‘Lawaai Gentse Feesten blijft onleefbaar’

woensdag 31 juli 2013 9u22 | teun | 32 reacties
Trefwoorden: , , .

In tegenstelling tot het stadsbestuur, is de bewonersgroep Leefbaarheidskader minder positief over het verloop van de Gentse Feesten. ‘Er was geen contact waar bewoners met klachten terechtkonden. En zelfs met een gewijzigd geluidsniveau blijven de Feesten onleefbaar.’

Lees meer bij De Gentenaar.

© 2013 GENTBLOGT VZW

32 reacties »

 1. Reactie van Jimmy Walgraeve

  Ik kan me hierin wel terugvinden… al woon ik niet in het centrum, maar aan het Stapelplein, was de muziek en bijhorend geroep zelfs op weekdagen om 5u ‘s morgens nog goed hoorbaar.
  Ik kan me goed inbeelden dat het voor de mensen die rond de Vlasmarkt wonen de toestand bijna ondraaglijk moet zijn.
  Wat mij vooral opviel is de sterke wietgeur in het Baudelopark, en op verschillende pleinen.. zelfs op de Korenmarkt tijdens een optreden zag ik gasten ‘blowen’ terwijl een meter verder kleine kinderen stonden.. maar daar werd niks aan gedaan en niet op gereageerd.. ik stond dicht tegen het podium, op een meter van de security, en als ik het kon ruiken moeten zij het zeker hebben kunnen ruiken.. Volgens mij is zelfs het roken van een joint nog steeds strafbaar, zeker in het openbaar.. met de verzwarende omstandigheden dat het in groep was in het bijzijn van minderjarigen. Maandagavond was het zelfs ondraaglijk van van wietgeur in het Baudelopark, en het viel mij op dat de politie hier niks aan deed.. ook al waren ze aanwezig in uniform en burger (herkenbaar aan die bult van hun wapen onder hun jasje).. Er is blijkbaar een gedoogbeleid in Gent als je het aantal PV’s bekijkt wegens drugsbezit of -gebruik.. en vergelijkt met de 155 PV’s die op 3 dagen Tomorrowland werden uitgeschreven… dan denk ik: we mogen geen sigaretje meer roken op café, maar een jointje in het park of voor het podium mag wel.. en dat daar kleine kinderen rondlopen is blijkbaar geen probleem.. en stel ik me de vraag hoeveel van die gasten zich nadien stoned in het verkeer zullen begeven.. Er is idd nog werk aan de feesten, en dit na 170 edities.. blijkbaar zijn er dan andere wetten en regels… druggebruik kan en mag, (overdreven) openbare dronkenschap is geen probleem… maar zijn het niet net die zaken die overlast in de hand werken?
  soit, als ik de muziek tot zeker 5u ‘s morgens kon horen tot aan het Stapelplein en ik bijna misselijk werd van de wietgeur op verschillende locaties… dan stel ik mij daar toch wel vragen bij… zeker als het stadsbestuur en politie de andere kant opkijkt.

  • Reactie van Paul

   verzuurde burger

   • Reactie van Jimmy Walgraeve

    Paul, dus u keurt druggebruik in het bijzijn van kinderen goed? U hebt er geen probleem mee dat mensen onder invloed van drugs zich nadien in het verkeer begeven? Hopelijk blijven uw (klein)kinderen van de drugs en wordt u nooit omvergereden door een junk… want dan zal u wel anders denken.. hoop ik.. maar aan uw reactie te lezen bent u niet van de snuggerste en hebt u niet eens het lef om uw volledige naam te gebruiken.. of zat u daar ook te blowen???

    • Reactie van Kristof De Smet

     Een joint is niet blowen, en als u daar niet tegen kan niemand verplicht u om er te blijven , laat de mensen hun plezier ook een hebben, en tis niet omdat kinderen eens wietgeur ruiken dat ze in één keer verslaafd zijn hé.Dat al die klagers eens een ontspannende vakantie van 10 dagen nemen en dan is dat probleem ook weer van de baan.

     • Reactie van nic deroover

      Met zo’n kortzichtige mentaliteit vliegt U inderdaad buiten op een Topfestival zoals Tomorrowland, en geloof me, daar lopen geen 180.000 verzuurde jongeren rond! Het lijken me eerder de geitewollensokken anarchisten die al de rest ‘verzuurd’ vinden.

