In Gent zijn de straten breder

zondag 7 december 2008 15u01 | Freek Adriaens | 11 reacties
Trefwoorden: , , .

Wat is er mis met Antwerpen? Niets natuurlijk, het is er alleen niet zoals in Gent. Maar waarom dan, vraagt een mens zich wel eens af. Aan de Boerentoren kan het al niet liggen, want wij hebben het Belgacomgebouw. Een Kennedytunnel is er weliswaar niet bij ons, maar kijk eens naar de Sint-Lievensbrug, wat een pracht van een tegenhanger. En okee, de mensen in Antwerpen spreken anders, maar dat doen ze in Gent ook, laten we wel wezen.

In Gent zijn de straten breder dan in Antwerpen,” vertrouwde een anonieme Antwerpse me onlangs toe, “daar zit het hem”. Nu zal niemand in mijn omgeving zo’n stelling poneren zonder dat ik spontaan mijn sextant bovenhaal om als een gek aan het meten te slaan. Mijn eerste impuls was dan ook om met potlood en passer de hele Gentse binnenstad uit tekenen. Maar omdat ik al meteen begon te vrezen dat mijn sociaal leven hieronder zou gaan lijden, besloot ik me maar te beperken tot een steekproef.

In Antwerpen nam ik de Keyzerlei als ijkpunt. Ten eerste is dat een straat in Antwerpen, ten tweede loop ik er zowat wekelijks voorbij. Representatiever kon moeilijk, dacht ik, en ik dwarste de straat en telde mijn stappen. Ongeveer halverwege, tussen de twee rijstroken in, kreeg ik het lumineuze idee om gewoon rechtsomkeert te maken. Zo legde ik precies dezelfde afstand af als wanneer ik de Keyzerlei helemaal overgestoken was, en keerde ik netjes terug naar het punt waar ik vandaan kwam, wat me achteraf een heleboel geloop bespaarde. Ik schreef het resultaat van mijn meting in de palm van mijn hand en mat voor de aardigheid ook mijn hartslag en vroeg voorbijgangers lukraak naar hun lievelingsvierkantswortel, wie weet waar dat allemaal nog goed voor was.

In Gent zocht ik een gelijkaardige straat, vlakbij het station, ongeveer even breed en even lang. En laat dat nu net de straat geweest zijn waar ik woon, soms is het toeval toch te mooi om waar te zijn. Ook hier stak ik over, op dezelfde manier als in Antwerpen. Halverwege kreeg de Hero mij in de gaten. In al zijn wijsheid had hij maar een oogopslag nodig om te weten waar ik mee bezig was. Hij vond het heerlijk, had ooit ook nog iets in die trant gedaan in zowel Karachi als Islamabad, was me dat lachen geweest, en was ik misschien geïnteresseerd in zijn nieuwste lading verse komkommers? Ik bedankte feestelijk, ik had nog wel een voorraadje. Anderzijds was ik hem wel wat verschuldigd, want speciaal voor mijn onderzoek had hij het verkeer in de stationsbuurt stilgelegd, en dat met één enkele vingerknip.

Beste lezer: de resultaten van mijn metingen worden nog volop verwerkt, maar geloof me vrij: het ziet er naar uit dat het geen verloren moeite was, in Gent zijn de straten gemiddeld breder dan in Antwerpen. Vergeet de Onze-Lieve-Vrouwetoren, de haven en de dierentuin: het enige verschil tussen onze stad en die van hen ligt in de afstand tussen de stoepranden, en die valt echt wel te becijferen. Voor verdere details weet u me wel te vinden – maar dan liever niet voor negen uur ‘s morgens, dat begrijpt u wel. Tot kijk!

© 2008 GENTBLOGT VZW

11 reacties »

 1. Reactie van WPV

  Misschien nog een verschil tussen Antwerpen en Gent: Als je in Antwerpen de lengte van een straat meet, word je straal genegeerd. In Gent word je meteen vriendelijk aangesproken door de dichtstbijzijnde nachtwinkel, én wordt je komkommernood meteen gestild.

 2. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Wij zouden dus ik Gent ook nog dikkere nekken mogen doorlaten?

 3. Reactie van Dieter

  Boerentoren vs. Belgacomgebouw? Nog nooit van de Boekentoren gehoord, bij sommigen ook gekend als de 4e toren van Gent, toren van wijsheid en kennis,…

 4. Reactie van patricia

  Leuk geschreven, ik ben benieuwd naar de resultaten!

 5. Reactie van Jeroen Vanden Berghe

  En in Gent komt het Glazen Huis, daar heeft Antwerpen geen antwoord op.

 6. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Een huis waar veel glazen gedronken worden.

 7. Reactie van Regi van Milk Inc

  Om achteraf in het glazen straatje te belanden.

 8. Reactie van Amaury

  Euh, als je eens wat vaker en in wat talrijker straten zou rondlopen in Antwerpen, zou je wel rap genoeg zien dat we in Gent amper meer dan een hoop steegjes hebben! De straten in Antwerpen zijn beduidend breder dan die in Gent (in evenredigheid met de nekken ;-) )

 9. Reactie van jan

  In gent kom je met een doel.atg

 10. Reactie van jan

  Gentse poort door en reis en zie alles mooier

 11. Reactie van jan

  Antwerpen is een shopper