Dat het allemaal relatief kan zijn, in het voetbal

maandag 16 augustus 2010 11u05 | Steven Heyse | 5 reacties
Trefwoorden: , , .

(Onze fotograaf is in verlof, dus vandaag krijgt u het Buffalo-nieuws enkel in woorden. Als u zelf foto’s heeft van de wedstrijd zaterdag, stuur ze ons door, dan zetten we ze er alsnog bij!)

Na de 0-4 pandoering tegen RC Genk vorige week ontstond meteen de nodige ergernis bij de supporters. Tegen kersvers eersteklasser Eupen kregen de Buffalo’s zaterdagavond de kans om de zware nederlaag voor eigen publiek recht te zetten. Nieuwkomer Eupen liet eerder al verrassend fris en aanvallend voetbal zien, maar wist vooralsnog geen punten te pakken en leek een haalbare kaart voor de Buffalo’s. De opdracht was duidelijk: de punten thuis zien te houden om het vertrouwen van de supporters terug te winnen en niet in de tweede kolom terecht te komen.

Een kleine 10.000 supporters zakten zaterdagavond naar het Ottenstadion af om hun Buffalo’s naar de overwinning te loodsen. Gent startte goed aan de wedstrijd wat al snel een schot opleverde van El Ghanassy, maar de kansen waren toch vooral voor Eupen dat op de counter steeds weer gevaarlijk uit de hoek kwam. Gent had dan weer de grootste moeite om de gaten in de verdediging van Eupen te vinden tot Ljubijankic alleen voor doel kwam maar op de Eupense doelman stuitte.

De talloze kansen van Eupen leidden al gauw tot gemor bij de supporters en niet veel later maakte Eupen gretig gebruik van de ruimte die het kreeg om de score te openen. Jorgacevic was kansloos en de 0-1 een feit. Onmiddellijk weerklonk het, intussen bekende, Eviva Rosales! door het stadion, gevolgd door Wat gaat dat zijn in Rotterdam?. Maar de supporters draaiden snel weer bij en zagen na een schitterende kopbal van Thompson en een schot van Grondin enkele kansen op de gelijkmaker. Vooral El Ghanassy moest het, met zijn mislukte individuele acties, ontgelden bij het thuispubliek en kreeg een fluitconcert over zich heen.

Tegen de rust aan trokken, letterlijk en figuurlijk, donkere wolken over het Ottenstadion. Enkele nieuwe kansen van Eupen waren voor veel supporters het sein om, nog vóór het fluitsignaal, hun dorst te gaan lessen. Zelfs supporters die steevast tot de laatste seconde in de tribune blijven, dropen deze keer ontgoocheld af.

Tijdens de rust greep Dury in: De Smet moest plaats ruimen voor debutant Yaya Soumahoro. De Buffalo’s wisten wat hen te doen stond en kwamen alvast een pak aanvallender aan de aftrap van de tweede helft. Toch bleek dat niet onmiddellijk zijn vruchten af te werpen, tot El Ghanassy de bal bij Coulibaly kreeg die de gelijkmaker wist binnen te koppen. Coulibaly, eerst nog fel bekritiseerd, werd op slag de held van de avond. Of hoe relatief alles kan zijn in het voetbal.

El Ghanassy had het fluitconcert duidelijk begrepen, want hij leek plots wel de aangever van dienst. Op aangeven van El Ghanassy trapte Smolders maar rakelings naast en ook een voorzet van El Ghanassy naar Coulibaly miste het doel maar net. Eupen had ook in de tweede helft nog wat kansen, maar zonder echt gevaarlijk te zijn. Trainer Dury haalde Smolders en Ljubijankic nog naar de kant en gooide Azofeifa en Arbitman in de strijd. Een goede zet want op een vrije trap van, wie anders dan, Azofeifa tikte Kocabas de bal in eigen doel en stond het zowaar 2-1.
Opdracht geslaagd: de drie punten blijven in Gent. Hoewel de Buffalo’s zich wat wisten te herpakken in de tweede helft, kregen we allesbehalve goed voetbal te zien. De zege geeft ons toch weer wat moed voor de wedstrijd tegen Charleroi. Maar laten we beginnen bij het begin: Wat gaat dat zijn in Rotterdam?. Aanstaande donderdag zullen we het weten.