De ijverige wijven nodigen uit

donderdag 13 januari 2011 10u38 | patricia | 11 reacties
Trefwoorden: , , , .

Als er het voorbije jaar een trend was in blogland dan was het wel de booming van de creatieve blogs. Hoewel ondergetekende op haar eigen stek ook wel eens een projectje durft tonen, werd ik er toch ook wel eens licht wanhopig van. Al die mooie creatieve projecten met naald en draad, en geloof me, er zijn de kleurrijke rokjes voor dochtertjes en mama’s, aangepaste jurken voor juffertjes, handige zakjes en tassen in alle formaten, ouderwets borduurwerk, flockfolie om t-shirts een extra dimensie te geven,… En zoals dat gaat in blogland kwam er iemand op het idee om eens een blogmeeting te houden: iedereen van achter zijn computer, gezichten kunnen plakken bij de blog en gewoon bijkletsen bij een drankje. Het was Mamasha (in het echte leven gewoon Sharon) zo hard bevallen dat ze dat wel vaker wou doen, maar dan misschien gewoon in Gent om het toch realistisch qua afstand te houden. De creatieve bloggers die ze contacteerde, reageerden enthousiast en ze ging op zoek naar lokatie die ze vond in de dienstencentra van Nieuw-Gent en Sint-Amandsberg waar ze maandelijks afspreken. En zo werden de Ijverige wijven geboren.

Nu ik begonnen ben aan naailessen en de lijst van creatieve blogs die ik volg langzaam groeit, moest ik hier het fijne van weten natuurlijk. Ik had nog wat twijfels omdat ik nog geen naaimachine heb, bij sommigen is er zo geen machine die stof staat te vergaren waar je als beginneling op kan prutsen. Maar mijn bedenkingen werden via mail weg gelachen. Het is absoluut niet nodig om telkens een naaimachine mee te sleuren, je kan ook haken of breien of een patroon uittekenen of… Dus trok ik op woensdagavond mijn stoute schoenen aan en ging op zoek naar het buurtcentrum De Boot in Nieuw Gent. Ik werd er heel hartelijk verwelkomd en ik moet zeggen ik was serieus onder de indruk van de opkomst. Ik telde 25 vrouwen die zich verspreidden over de tafels en in tegenstelling tot wat ik eerst dacht was ik niet de enige die voor de eerste keer een kijkje kwam nemen.

Ijverige Wijven Ijverige Wijven

Sharon vertelde mij dat het inderdaad snel gegaan is en dat ze nu samen met Polkadotjes, Janina en Oontje instaat voor de organisatie van de maandelijkse bijeenkomsten. Op een normale bijeenkomst worden de kosten voor de huur van buurtcentrum gedeeld (meestal 50ct) en brengt elke deelnemer 3 drankjes mee. Maar er zijn plannen om in de loop van het jaar uit te groeien tot een volwaardige vzw. Op die manier wordt de verantwoordelijkheid gedeeld. Dan zouden ze werken met een systeem van lidgeld, maar waar je nog altijd eerst eens kan proeven voor je lid wordt. Er zou dan ook een bibliotheek met patronen komen die je als lid kan uitlenen. Nu zijn het steeds de persoonlijke patronen van de leden en niet iedereen houdt van ezelsoren of kreukjes.

Die avond werd er genaaid, patronen uitgetekend, stof geknipt, patronen en tips uitgewisseld, gebreid, een agenda beplakt met stof… en gekletst. Het pronkstuk was de overlockmachine die ijverige wijven kunnen reserveren. Ik ben zelf nog niet zo een krak in die dingen, maar weinig hobby-naaisters hebben een overlock thuis staan. Het toestel is dan ook een mooi steuntje in de rug van Mertens Service Center.

Er komen regelmatig reacties via mail binnen, momenteel zijn er meer dan 70 mensen op de mailinglijst. Er zijn nog heel wat plannen. Zo organiseren de Ijverige wijven op 2 maart een heuse opendeurdag in het buurtcentrum van Nieuw Gent. Aan de mails merken de dames dat er nog wat drempelvrees bestaat. Soms zijn mensen wat afgeschrikt van de mooie creaties die ze op de blogs van de leden zien staan, maar het draait er in de eerste plaats om dat het plezant blijft. Zal zo een bijeenkomst wel iets voor mij zijn? En ik ken die bloggers enkel van het internet, zou dat niet raar zijn, zo in het echt? Maar zoals wel vaker met bloggers, ook in het echte leven zijn die heel sympathiek en vind je al gauw iets om te kletsen. Stof, naaimachines, patronen,… om maar iets te noemen. Woensdagavond 2 maart (vanaf 19u) is dan ook absoluut de avond om eens de sfeer te gaan snuiven.

Ijverige Wijven

Op de bijeenkomsten kan je rustig je eigen ding doen of eens de mening van een andere naaister vragen of gewoon je nieuwe aanwinst tonen. Er worden geen lessen georganiseerd, maar je kan wel afspreken met iemand om eens te zien hoe dat nu in zijn werk gaat zo een blinde rits ofzo. Omdat er ook heel wat mails binnenkomen van mensen die wel een machine hebben, maar niet goed weten hoe ze ermee om moeten gaan, plannen de Ijverige wijven nog een speciale avond. In de eerste plaats zijn de bijeenkomsten bedoeld als ontspanning en gezellig samenkomen voor mensen die graag creatief zijn met stof. U leest het, niks dan leuke plannen in het vooruitzicht en begin al vast maar te oefenen zou ik zeggen, want dit najaar zullen de Ijverige Wijven ook beroep doen op jouw creativiteit. Maar daar hoort u nog wel van…

En op het einde van de avond, althans toch voor mij, kon ik maar één ding denken: ik wil ook een ijverig wijf worden!

© 2011 GENTBLOGT VZW

11 reacties »

 1. Reactie van San

  ooh!oh! ik ook!

 2. Reactie van animuz

  Super initiatief en super mensen!

 3. Reactie van wijplukkendedag

  Zo te horen (euh, te lezen) zal ik toch ook eens die drempelvrees moeten overwinnen ….

 4. Reactie van cri-cri

  ja..ik ben van plan om op 2feb een sprong in het idpe te wagen :-)

 5. Reactie van mamasha

  Allemaal welkom! Volgende keer op 2 februari!

 6. Reactie van IngeSavels

  Ik ben 2feb voor ‘t eerst geweest en vond het een waar genoegen en een heuse meevaller. De tips die ik kreeg overtroffen mijn naailes!

 7. Reactie van Jahroen

  heum verbetering in het artikel:

  Het is niet de dienstencentra maar de buurtcentra van Nieuw-Gent en Sint-Amandsberg-Dampoort

  anders sta je op de verkeerde locatie ;-)

 8. Reactie van Carole

  is het nu 2 februari of 2 maart??
  Ik heb geen drempelvrees en wil graag eens langskomen!!