Van ezelsbank naar schrijfsalon

maandag 14 november 2011 13u32 | Jan Vanderhaeghen, redactie | 13 reacties
Trefwoorden: , .

Ezelsbank Een inspirerend verhaal, dat is het minste wat je kan zeggen van het parcours dat Jan Vanderhaeghen heeft afgelegd. Toen zijn boek Van ezelsbank naar schrijfsalon vorige week werd voorgesteld in het Provinciehuis, vroegen we hem om zijn boek ook voor te stellen op Gentblogt.

Jan Vanderhaeghen is cursist bij Leerpunt (Centrum voor Basiseducatie) en ambassadeur geletterdheid. In Van ezelsbank naar schrijfsalon (72 blz.) vertelt hij zijn levensverhaal en schrijft hij over de oorzaken en de gevolgen van laaggeletterdheid, hij reikt ook oplossingen aan.

Mijn naam is Jan Vanderhaeghen. Als kind van zeven moest ik op de ezelsbank zitten, achteraan in de klas, zoals alle ‘domme’ kinderen. De leerkracht vond het niet de moeite om veel energie aan mij te besteden. Zo miste ik de start, waardoor ik een grote lees- en schrijfangst ontwikkelde.

Maar ik bleef niet bij de pakken zitten. Er waren ook mensen die in mij geloofden. Die vriendschappen hielpen mij vooruit. Rond mijn 50ste vond ik de weg naar Leerpunt, een school waar ik oefende in lezen en schrijven. Ik voelde me eindelijk begrepen. Dankzij de cursussen die ik volgde, kreeg ik veel kansen om me te ontplooien. Dat gaf me het nodige zelfvertrouwen om mijn angsten te overwinnen.

Niet alleen op persoonlijk vlak, maar ook als werknemer en als vrijwilliger sta ik sterker in mijn schoenen. Nu durf ik nieuwe uitdagingen aan. Ik durf een boek te lezen, ik durf mails te schrijven en te sturen. Ik kom zelfs in een praatprogramma op tv. Mijn plaats is niet langer de ezelsbank, maar het schrijfsalon. Daar geniet ik samen met anderen van schrijven en vertellen. Mijn angst voor taal heb ik kunnen ombuigen tot een liefde voor taal.

In dit boek heb ik mijn levensverhaal neergeschreven. Er staan ook interviews in met mensen die ik in mijn leven tegenkwam en die soms negatief, soms positief, een invloed hadden op mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik hoop dat ik met dit boek het taboe rond laaggeletterdheid kan doorbreken en dat ik de lezers kan aanmoedigen om, elk op hun eigen manier, meer aandacht te hebben voor dit probleem.

Ezelsbank Ezelsbank

Bij het schrijven van dit boek kreeg Jan steun van Farida Barki, redactrice bij Wablieft, Centrum voor duidelijke taal (Mechelen). Het resultaat is een zeer leesbaar boek dat aangepast is aan moeilijke lezers. Het boek richt zich ook tot welzijnswerkers en onderwijsmensen en zeker ook tot het grote publiek dat het probleem van de laaggeletterdheid vaak niet eens kent.

Door de leerplicht tot 18 jaar lijkt het evident dat iedereen vlot kan lezen, schrijven en rekenen in onze maatschappij. Maar dat is het niet. Zo vertelt Jan in het boek over de vele trucs en smoesjes die hij gebruikt om zijn schrijfprobleem te camoufleren. Ontmaskerd worden was heel lang zijn grootste vrees en dat had zijn gevolgen in het dagelijks functioneren.

Ezelsbank Ezelsbank Ezelsbank

Het boek is een uitgave van de Oost-Vlaamse Centra voor Basiseducatie (OCB vzw).
Bestellen via an.van.parys@oost-vlaanderen.be – 09/267.74.38
Prijs: € 9/stuk + verzendingskosten
72 blz. H27,5cm x B23cm
Ook beschikbaar op cd-rom als daisyboek – Kostprijs € 2

© 2011 GENTBLOGT VZW

13 reacties »

 1. Reactie van patricia

  een heel inspirerend verhaal!

 2. Reactie van Freddy Van den Steen

  Een hele prestatie die aantoont tot wat doorzettingsvermogen in staat is!

 3. Reactie van bob

  Beste,
  een zeer herkenbaar verhaal dat ik al dikwijls gehoord heb.
  De dommerikken zaten inderdaad op de “ezelsbank”

 4. Reactie van Jose

  Proficiat,Jan,uw stichtend voorbeeld zal ongetwijfeld anderen inspireren .

 5. Reactie van Johan

  Ik heb vroeger ook op het ezelsbankje gezeten, vandaar vind ik je boek heel interessant.

 6. Reactie van laurent

  best leuk

  een mooi initiatief van onze provinciehoofdstad om een dergelijke verwezenlijking te steunen op hun blog.

 7. Reactie van Cesar

  Ik vind het goed,ik heb bijna het zelfde meegemaakt.

 8. Reactie van lutgarde

  Dat is wel tof want men weet niet genoeg vanwaar en hoe mijn
  levenswijze begonnen is.

 9. Reactie van Anné Stijn

  Heb een gelijkaardige situatie meegemaakt waar de mensen mij zwaar hebben onderschat, dit is nu zelfs soms nog het geval. Maar nu ik over dit boek weet voel ik me beter omdat er hoop is om uit deze situatie te geraken. Ik zal dit boek zeker lezen.

 10. Reactie van mikie

  Als alochtoon heb je meestal ook vaak taalproblemen, er iets aan doen is de boodschap. Het mooiste is dat hij zijn angst voor de taal omtoverde in liefde wat maar zelden gebeurt.

 11. Reactie van david

  Ik heb ook moeilijkheden met schrijven omdat ik 2x ben blijven zitten op school. Ik ben dan buiten gegooid uit school wegens de pesterijen en ben dan gaan werken. Ik heb mijn eerste middelbaar niet gehaald en heb er spijt van. Nu profiteer ik er van om mijn achterstant in te halen door naar Leerpunt te gaan zodat ik mijn dochter later met haar huiswerk kan helpen .

 12. Reactie van Diane De Wit

  Het boek is goed. Het mensen aan om de stap te wagen zoals Jan.

 13. Reactie van Spinette Marie Claire

  Het verhaal van Jan is een verhaal waar ik mezelf in erken.Voor Jan een dikke proficiat, er is veel durf voor nodig om dat te doen. Ik ben blij dat hij zo het taboe doorbroken heeft dat iemand met laaggeletterdheid zeker niet dom is.