Kahaanivertellingen

dinsdag 23 juli 2013 16u13 | Arnold Van Herreweghe | reageer
Trefwoorden: , , .

23 jaar geleden, de dag na Allerheiligen, naar het me dunkt, ik herinner me de dag niet anders, bracht ik, zoals het de gewoonte is te Montaillou, een grote homp brood bij wijlen Peire Marty van Montaillou, om het hem te geven als aalmoes.

Toen ik in het huis was ontmoette ik Peire, aan wie ik het brood gaf, en ik zei hem het aan te nemen voor de verrijzenis van de zielen van mijn vader en van mijn moeder en van mijn andere overladen verwanten.  Peire nam het aan en zei: “En aan wie wil je dat ik dit brood geef?”  Ik antwoordde: “En aan wie zou je het willen geven?  Neem het aan voor jezelf en voor de leden van je gezin: eet ervan zo je wil!”  Peire antwoordde toen dat het was om de liefde Gods, en toen dit was gezegd verliet ik hem.

Kahaani-3

Zo begint de bekentenis en verklaring van Gauzia, echtgenote van Bernat Clergue, over het misdrijf van ketterij.  In deze Kahaanivertelling van Mieke Felix keerden we terug naar het jaar van de Heer 1324, toen de Inquisitie in het zuiden van Frankrijk volop jacht maakte op de Katharen.  De vergelijking met  geheime diensten van dictatoriale regimes uit het recente verleden of zelfs uit het heden waren niet ver weg. 

De inquisitie zaaide een sfeer van angst, iedereen kon worden beschuldigd, iedereen kon beschuldigen, beschuldigden werden opgesloten en niet van de aanklacht op de hoogte gebracht, de inquisiteurhield urenlange ondervragingen zonder verdediging  en verwachtte van de beschuldigde bekentenissen en verdere beschuldigingen.  Gauzia, deze beschuldigde, werd aangehouden, ondervraagd, opgesloten, maanden later terug ondervraagd en toen veroordeeld tot strikte opsluiting.

Tijdens de voorstelling valt het verdict niet voor Gauzia, het publiek moest proberen om als een soort jury tot een uitspraak te komen.  En die was helemaal anders dan de uitspraak uit 1324, een tijd zonder Grondvest voor de Rechten van de Mens.

Mieke Felix speelde een deel van het proces na als onderdeel  van een reeks Kahaanivertellingen, die o.a. doorgaan in de kelder van het Gravensteen, een zeer geschikte (en frisse) locatie voor dit soort onderwerpen.  Mieke vertelt nog over Lancelot, Guinevere en Arthur, Salomon, Maria Magdalena … op verschillende sites en tijdens wandelingen in de stad.  Meer info op www.uitbureau.be.

Vertaling procestekst door Raymond Doms

© 2013 GENTBLOGT VZW

Reacties zijn gesloten.