Kyocera Long Life Marathon Gent: volgende keer beter

dinsdag 28 september 2010 13u02 | Tom | 9 reacties
Trefwoorden: , , , .

Op 26 september stond de eerste editie van de Kyocera Long Life Marathon Gent op het programma. In de voormiddag begonnen de halve en hele marathonlopers eraan, in de namiddag was het de beurt aan de 5 en 10 kilometer. Als voorbereiding voor de marathon van Eindhoven op 10 oktober was dit een ideale test om te zien of ik op schema zit, dus besloot ik mee te doen aan de halve marathon. Wat volgt zijn mijn bevindingen over deze eerste editie. Spoileralert: ik heb kritiek op dingen.

Kyocera Long Life Marathon

Om tien uur werd het startschot gegeven aan de Topsporthal en aangezien ik zelf aan de Watersportbaan woon, vertrok ik in de regen om negen uur met de fiets, ruimschoots de tijd om mijn nummer af te halen, mij om te kleden, op te warmen en op tijd aan de start te verschijnen. Maar net zoals het communisme, bleek dit enkel in theorie te werken. In de ruimte waar de startnummers opgehaald moesten worden, was er zo weinig plaats dat zelfs een legbatterijkip verontwaardigd zou reageren. Na twintig minuten aanschuiven zonder doodgepikt te worden, kon ik mijn nummer meenemen en mij omkleden. Om dan nog eens tien minuten te verliezen bij het afgeven van mijn sporttas, omdat zestienjarige meisjes nu eenmaal niet erg stressbestendig blijken te zijn.

Kwart voor tien en ik kon aan de opwarming beginnen, gelukkig werd al snel omgeroepen dat de start met enkele minuten zou worden uitgesteld omdat er nog mensen stonden aan te schuiven voor hun startnummer. Wat ik grappig vond. Iets na tienen begonnen we er dan toch aan, met eerst een rondje Watersportbaan, om daarna via de Topsporthal en langs de Blaarmeersen de Drie Leien aan te doen. Het parcours staat op de website, maar op het eerste gezicht enkel in klein formaat. Pas als je de foto zelf in een ander venster opent, krijg je meer details te zien. Niet dat het veel helpt, een piratenkaart met een tekening van een palmboom, wat stenen, een doodshoofd en een groot kruis erop is beter te ontcijferen. Lijntjes zonder pijltjes, pijltjes zonder lijnen en blauwe cirkels met getallen in waarvan je op het eerste gezicht denkt dat ze de kilometers voorstellen om daarna te beseffen dat dit zou betekenen dat de Watersportbaan twaalf kilometer lang is. Degene die mij na het bekijken van deze kaart kan vertellen waar de vestiaire zich bevindt, is een dikke leugenaar.

Niet dat de aanduiding op het parcours zelf veel beter was. Ok, dat de Watersportbaan vijf kilometer is, dat weten we allemaal wel al. Maar het was toch handig om elke kilometer te kunnen zien aan welk tempo ik liep. Het was zo erg dat de eerste twee borden die we passeerden, die van 28 en 35 km waren, wat de loper naast mij inspireerde tot de, waarschijnlijk ongelooflijk lollig in zijn hoofd, uitspraak dat de kilometers voorbij waren gevlogen. Maar het was wachten tot iets voor halfweg, aan kilometer tien, op een eerste echte aanduiding. Daarna nog één voor kilometer vijftien en twintig en dat was het dan. Ik liep twee weken geleden de halve marathon van Evergem en daar was het wel mogelijk om elke kilometer een bordje te plaatsen. En wat hebben ze in Evergem meer dan in Gent? Behalve koppels die ook bloedverwanten zijn, bedoel ik. De bevoorrading was wel goed, er was telkens keuze tussen een flesje water of een flesje sportdrank, allebei met dop!

Finishen deden we in de Topsporthal, wat leuk was om nog eens een sprintje te trekken zoals een echte pisteloper. Daarna volgde de obligatoire medaille en goodiebag, met daarin het boek van MarathonMan (die ik niet heb gezien of gehoord, alhoewel zijn foto toch op elke pagina van de website te zien was) of toch een boek met de cover van het boek van MarathonMan, ik ben niet van plan om het ooit open te doen, en als extraatje een spuitbus haarspray en mousse. Wat, euhm, handig is voor de honderden kappers die meeliepen?

Nee, dit was duidelijk een eerste editie van een wedstrijd die eigenlijk al veel langer op de loopkalender hoorde te staan. Gent heeft zo’n mooie loopparcours en toch was de enige grote wedstrijd die van de stadsloop in mei. Met wat kleine verbeteringen zal de wedstrijd enkel een nog betere naam krijgen en komen er gegarandeerd nog meer mensen op af. Ik sta alvast volgend jaar weer aan de start!

Meer info en uitslagen op marathongent.be

© 2010 GENTBLOGT VZW

9 reacties »

 1. Reactie van Emmanuel

  Ik was er ook bij (halve marathon), en heb zeer genoten van het groene en gevarieerde parcours. En de aankomst op piste, voor het oog van een vol stadion, was de max (oké, dat van dat “vol” is een beetje overdreven). Maar ook hier toch een paar puntjes van kritiek … Ik liep in de staart van de wedstrijd, en dat was er aan te merken. Bij de eerste bevoorrading was er geen water meer (nochtans het ideale punt om wat vocht op te slaan). Dan maar een halfleeg flesje van een vroegere passant uit de berm gevist. Energiedrank heb ik bij geen enkele bevoorrading gezien ? En bij sommige punten was de bewegwijzeraar blijkbaar al vertrokken. Maar dat zijn allemaal zaken waar aan gewerkt kan worden. Belangrijker was het mooie parcours en de sympathieke mede-lopers. Dus volgend jaar nog eens ? Graag !

