was, in de jaren ’90, ingestort. Nu staat er een gloed nieuw café dat dezelfde naam draagt de “SNEPPE”. Maar dat is aan de overkant van de verfwinkel, richting Ghislainbrug.
  In het Koningsdal woonde een klasgenootje van mij : Nina Nevejans. Nog iets ?

  • Reactie van Cedric

   Bedankt voor je getuigenis Hilda !

  • Reactie van David Baeckelandt

   Velen dank Hilda voor deze huis geschiednis! Deze foto is genomen in de jaren tussen 1931 en 1936. De vrouw in de foto is de groetmoeder (Pharilde Verhelle) van mijn vader. Pharilde is overleden in mei, 1936.

 18. Reactie van Hilda De Meyer

  ik schat dat deze foto genomen is in de jaren ’50

 19. Reactie van Cedric

  Ik dacht eerder de 30′er jaren, maar jij hebt meer ervaring natuurlijk…

 20. Reactie van Juvenalis

  En David zijn grootvader was duivenmelker ook!

 21. Reactie van lamazone

  Dat lijkt keihard op de Yucca, aan het Kramersplein (achter St-Pietersplein, naast Kantienberg)

 22. Reactie van Hilda De Meyer

  Het kan best hoor dat het in de jaren 1930 was. Ik herinner mij dat huis. Dat was dus nog niet veranderd na de oorlog. Ik ben van 1947. Maar vroeger floreerden de kleine zelfstandigen meer dan nu ! Ze zullen met succes de oorlog overleefd hebben en verder geboerd hebben om in de jaren plus minus ’80 hun zaak te moderniseren. De jaren 1960 en verder waren de beste tot hier toe. En dat waren mijn tienerjaren !

 23. Reactie van Hilda De Meyer

  als ik het niet vergeet, neem ik morgen een foto van de woning zoals die nu is. En ik zal die online zetten.

 24. Reactie van Hilde

  Dit vind ik nu eens echt leuk om te lezen se! ik ben deze week naar de Rooigemlaan verhuisd en het is heel fijn om zo’n verhalen te zien!
  Alleen jammer dat de bomen er niet meer staan…het moet prachtig geweest zijn toen….
  ik ga in elk geval mijn steentje bijdragen door een steentje weg te doen in het voorjaar en een muurklimmer te planten! en bloembakken te zetten :)
  mijn eigen muurtuintje!! wie doet mee??

 25. Reactie van Hilde

  Trouwens: David Baeckelandt: als je eens naar Gent komt ben je altijd welkom!

 26. Reactie van Hilda De Meyer

  https://boerendochter.punt.nl/#423877
  Als je op de bovenstaande link gaat klikken, kom je op mijn weblog waar ik zonet foto’s gezet heb van het huis zoals het er nu uit ziet.
  Ik heb dus mijn woord gehouden en mijn camera meegenomen naar het werk om in het terugkeren een foto te kunnen nemen.
  Groetjes en tot uw dienst.

  • Reactie van Cedric

   Die middenberm daar lijkt me geen ideale plaats om foto’s te nemen, he Ilse :)

 27. Reactie van Erwin Declerck

  Ik heb van mijn geboorte (1961) tot mijn 13de op de Rooigemlaan gewoond. Toen 210 later na de grote huisnummers aanpassing werd dit 324. Tussen Peerstraat (overkant)en Biezenstuk (Bakkerij Everaert nog besproken hier). Het huis was 2 huizen gelegen wat toen Beenhouwerij Flement was. We woonden eigenlijk in een loft avant la lettre. Onder een appartementsgebouw was een dubbele poort, daardoor kwam je terecht op een binnekoer met L vormige woning die vroeger een houtzagerij was. Jammer genoeg zijn mijn ouders toen verhuist om echter 4 jaar later al terug te keren naar de Rooigemlaan. Nu echter rechts langs bandencentrale Genetello. Daarom ook dat ik dit hoekhuis zo vlug herkende. Bizar detail: op mijn 12de ben ik aangereden geweest op de Rooigemlaan, midden op de baan op de volle witte streep. Ik was op een haartje af van dood(net met mijn hoofd naast de boordsteen (bordure voor de Gentenaars) terecht gekomen. Een liefde/haat verhouding dus met de Rooigemlaan.

