Creatief in Gent: Little Miss Y.

vrijdag 1 juni 2012 13u23 | patricia (tekst), Astrid-Fia De Craecker (beeld) | 1 reactie
Trefwoorden: , , , , .

Het begon met een berichtje op mijn facebook van een collega, of die couture classes van Little Miss Y. niks voor mij waren. Ik durf al eens in een zelfgemaakt rokje naar het werk en als ze het al opmerken is dat omwille van het stofje, niet omwille van de slordige afwerking. Of dat denk ik toch. Maar zo ging de bal aan het rollen, Gent mag dan wel een oude textielstad zijn, eigenlijk gebeurt er nu ook nog veel op vlak van mode, textiel en creativiteit. Veel van die initiatieven zijn niet gekend, dus besloot ik op zoek te gaan naar leuke initiatieven, naaicursussen, breiclubs, workshops,… De reeks werd gedoopt: Creatief in Gent en tips zijn altijd welkom in de commentaren of via patricia@gentblogt.be. Ik begon bij Astrid-Fia De Craecker en haar couture classes.

Gentblogt: Hoe ben je op het idee van de couture classes gekomen?
Astrid-Fia: Het idee is eigenlijk naar mij gekomen. Ik heb al een aantal jaar een kinderkledingcollectie, sinds enkele seizoenen ook voor dames en ik doe buiten de vaste collectie ook heel veel maatwerk voor huwelijken, communies, meisjes die hun goesting niet vinden in winkels, … Dus het is wel wat geweten dat ik naai, al lang en heel veel. Dus ik kreeg heel veel vriendinnen in naai-nood aan de telefoon en over de vloer. Sinds de hype van de laatste tijd ook heel veel vraag van mensen of ze niet bij mij ”in de leer” mogen komen. Zo kwam het dus, dat ik dacht van ”in feite kan ik wel veel kennis doorgeven die praktischer is dan wat er in klassieke naailessen aan bod komt” en het lijkt mij ook wel gezellig om te doen.

MissYGentblogt: Little Miss Y is een grappige naam, van waar de inspiratie?
Astrid-Fia: Mijn merk heet Little Miss Y., dat komt omdat mijn dochter Yma heet, en daarmee is het tien jaar geleden allemaal begonnen. Ik kon al wel naaien sinds ik tiener was maar ik had niet veel geduld. Toen ik voor mijn baby begon te naaien kon ik plots wel geduld voor fijne afwerking en zo opbrengen. Van kleertjes voor Yma liep het snel uit de hand naar kleertjes voor andere kinderen en een kleine collectie die te koop was bij Zoot destijds. Na een tijdje werd het te druk en wisselde ik mijn werk als styliste/visagiste in voor dit. Nooit spijt van gehad! Ik heb ondertussen ook al drie jaar mijn eigen winkeltje, Spoonful of Sugar in de Bennesteeg.

Gentblogt: Welke workshops organiseer je?
Astrid-Fia: Echte workshops zijn het niet hoor, het is meer begeleiding van ieders persoonlijk project, heel concreet en on the spot. Ik ga niet tonen hoe je bv. een halsbeleg naait terwijl niemand daar op dat moment mee bezig is. De lessen zijn voor iedereen, de naaisters van verschillende niveaus zitten door elkaar, dat is inspirerend en motiverend. Zelf haal ik het meeste voldoening uit dingen proberen waarvan ik denk dat ze eigenlijk net iets te moeilijk zijn. Geduld is een schone zaak, daarmee lukt het ALTIJD, en zo kun je gaandeweg je niveau opvijzelen. Nu is het natuurlijk wel handig als er iemand naast je staat die je rechtstreeks de goede richting aanwijst, dan gaat het nog net iets sneller en komt er minder frustratie en verspilde stof aan te pas.

MissY

Gentblogt: Denk je dat er een creatieve hype is? Zal het overwaaien?
Astrid-Fia: Ik denk dat het een hype is, ja, en dat die zeker weer zal overwaaien. Ik ben absoluut geen fan van ”naaien is gemakkelijk”-toestanden en handleidingen voor rokjes die klaar zijn op een uur. Niks tegen mensen die daar wel fan van zijn maar er is een verschil met echt naaien, door elke week een rokje op elastische tailleband te maken, groeit je inzicht niet natuurlijk. Maar ik weet wel zeker dat de hype veeeeeel mensen aan het naaien zet en dat er, nadat het overgewaaid is, zeker zullen bij zijn die de microbe voor altijd te pakken hebben.

Gentblogt: Misschien als uitsmijter, nog een tip voor beginnende naaisters?
Astrid-Fia: Een tip, ja, ik heb er heel veel. Een ervan is: koop niet meteen dure designerstofjes voor je eerste probeersels, die doen je schrik krijgen om op je bek te gaan. Leren naaien is zoals om het even welk ander iets leren: met vallen en opstaan. Van elk mislukt gedrocht heb je wel iets geleerd uiteindelijk. Voor meer tips: zie de data van de lessen. :D

Meer info over de couture classes via facebook

© 2012 GENTBLOGT VZW

Eén reactie op Creatief in Gent: Little Miss Y.

  1. Reactie van Lieven Blancke

    In Ledeberg moet je zeker eens langsgaan bij Café Retouché https://www.facebook.com/pages/Caf%C3%A9-Retouch%C3%A9/154612001264560

    Om de 14 dagen in de Langestraat 134.