 2. Reactie van Laurent

  Ik ga grotendeels akkoord met de punten van kritiek. Ik deed al een paar keer mee met de 20km van Brussel en in vergelijking is de Long Life Marathon inderdaad opvallend slechter georganiseerd. De grote troef van de race in Gent was voor mij het parcours… lastiger dan in Brussel en soms met wat veldgeloop erbij, maar wel heel erg leuk en gevarieerd. De finish op de piste was ook erg memorabel! En oh ja, de Marathonman is als laatste vertrokken (met nummer 1) en hij heeft me zelf ingehaald… Hij was er dus wel degelijk, met fanclub en al ;-) Volgend jaar ben ik er ook weer… en dankzij de mousse die we dit jaar kregen zal mijn haar zeker goed liggen :-)

 3. Reactie van marc

  ik heb meegedaan aan de 10 km. Parcours is inderdaad zwaar, maar zeker niet lastiger dan in Brussel. Integendeel zelfs: biljartvlak. Wij vragen ons wel af waarvoor we 11 euro inschrijvingsgeld moeten betalen, want de organisatie was er inderdaad niet op voorzien en enige sfeer was ver te zoeken. Mij was het ook een raadsel wat die haarlak in de goodiebag kwam doen. En kilometeraanduidingen zouden ook wel fijn geweest zijn.
  Verder nog een randbemerking: het blijft me storen dat heel wat lopers bij dergelijke wedstrijden gewoon hun flesjes weggooien. Er zijn inderdaad te weinig (lees: geen) afvalcontainers voorzien, maar een beetje inspanning op dit vlak zou geen kwaad kunnen.

 4. Reactie van Stijn

  Ik heb ook meegedaan, mijn eerste marathon dan nog wel en het is met goed bevallen, dit vraagt om meer. Het parcours zelf vond ik fantastisch. Alleen jammer dat het veel geregend had waardoor er hier en daar wat gevaarlijk veel modder en plassen lagen.
  Je kon inderdaad zien dat de organisatie de eerste keer was, maar voor een eerste keer vond ik het eigenlijk bijlange zo slecht niet. Enkele van de bewegwijzeraars waren supporterden zeer hevig voor elke loper wat ik wel leuk vond. Tegen de tweede ronde waren er wel een paar verdwenen, maar ja, tegen dan ken je het parcours toch al.
  De bevoorrading vond ik ok, één keer gemist, maar voor de rest altijd sportdrankjes gekregen.
  Mijn vorige wedstrijd was de 20 km van Brussel, en ondanks het feit dat ze daar meer georganiseerd waren vond ik Gent een stuk leuker omdat er veel minder volk was, in Brussel heb ik tot aan kilometer 10 gekke sprongen moeten maken om telkens tragere lopers voorbij te kunnen steken.
  En tot slot, iemand die nog een bus haarmousse wenst? Ik heb er nog één over :P

 5. Reactie van KoenD

  Meegedaan aan de 10km, mijn eerste keer!
  Organisatie was een beetje chaotisch bij momenten, maar al bij al niets om over te klagen. Hopelijk kunnen ze er uit leren voor een volgende editie.
  Het parcours was inderdaad een beetje drassig op bepaalde plaatsen, maar zoiets is moeilijk te fixen denk ik, vooral als het de dag zelf regent, tijdens de koers.
  De haarmousse en -lak vond ik ook nogal vreemd om aan te treffen in de goody bag. Had eerder energy bars en drankjes en balpennen enz verwacht…
  Eén groot minpunt wat mij betreft: de veiligheid. In het laatste stuk van de watersportbaan staan er her en der verkeersborden midden het parcours op het voetpad. Getuige geweest van iemand die nèt niet tegen een stuk ijzer van een verkeersbord gelopen was, dankzij alerte mensen die begonnen te roepen. Hindernissen zouden dus iets beter mogen weggenomen worden. Dat was wel even schrikken die man kon zich nog net wegtrekken op 5cm van het bord…

 6. Reactie van Ciesvandekwis

  Het was leuk, die halve marathon, de regen maakte dat er veel zuurstof in de lucht hing. Ben content met de 1u39′.
  Ok, kilometeraanduidingen en iets bredere paadjes hadden gemogen (veel ‘file’lopers), hier en daar een rokende (!) fietsbegeleider, maar uiteindelijk toch chapeau voor de organisatie. Volgend jaar zien ze me terug.

 7. Reactie van AnnC

  Signalisatie aub!! Als supporters liepen wij op een bepaald moment zonder het te weten OP het parcours!! Tot grote en terechte ergernis van de lopers!

 8. ZONDAG 25/09/2010 ALPRO LEIEMARATHON !!!!

 9. Reactie van maris dominique

  hé hallo
  ik doe mee aan de halve marathon voor de allereerste keer
  ben eigenlijk wel een beetje bang als ik al die tijden zie begin ik al te zweten .ik denk dat ik daar 2.20u ga op lopen is dat niet te lang.ik moet zeggen ik loop nog maar 5 maanden.