Valentijn

maandag 24 december 2012 11u53 | Andy De Mulder | 1 reactie
Trefwoorden: , , .

De dag voor kerstmis over Valentijn beginnen? Nee, er zit geen vijs los (of toch niet meer dan anders), ik heb het uiteraard over het restaurant in het Patershol.

Nu moet ik wel toegeven: ik ben geen fan van Valentijn (14/2). Ik zie niet in waarom er maar één dag in het jaar is, die ons dan nog opgelegd is door de winkelketens, dat je je geliefde moet laten weten dat je van hem of haar houdt. In een romantische bui nam ik die avond dan toch mijn vriendin mee naar het restaurant, zij het dan met enige vooroordelen in het hoofd. Eenmaal binnen worden we wat koeltjes begroet, dus daar gaat de eerste indruk. Het restaurant is niet echt groot, maar heeft een warme en leuke sfeer.

Naast wat gerechten op de kaart is er ook altijd een marktmenu, waar je bij elke gang twee keuzes hebt. Dit menu staat niet op de site, aangezien het om de paar dagen verandert, maar er wordt ons duidelijk uitleg verschaft over de gerechten, en we besluiten allebei om het menu te nemen.

Ondertussen laat ik mijn kritische blik over het restaurant gaan, en het is eigenlijk heel gezellig ingericht. Hoewel de sfeer van Valentijn er duidelijk wel is: het stoort niet. Er zijn wel wat hartvormige theelichtjes, maar ik had het veel erger verwacht. Ook de romantische muziek is zeker oké. Geen cliché “Total Eclipse of the Heart” of zo, maar deftige muziek zoals “Here Without You” van Three Doors Down. We moeten helaas wel wat lang wachten op de kaart, en zelfs op het aperitiefje. Ook om te bestellen hebben we duidelijk meer dan tijd genoeg.

De wachttijd is dan ook het enige nadeel van dit restaurant, en mijn eerste indruk was ook duidelijk fout. Dit is geen hooghartige gastvrouw, maar iemand die zich concentreert om zo snel mogelijk iedereen te bedienen, wat geen makkie is in je eentje. Ondanks haar duidelijke stress neemt ze voor iedereen tijd voor wat uitleg, en in zo’n drukte is dat lovenswaardig.

Het aperitief is best lekker, en er drijven zelfs hartvormige ijsblokjes in. Ik zou het zeemzoeterig moeten vinden, maar hier past het! Dan komt de eerste gang er aan. De rundscarpaccio was mijn keuze, Anja had eerder zin in de huisbereide haaspastei. Beide gerechten maken indruk. Ze zijn duidelijk heel vers, en de smaak is gewoon af. Ook het broodje dat er bij geserveerd wordt is super: het wordt er ter plaatse gebakken, en is zowat het beste brood dat ik al gegeten heb! Het is ook leuk dat het op een houten plankje gebracht wordt, half doorgesneden. Ja, als het voorgerecht een indicatie is voor de rest van het menu, dan wordt dit een leuke avond.

Ook de volgende gang is een schot in de roos: een fantastische pompoencrème. Deze soep werd ons gebracht in een heel leuk potje met deksel. Dit zorgt direct ook al voor een leuke presentatie van de soep, iets wat niet altijd evident is. En de smaak van de soep kan ik alleen maar beschrijven als “ambrozijn met een pompoentoets”. O-ver-heer-lijk!

Het duurt een lange tijd voor ons kommetje weggehaald wordt, maar we kijken uit naar het hoofdgerecht. Laat ik dit zeggen: het was het wachten waard. Mijn gebraiseerde kabeljauwfilet was perfect klaargemaakt, en op het bord zag het er met de zwarte bintjespuree gewoon leuk uit. Ik moest even wennen aan de vanillesaus die er bij hoort, maar lekker was het! Aan de overkant van de tafel ziet het er zelfs nog beter uit, en bij de eerste hap van haar gigotin van hert zie ik de pupillen van mijn tafelgenote vergroten, gevolgd door een stille: “dit moet je proeven…”

ValentijnValentijn

Ondanks de lekkere vis kreeg ik spontaan spijt van mijn keuze qua hoofdgerecht. Normaal ben ik geen fan van wild, maar dit was spectaculair lekker. Vol blijdschap merk ik dat mijn charmant gezelschap zelfs nu een kleine eter is, en het laatste stukje wordt vol smaak door mij verorberd. En dan moet het dessert nog komen!

Je verwacht het ondertussen al: het dessert stelt ook allesbehalve teleur. Anja neemt een crème brûlée van camembert, ik ga voor de mini dessertjes “Valentijn”, zijnde een gewone crème brûlée, een carpaccio van ananas en een chocomousse. Perfecte afsluiter voor een perfect menu.

Valentijn

Als ik nu gewoon scores mag geven op de verschillende onderdelen:

Eten: 10/10. Ik kán gewoon niet anders. Zelden heeft een menu mij zó gesmaakt als hier. Hier staat talent in de keuken.

Bediening: 6/10. De gastvrouwe doet haar best, maar doordat ze alleen staat moet je soms lang wachten, zelfs voor het afruimen van de tafel. Nochtans is niks haar te veel gevraagd, en ze doet bij iedereen een woordje uitleg bij het eten, iets wat ik altijd op prijs stel. Zet hier een extra werkkracht die evenveel moeite doet voor de klanten en die haar minder stress bezorgt, en ik pas de score direct aan naar 9/10.

Prijs/kwaliteit: 10/10. Ook nu zou ik niet weten waarom ik een mindere score zou geven. Het volledige menu kostte ons 35 euro per persoon (53 met wijnen). Voor zo’n heerlijke en overduidelijk verse gerechten betaal ik dat met veel plezier.

Sfeer en setting: 9/10. Ik had een “corny” restaurant verwacht, overal versierd met roze hartjes, terwijl Céline Dion op de achtergrond kweelde en wij het “tortelduifmenuutje” moesten bestellen. Weg met die vooroordelen! Dit is een enorm gezellig restaurantje dat weliswaar een beetje in het teken van romantiek staat, maar dat doet zonder storend te zijn. De gastvrouwe heeft zelfs Marco Borsato afgezet zodra hij begon te bleiten! Zoiets kan ik alleen goedkeuren.

Door mijn misplaatste verwachtingen was de verrassing totaal. Valentijn is een supergezellig restaurant, met een genie in de keuken. De gerechten zijn niet alleen zo vers als maar kan, ze zijn ook nog eens tongstrelend lekker, en ze zien er ook zo uit. De muziek is er op zijn plaats en de bediening is misschien traag, maar vriendelijk en persoonlijk. Het kleine restaurantje is meestal volzet, en we weten nu waarom. Mensen die hier eens gegeten hebben komen zeker terug. Met een score van 9/10 heel begrijpelijk. En hoewel het perfect is als romantisch restaurant kun je hier ook gerust met vrienden komen zonder dat er een ongemakkelijke sfeer zou zijn. Ik ben alvast bekeerd en tegenwoordig zeer enthousiast over Valentijn.

Restaurant Valentijn
Rodekoningstraat 1 9000 Gent
09 225 04 29

© 2012 GENTBLOGT VZW

Eén reactie op Valentijn

  1. Reactie van Jimmy

    We zijn intussen al heel wat jaren verder, maar deze zaak krijgt van mij nog steeds een 0/10. Niet omdat het eten niet goed was, ik zou het niet weten… Ik had gereserveerd, mijn telefoonnummer opgegeven (overigens op hun vraag) maar toen we er kwamen was de zaak gewoon dicht. Ze hadden op zijn minst zelf kunnen bellen!