Creatief in Gent: Inne minne mutte

woensdag 26 september 2012 12u56 | patricia | reageer
Trefwoorden: , , , , .

“En weet je wie je ook eens moet contacteren?”

Zo kwam ik bij Tina Matthyns terecht, en ik ben niet de enige. Ze organiseert workshops voor kinderen onder de naam Inne minne mutte. Ze geeft meteen toe dat veel van de deelnemers bij haar terechtkomen via mond-tot-mond-reclame, maar je kan haar altijd contacteren via de facebookpagina. Vlak voor ze op reis vertrok, vond ze nog tijd om op mijn vragen te antwoorden.

Gentblogt: Een klassieker om mee te starten, maar hoe ben je op het idee gekomen?
Tina: Ik ben van opleiding kinderpsychotherapeute en werk door de week met kinderen en adolescenten. Tijdens consultaties knutsel ik vaak met kinderen omdat het makkelijker is voor hen om met iets bezig te zijn terwijl we soms over moeilijke zaken praten. Zo was ik dus al vaak met kinderen aan het naaien tijdens mijn hoofdjob. Dit feit, gecombineerd met mijn hobby naaien, zette mij aan het idee om te naaien met kinderen. Ik ben graag actief bezig met kinderen, en mijn dochter van 8 jaar wil ook altijd mee naaien met mij terwijl ik aan een kledingstuk werk (ze heeft ook een machine). Bovendien vroegen veel mama’s mij of ik iets zou doen met naaien en kinderen. Zo is het dus een beetje tot stand gekomen. Eigenlijk wilde ik oorspronkelijk elke week naaien met kinderen, als een soort wekelijkse activiteit bv. op school op woensdagnamiddag of zo … Misschien komt dat er ooit nog van maar voorlopig valt dat niet te combineren met mijn gezin en hoofdjob en hou ik het dus bij sporadische workshops van enkele dagen.

Inne minne mutte

De naam Inne minne mutte komt spontaan in het hoofd op als ik denk aan kinderen. Ik wou een naam die allerlei activiteiten kan inhouden, activiteiten die kinderen leuk vinden omdat ik misschien nog andere dingen met kinderen wil doen … het moest ook een naam zijn voor zowel jongens als meisjes. Vaak combineren we de workshop naaien ook met koken, maar dat gedeelte geef ik niet zelf.

Gentblogt: Wie kan bij jou terecht?
Tina: Alle kinderen, zowel jongens als meisjes vanaf 8 jaar zijn welkom in de workshops. Als kinderen echt geïnteresseerd zijn en zelf al wat bezig zijn met naaien of creëren of knutselen met stof kunnen ze al deelnemen vanaf 6 jaar. Jammer genoeg zijn er nog geen jongens komen naaien … Ze willen wel maar als ze horen dat ze de enige jongen zijn, trekken ze zich terug. De groepsdruk werkt hier wat tegen! Ik zorg ervoor dat er een naaimachine is die ze kunnen gebruiken. Alle werk gebeurt tijdens de workshops, dus de mama’s hoeven geen schrik te hebben. En nee, het zijn niet altijd dochters van creatieve mama’s die het ook eens willen proberen. Vaak zijn de dochters creatiever dan de mama’s. De meesten krijgen wel zin om achteraf een naaimachine te kopen.

Gentblogt: Vraagt het een specifieke aanpak om enkel voor kinderen workshops te organiseren?
Tina: Ik naai voorlopig met kinderen omdat ik zelf ook enkel kinderkleding maak. Maar ik begin stilaan voor mezelf dingen te naaien en ouders van deelnemende kinderen hebben me ook al gevraagd of het mogelijk is om workshops voor volwassenen te organiseren … misschien komt dat wel vanaf september. Ik heb geen specifieke aanpak, ik probeer ook niet om alle technische dingen al te veel uit te leggen. Ik werk per stap met de kinderen, leg 1 stap uit, doe het voor en laat hen vervolgens zelf doen. Ik laat hen ook niet eerst oefenen met recht stikken e.d. Op het moment dat ze het moeten doen toon ik het voor en doen ze het meteen, zo zijn ze niet faalangstig of geraken ze in de war.

Inne minne mutte Inne minne mutte

Gentblogt: Zie je een evolutie in de deelnemers?
Tina: Ik merk dat de deelnemers vaak terugkomen en dan meer vooruitkijkend naaien. Ze hebben dan al meer inzicht en willen vooraf weten welke stappen ze allemaal moeten zetten. Ik merk ook dat kinderen graag experimenteren tijdens de workshops. We maken meestal 1 stuk (rok of zak of …) en terwijl de uren verstrijken, krijgen ze ideetjes om dingen zelf uit te vinden en te maken. Dit kan, als hun stuk af is, vb. bijpassende accessoires, portefeuilles, GSM-zakjes, sjaaltjes,….

Gentblogt: Heb je nog specifieke plannen?
Tina: Zoals ik zei, zou ik het wel zien zitten om wekelijks te naaien met kinderen, eventueel ook workshops voor volwassenen. In ieder geval wil ik de groepjes blijven beperken qua deelnemers omdat er anders niet voldoende begeleid kan worden. Ik geef tijdens de workshops ook aandacht aan gedrag: ik leer hen dat geduldig zijn opbrengt, dat ze leren omgaan met fouten maken, dat ze leren om elkaar te helpen, dat ze creatief mogen zijn, enz. Wat ik ook merk, is dat de laatste tijd deelnemers met boeken binnen komen nl. Allemaal rokjes van Madame Zsazsa! Ze zijn ermee bezig en weten wat ze willen!

Inne minne mutte

Gentblogt: Heb je nog een tip voor beginnende naaisters?
Tina: Begin met een eenvoudig model in katoen (stretch is moeilijker), volg met aandacht de beschrijving in naaiboekjes en probeer zelf dingen uit … door fouten te maken, leer je enorm veel. Laat je ook niet verleiden om een goedkope naaimachine te kopen van een onbekend merk, investeer beter meteen in een goede machine want alleen dan heb je het gewenste resultaat en wil je verder naaien!

© 2012 GENTBLOGT VZW

Reacties zijn gesloten.