Gemakzuchtig Gent Rugby laat zich ringeloren in derby bij Eeklo

zaterdag 11 mei 2013 9u28 | Mathias De Schrijver | reageer
Trefwoorden: , .

Gent was al een tijdje kampioen in eerste regionale. Dat liet zich merken op trainingen met weinig inzet en weinig aanwezigen. Eeklo wilde het seizoen afsluiten met een overwinning op de “onverslaanbare” buren uit Gent. Zowel Gent als Eeklo konden op 22 spelers beroep doen en dat was nodig onder de brandende zon.

20130511_rugbyGent begon naar goede gewoonte stevig en kon na tien minuten een eerste try afdrukken na schitterend combinatiespel. Een tweede, gelijkaardige try volgde snel. Tussendoor had Eeklo ̩̩n van de vele penalties benut; 3 Р14 na een kwartier. De Gentenaars zagen de buit al binnen en begonnen wat gemakzuchtig te spelen. De spelhervattingen gingen over en weer, maar in open spel was Eeklo veel gretiger, zodat Gent amper nog een bal in eigen rang kon houden. Eeklose gesel van menig defensie Dicky Wullems liet ook de slappe Gentse verdediging alle kleuren van de regenboog zien. Op ̩̩n van de vele breaks kon hij scoren. 10-14. De Gentenaars raakten gefrustreerd dat ze vele ballen verloren in de rucks en daarbij nog al te vaak werden afgefloten. Eeklo liet het niet aan zijn hart komen en scoorde net voor affluiten een penalty; 13-14.

Gent wilde zich herpakken, maar het was Eeklo dat het gretigst aan de tweede helft begon. Gent werd bij bijna elke ruck afgefloten en wist zich geen raad meer in het open spel. Gelukkig domineerde Gent de line-outs en in de tweede helft ook de scrums, zodat de gevolgen van een penalty niet al te erg waren. Omdat het voor Gent niet hoefde, gingen ze bij elke penalty, zelfs verschillende binnen de 22m, voor een try. In normale omstandigheden had Gent zeker 15 punten gescoord met kicks, maar in plaats daarvan verknoeiden ze alle kansen met 0 punten als gevolg. Eeklo kwam via een penalty op voorsprong en rook bloed. Kort daarop scoorden ze een tweede try, zodat Gent plots tegen een 23-14 achterstand aankeek. Een try bracht de Gentenaars op 4 punten, maar verder dan dit kwamen ze niet meer; 19-23 eindstand.

Gent verspeelde heel wat kansen die het had moeten benutten; dat doet niets af van de goede prestatie van een stug Eeklo dat er echt voor wilde gaan. Gent zal volgend jaar in derde nationale toch uit een ander vaatje moeten tappen, wil het langer dan één jaar wegblijven uit de regionale reeksen. Eeklo bewees dat men er ook volgend jaar rekening mee moet houden in de titelstrijd.

Volgende afspraak: Brussels Barbarians – Gent, 18/05/13, 13u00 in Tervuren