Ode aan Drs. P

maandag 19 juli 2010 9u37 | Josie en Greet A (tekst), Arnold Van Herreweghe (beeld) | 2 reacties
Trefwoorden: , , .

Josie en Greet gingen naar hetzelfde concert, dat vraagt om een dubbelreportage.

Josie:
Was ik nu de enige gisterenavond op St Jacobs die dacht dat Heinz Polzer gisteravond in eigenste persoon het podium zou beklimmen, 91 jaar oud of niet? Toen enkel Jan De Smet, Fay Lovsky en Arne Van Dongen verschenen, was ik toch even teleurgesteld. Ik twijfelde zelfs even of ik wel ging blijven hangen. Maar mijn honger naar de nummers van Doctorandus P was groot en ik besloot De Smet een kans te geven. En daar ben ik achteraf gezien erg blij om!

Ode aan Drs. P Ode aan Drs. P

Ik ben zeker geen kenner van het repertoire, maar best wel fan van de absurde, poëtische teksten van Polzer en het viel me trouwens op dat ik veel meer nummers kende dan ik had verwacht. De liedjes zitten voor een stuk in het onbewuste, collectieve erfgoed.

Twee keer gooide De Smet er een eigen nummer tussen en van De Veerpont kregen we een erg leuke, Russisch geïnspireerde Engelse vertaling. Twee keer mocht Fay Lovsky zingen, zoals het hilarische Bananen, en dat waren toch wel hoogtepunten van de avond. Niet enkel omdat de afwisseling leuk is, maar vooral omdat deze Nederlandse zangeres/muzikant/componist niet alleen grappig is maar naast présence ook een klok van een stem bezit.

Een heel divers publiek trouwens op deze tweede avond van de Gentse Feesten. Voornamelijk een rustig zittend publiek van het iets oudere soort, om het oneerbiedig te formuleren, die zich daarom niet lieten kennen en nu en dan vrolijk meezongen of zelfs wiegden. Daarnaast ook de nodige kinderen, twintigers, dertigers… Leuk om te zien hoe zo’n optreden alle leeftijden samen kan brengen.

Hoogtepunten van de avond waren voor mij De zusters Karamazov, Sneker café en als afsluiter het fantastische Dodenrit (“Trojka hier, trojka daar”). En natuurlijk het bisnummer Knolraap en lof, schorseneren en prei. De Smet gaf zijn eigen, zeer kenmerkend Smetiaanse behandeling aan de nummers, maar bleef telkens dicht genoeg bij de oorspronkelijke geest van de nummers. En is een geweldig muzikant, natuurlijk.

Ode aan Drs. P Ode aan Drs. P Ode aan Drs. P Ode aan Drs. P

Greet:
Al dagen was ik in de ban. Ik had eigenlijk eerst opgemerkt dat Jan De Smet een hulde aan de Doctorandus zou brengen tijdens de Brusselse Boterhammen in het Park. Ik had dus al driftig collega’s gemaild, en was al begonnen met het instuderen van de Dodenrit. En toen bleek dat hetzelfde programma ook op de Feesten gebracht zou worden. Ha!

Ik herinner me van Drs. P een aantal optredens in het Kortrijkse, ergens halfweg de jaren ’80. Ik was zo vol van zijn teksten dat ik zelfs de Veerpont had uitgekozen voor een voordrachtexamen (met zeer matig succes, maar dat is een ander verhaal). Even leek het bovendien alsof de Heer P. zelve zou optreden. In het officiële programma werd alvast die illusie gewekt. Maar de man is ondertussen de 90 voorbij, en heeft waardige vertolkers van zijn oeuvre gevonden. Al zag ik meteen na de aankondiging een paar teleurgestelde zielen afdruipen. Ze hadden ongelijk.

Een uurtje maar, maar wel een uurtje vol klassiekers, aangevuld met twee nummers van De Nieuwe Snaar die perfect in het rijtje pasten (“Het Heelal” en “Georges”). Maar vooral de Bananen, een grappige Engels-Russische versie van de Veerpont, De Liefde en De Lente en een stel nijdige Tantes, Baardmijten, het Dubbele Punt uit de leestekenreeks, het Café in Sneek en – bleek al dat studeren toch niet voor niets – De Dodenrit (Trojka). Uitstekende vertolkingen door Jan De Smet (al geef ik toe dat die mens bij mij werkelijk niets verkeerd kan doen) en Fay Lovsky, die er bij deze een fan bij heeft. Tam publiek wel, daar rechtsachter. Storend getetter op de achtergrond ook. Van een paar dames die blijkbaar erg veel boeiende dinges te vertellen hadden. Alsof daar in de rest van Gent geen plaats voor was. Maar kom. Uiteindelijk zat de sfeer wel goed. Op mijn to do lijst gezet: mijn collega’s er nog eens op attenderen dat ze op 25 augustus 2010 echt naar het Warandepark moeten afzakken!

Ode aan Drs. P Ode aan Drs. P

© 2010 GENTBLOGT VZW

2 reacties »

  1. Reactie van thomas

    Jan De Smet speelt Drs. P ware duidelijker geweest en zou me een ontgoocheling bespaard hebben

  2. Reactie van Michael

    Het gebrek aan Drs. P was inderdaad een ontgoocheling… maar grotendeels gecompenseerd door de stem en verschijning van Fay Lovsky. :-)))