Skyfall

donderdag 1 november 2012 13u04 | Max Van Hemel | 2 reacties
Trefwoorden: , .

Skyfall De laatste weken hoorde ik enige controverse rond de nieuwe James Bond. Hij drinkt Heineken (hoe laag kunt ge vallen?), is depressief, heeft geen fut meer, die regisseur kent niks van actie,…laten we’t kort houden: “t is een slechte Bond”.

Nu goed, ge kunt alleen maar weten of dat juist is als ge er ook zelf gaat naar kijken, toch? En mag ik zo vrij zijn om te zeggen dat ik me behoorlijk thuis voel in de wereldje van James Bond? Wie het durft tegenspreken, schiet ik ter plekke neer met mijn P-99. O ja, ik heb een P-99 want die Walther PPK’s vind ik maar voor halve venten… Hmm… Zou James Bond een beetje half zijn?

Ik ben nog maar pas uit de zaal en spring meteen achter de laptop om u het goede nieuws te melden: dit is een geweldige film!

Maar ik hoor u al zeggen: “Ja maar, al die Bondfilms zijn toch allemaal ‘t zelfde? Wat is er dan zo goed aan deze?” Wel, deze heeft “iets” en ‘t is zeker geen gebrek aan actie. Laten we om te beginnen niet zeuren over die Heineken. Die scène duurt amper een paar seconden, en de bedoeling is om te tonen dat Bond zich niet goed meer voelt in zijn vel. En wat is het ergste ding dat ge dan kunt doen, behalve zelfmoord plegen? Juist: Heineken drinken! Dus een totaal verantwoorde scène als ge ‘t mij vraagt.

Skyfall

Maar goed, terug naar de film. Hij is anders in verschillende opzichten. Het is duidelijk dat deze prent voor een aantal acteurs de laatste Bond zal zijn (noot: volgens IMDB speelt Craig ook nog Bond 24 en 25), wat op zich al iets speciaals heeft. Dat er knipogen zijn naar andere films, goh ja, die zitten er anders ook in. Al kreeg ik bij deze heel even wel het gevoel dat ik naar “The A-team” of “Batman” aan het kijken was. En laat ook dat u niet weerhouden wanneer u bij één van die twee films gezellig in de zetel heeft gezeten. De slechterik, die is op zijn minst anders. Geen psychopaat met een passie om de wereld te gaan domineren (waarbij James dan ons allen nog maar eens redt van de ondergang). Nope, deze keer is het er één die uit is op wraak en een persoonlijke vendetta wil waarmaken.

SkyfallSkyfall

En waarvoor gaan we nog naar een Bondfilm? Voor de schoon vrouwen, voor de exotische locaties en voor Aston Martin. Ge moet niet ongerust zijn, ge krijgt waar voor uw geld. Al wil ik er toch wel aan toevoegen dat Bérénice Marlohe niet lang genoeg in beeld is, maar als ze in beeld is, is ‘t zeker de moeite waard.

Enfin, Bond is Bond en Bond blijft Bond. James Bond. Met alle clichés en spectaculaire scènes erbij. Ik zag inderdaad hier en daar wat vergelijkbaars met de Connery-tijden en de Brosnan-tijden, maar het is een stevige machofilm voor sjieke mijnheren en deftige madammen. Leer de spitsvondige quotes maar al van buiten, en let u er even op dat het meestal niet Bond is die de quotes lanceert, maar wel zijn tegenspelers?

Meer weten? Klik 007.

© 2012 GENTBLOGT VZW

2 reacties »

  1. Reactie van ElsS

    Waren er meer recensies van dit kaliber, ik zou nog eens in de cinema geraken denk ik ;-)

  2. Reactie van Sven

    Ik vond dit eigenlijk helemaal geen machofilm, het is net een Bondfilm die veel aandacht schenkt een emoties en de persoonlijkheid van Bond.
    Ik ben het ook niet eens met ‘Bond blijft Bond’. Deze film rekent net af met een deel van de clichés en doet een nadrukkelijke poging om een andere invalshoek te kiezen. De tegenstelling met het Connerytijdperk is zelf opvallend.
    Maar het voornaamste is: het is een steengoede film!