Offline

donderdag 11 oktober 2012 10u10 | Greet | reageer
Trefwoorden: , , , , .

Voor iemand begint: ik ben geen cinemakenner. Ik ga gewoon graag af en toe naar de film. Liefst wel niet op een zondagmorgen om halftien, maar daar had ik nu eenmaal kaarten voor. Ik mocht bij wijze van preopening van het Filmfestival naar Offline. Het is de debuutfilm van de Gentse regisseur-scenarist Peter Monsaert, met in de hoofdrollen Wim Willaert en Anemone Valcke (die we al kennen van Aanrijding in Moskou).

In ’t kort gezegd, komt Rudy na zeven jaar uit de gevangenis en probeert hij puin te ruimen: een verscheurd gezin, een nieuwe start die niet zonder slag of stoot genomen wordt. Uitweiden over het verhaal ga ik niet doen, veel te bang om de clou weg te geven. Ga gewoon zelf kijken van zodra hij “in ’t echt” speelt.

Offline Offline

En waarom je dat zou doen? Omdat de film je niet onberoerd zal laten. Traag, maar in de goede zin van het woord. Er wordt nogal vaak ingezoomd op de gezichten van de acteurs, en wat je daarop te zien krijgt, is onwaarschijnlijk intens. Echte mensen, die je overal kan tegenkomen. Zo’n verademing in vergelijking met al die blockbustercrap die je naar je hoofd geslingerd krijgt. Een speciale vermelding gaat naar de medewerkster van T-interim, in de categorie meest irritant personage ooit. In a good way.

Dat een rol is weggelegd voor plekken als de Muide, Zelzate en de Scandinaviëblokken is ook meegenomen. Ik snap perfect de magie die die plekken uitoefenen op visueel ingestelde medemensen als filmmakers. Ik was in elk geval al bijna net zo dol op de decors als op de verhaallijn. Bijna. Want de acteurs hebben me echt wel vastgegrepen.

Het beste wat ik achteraf hoorde, was: “Beter dan Moskou”. Ik zou het niet weten, het is een heel andere film. Minder “om te lachen”, vond ik. Rauwer, verwarrender, hopelozer. Als je ook zo’n tjieper bent als ik: neem je zakdoek mee. Maar ga, echt!

Link: /

© 2012 GENTBLOGT VZW

Reacties zijn gesloten.