Rugby: een degradatieduel

donderdag 24 november 2011 15u26 | Joris De Nocker | reageer
Trefwoorden: , , , .

Zondag laatstleden stonden in Gent met Gent en Brussels Celtics twee van de bottom-4 ploegen tegenover elkaar. De twee ploegen zullen samen met Kituro 3 en Bergen moeten strijden voor het behoud. Voor aanvang van de match was het verschil tussen beide ploegen reeds tien punten. De achterstand op de twee andere ploegen bedroeg voor Gent reeds vier en zeven punten. Er moest dus gewonnen worden om ten eerste het tij (van zes opeenvolgende competitienederlagen) te keren en eveneens de andere ploegen binnen schot te houden.

Het door blessureleed geplaagde Gent begon furieus aan de match, maar dat leverde weinig concreet resultaat op. Het probleem van Gent, een gebrek aan efficiëntie, stak weer de kop op want na 15 minuten had er eigenlijk al minstens eenmaal gescoord moeten zijn. Daarna kwamen de Celtics meer opzetten en was de match meer in evenwicht. Gent kreeg echter een serieuze opdoffer te verwerken toen prop Bart Rimez met een erg zware enkelblessure direct afgevoerd mocht worden. Gent leek te strijden ter ere van hun prop en dat vertaalde zich al vlug in een eerste gescoorde penalty. Niet veel later maakten de Celtics gelijk. Net voor de rust slaagde Gent er dan uiteindelijk toch in één van de vele kansen af te werken met een try: Gent op 8-3 bij de rust na een bijna kampeerervaring op de helft van de Brussels Celtics.

In de tweede helft bleef Gent doorduwen, maar slaagde er maar niet in om door de overigens uitstekende Brusselse verdediging te geraken. Wat in open spel niet lukte, lukte dan toch tien minuten diep in de tweede helft. De Gentse hooker Davy Vanden Bussche won een scrum voor de Celtics en eightman Tycho Vermeire slalomde op zijn eentje door zowat de volledige defensie van de tegenstand om uiteindelijk af te drukken tussen de palen. 15-3 voor Gent. De Celtics waren echter niet van plan om zich zomaar gewonnen te geven en na tien minuten doorduwen scoorden ook zij een try, 15-8. Gent scoorde nog een knappe penalty en slaagde er uiteindelijk in om de Celtics op voldoende afstand te houden om hen het defensieve bonuspunt niet te gunnen. 18-8 was meteen de eindstand.