Onde é a festa? A festa esta aqui!

zaterdag 6 november 2010 12u08 | Steven Heyse (tekst), Ann D'hondt (beeld) | 4 reacties
Trefwoorden: , , .

Na de 5-1 uitschuiver in de heenwedstrijd kregen we donderdagavond Sporting Lissabon op bezoek in ons eigenste Ottenstadion. Het vroege aanvangsuur van de wedstrijd (19.00u) zorgde ervoor dat de klassieke avondspits zowat naadloos overging in een kleine volksverhuizing richting Gentbrugge en dat bracht de nodige verkeersproblemen met zich mee. Gelukkig waren de meeste supporters tijdig op het appel voor de aftrap.

Voor beide ploegen was het de wedstrijd van de waarheid. Lissabon had aan een gelijkspel genoeg om zeker te zijn van kwalificatie. La Gantoise moest de drie punten thuis zien te houden wilden we nog enige rol van betekenis spelen in de Europa League.
blauw en groen bij elkaar

Al in de openingsminuten leek het opnieuw fout te gaan. Het veredelde B-elftal van Sporting Lissabon leek als beste uit te startblokken te komen. De wedstrijd was nog geen vijf minuten ver of Jorgacevic had al twee keer alles uit de kast mogen halen om zijn netten proper te houden. De schrik duurde echter niet lang, want slechts luttele minuten zorgde Gent voor het gevaar. Abel ging bij Ljubijankic aan de noodrem hangen en de scheids twijfelde niet en legde de bal op de stip. Smolders wist de doelman op het verkeerde been te zetten en trapte beheerst de 1-0 tegen de netten.

De supporters waren door het dolle heen en de uitbundige sfeer hield aan. We kregen immers mooi voetbal te zien. Lissabon deed verwoede pogingen om greep op de wedstrijd te krijgen, maar dat lieten de Buffalo’s niet gebeuren. Gent pakte uit met zuiver countervoetbal en creëerde goede kansen die ons steeds meer lieten geloven in de winst. Ondanks ons veldoverwicht wisten de bezoekers net voor de rust de gelijkmaker te scoren. Dat zette echter geen domper op de sfeer. Integendeel, tijd voor de supporters om een tandje bij te steken en onze Buffalo’s naar voren te juichen. Met 1-1 gingen we de rust in.

enthousiast lissabon even sokken optrekken op de penalty-stip met resultaat de muur van lissabon

Veel zure gezichten tijdens de rust, niet omwille van de prestaties, wel door het onsmakelijke alcoholvrije bier dat onlosmakelijk verbonden is met de Europese wedstrijden. Na de rust leek Lissabon wat meer tempo in de wedstrijd te willen brengen. Zonder veel resultaat, want ook in de tweede helft kwam het echte gevaar opnieuw van onze Buffalo’s. Kansen van El Ghanassy, Coulibaly en Ljubijankic deden ons steeds meer geloven in een stunt.

buffalo's in actie efficiënte concentratie save van bojan klein met grote veerkracht vanaf nu begint het feestje echt conté

Arbitman kwam in de plaats van Coulibaly, die uitviel met een blessure en Dury wisselde Stijn De Smet voor Conté. Twee gouden wissels, zo zou blijken. Lissabon moest fouten maken om de Gentse aanvallen te stoppen, met een tweede gele kaart mocht Abel zich dan ook gaan douchen. Een kleine tien minuten voor het einde van de wedstrijd kreeg Arbitman de bal tot bij Smolders. Smolders speelde de bal perfect in op Conté en de 2-1 was een feit. Was de wedstrijd gespeeld of zouden de Portugezen er nog alles aan doen om hun kwalificatie veilig te stellen? Met 10 tegen 11 een bijzonder lastige klus, maar met nog tien minuten op de klok bleef alles mogelijk.

conté en ploegmaats

Supporters maakten de bezoekers luidkeels duidelijk waar het feestje was en het feestje werd er niet minder om. Slechts enkele minuten later wist Arbitman nog een voorzet van El Ghanassy in het doel te werken en stond het plots 3-1, meteen ook de eindstand.

Een schitterende revanche voor de 5-1 nederlaag in Portugal. Dat een ruime overwinning in de heenwedstrijd geen reden mag zijn om met een B-elftal aan de aftrap te komen, zullen ze nu wel begrepen hebben. Met een overwinning tegen de leider in groep C doet Gent weer helemaal mee voor de tweede plaats en blijven de kansen om door te stoten naar de volgende ronde erg reëel. Sofia en Lille wezen gewaarschuwd!