 28. Reactie van Eric Caufrier

  Ik woonde van mijn geboorte (1955) tot 1960 op de Rooigemlaan r/o de snoepenfabriek (Luc Van De Putte). Wij woonden in bij mij grootouders, zij boven wij in de souterain.Ik herinner mij nog de mooie boulevard met bomenrij in het midden. Ik herinner mij nog de foor alwaar mijn grootvader mij met een smoesje meenam om tenslotte te eindigen in zijn duivenlokaal bij Madeleine en Tack, juist voorbij waar nu de grote boekenwinkel gelegen is op de hoek Rooigemlaan Brugsesteenweg. Ik herinner mij nog de jaarlijkse kaarskensstoet waar ik als kleine peuter steeds tegen mijn goesting in mee moest lopen. Ik herinner mij nog steeds hoe ik “de str.. uit mijn gat bedorven “werd door mijn grootouders (ik was de eerste kleinzoon) en de 6 zusters van mijn moeder. Godverdomme ik heb toch een schone jeugd gehad.

 29. Reactie van David Baeckelandt

  Vele, vele dank Anne, Cedric, Erwin, Eric, Eve, Hilde, Ilse, Jens, en Iedereen! Ik vertelde mijn vader over deze Gentblogt en de reacties. Hij was heel gelukkig. Als je eens naar Chicago komt ben je altijd welkom! Met vriendelijke groeten vanuit Chicago, David Baeckelandt

 30. Reactie van jan vens

  Ik ben er gisteren ook nog even langsgeweest en heb zelfs mijn leven geriskeerd op die midenberm :-)

  Foto uit dezelfde hoek => https://jan.borsatoweblog.nl/upload/47_f2u83tuhp5u.jpg

  En met de middenberm erbij :-) => https://jan.borsatoweblog.nl/upload/47_3o09du0a0k8.jpg

 31. Reactie van Erwin Declerck

  Ik heb dat zaterdag ook gedaan, maar kon de foto maken vanaf het fietspad. https://www.dekunstburen.be/rooigemlaanoudennieuw.jpg.

  • Reactie van jan vens

   Knap gedaan erwin.

   Ik had eerst nog getwijfeld of ik hem even schuin als op de oude foto ging nemen of niet.
   En met een stuk van het dak eraf.
   Maar ik nam hem dan maar recht. :-)

   Maar tof dat jij het wel deed.
   Prachtig werk

 32. Reactie van Cedric

  Het verschil tussen de jaren ’30 en nu is duidelijk : de auto’s ! En in mindere mate : de witte tegel cultuur van de jaren ’70.

 33. Reactie van de roose philippe

  huis bestaat niet meer want is afgebroken en staan nu appartentcomplex op sinds 3 jaar !.
  groeten de eigenaar.

  • Reactie van Jimmy

   Philippe,
   Als kille post kan dit tellen (maar toch mijn oprechte dank voor de beleefdheid!)
   Zo weinig romantiek, zo dicht bij valentijn…

 34. Reactie van Erwin Declerck

  Sorry mijnheer, het huis bestaat wel nog, klik maar even hier https://www.dekunstburen.be/rooigemlaanoudennieuw.jpg

 35. Reactie van de roose philippe

  in het leven van een zakenimperium is er geen tijd voor romantiek noch beleefdheid met mensen waar niks aan te verdienen is….i don’t care..so what !! ik ben miljonair geworden met hard zaken te doen en niet met iemand zijn eigendom te sparen voor de schone schijn of voor herinneringen op te halen van 70 jaar geleden…sorry.

 36. Reactie van Fred

  Ligt deze werf al een hele tijd niet stil ?

 37. Reactie van Erwin Declerck

  Beste de roose philippe, ik moet u toch teleurstellen. Dit pand bestaat nog steeds:
  https://www.dekunstburen.be/rooigemlaanoudennieuw.jpg