     • Reactie van Jimmy Walgraeve

      Kristof.. ik heb waarschijnlijk meer ‘geblowd’ in mijn leven dan de doorsnee-blower die daar rondliep.. ik ben geen leek, en ook geen hypocriet.. maar er zijn wetten.. en ter uwer info: ik ben er mee begonnen omdat ik het van anderen zag.. en idd, eerst was ik niet verslaafd.. maar heb uiteindelijk door de jaren heen wel een paar kilo opgesmoord.. en heb veel moeite gehad om er mee te stoppen.. en ok, een jointje is misschien niet zo erg.. maar als een gans park naar de wiet ruikt stel ik me wel vragen! en tot slot: de definitie van blowen:
      https://www.encyclo.nl/begrip/BLOWEN

   • Reactie van Sven

    Of ik het nu eens ben of oneens met bovenstaande uitleg, dit is echt een dwaze reactie, niet? Een mens geeft zonder hysterie, nuchter enkele feiten – dus niet voor interpretatie vatbaar – en wordt daarom meteen verzuurd genoemd?

  • Reactie van RV

   Dag Jimmy,

   Ik keur alcoholgebruik in het bijzijn van kinderen ook af… Wat doen we hiermee? Volgens mij zijn er meer mensen met een alcoholprobleem dan met een drugprobleem. Enkel de cijfers kunnen dit niet aantonen omdat alcohol nu eenmaal sociaal aanvaard is. Helaas kunnen we op elke hoek van de straat wel iets vinden. Kinderen worden al vanaf hun geboorte geconfronteerd met alcohol. Hoeveel ouders laten hun kind niet eens “proeven” van een pintje of hun wijntje, of kopen een breezerke voor zoon en dochterlief. Maar o wee als ze ergens een jointje ruiken… Wees niet hypocriet en keur dan aub het alcoholgebruik ook af! Op naar editie 171, deze keer zonder alcohol! Feest!

 2. Reactie van Opa Tuur

  Een gans jaar zeuren over een feestje dat 10 dagen duurt.
  Als jonge gasten waren ze de feestvarkens van vorige eeuw.

  • Reactie van Jimmy Walgraeve

   Opa Tuur.. volgens mij bent u de mens die soms eens iets organiseert in De Centrale… vorig jaar ben ik tijdens een Jazz-concertje nogal hard aangesproken omdat de ‘klik’ van mijn fototoestel volgens sommigen teveel lawaai maakte.. en werd ik gevraagd om te vertrekken.. dat een flits stoort kan ik aannemen, maar de klik van een fototoestel is niet te vermijden.. sedertdien ben ik niet meer naar De Centrale geweest..
   Over verdraagzaamheid gesproken, é… ;-)

   • Reactie van Tsssk

    Tssk, Jimmy toch. Een paar maand geleden sloeg je nog met dat bewuste fototoestel -waarmee je stiekem foto’s zit te nemen van alle feestgangers- in datzelfde park een vriend in het gezicht. Geen aanleiding, geen drugs, geen overlast… gewoon wat keuvelende mensen. De ziekenwagen heb je beslist nog gezien, maar een babbel met de politie zag je niet meer zitten.
    Ik mag hopen dat Jimmy niet meer stout geweest is en voortaan (met zijn fototoestel) uit de buurt blijft van gezellige jongelingen in Baudelo. Jammer dat we elkaar mislopen zijn tijdens de feesten… we hadden je met plezier eentje getrakteerd en een boompje opgezet over verdraagzaamheid en burgerzin.

    Tsssk

    (Best een pseudoniem gebruiken zeker, wil ik nog op mijn gemak kunnen zijn in Baudelo?)

    • Reactie van Jimmy Walgraeve

     Tsssk, idd.. een paar maanden geleden heb ik mij verdedigd toen 3 gasten mij wilden overvallen.. dat was op een zondag.. en daarbij is m’n lens en flits stuk gegaan en heb ik een pink gebroken.. geen aanleiding? is iemand willen beroven geen aanleiding??? als dat uw vrienden zijn… uw vrienden mogen blij zijn dat ik geen klacht heb neergelegd.. voor de rest heb ik nog nooit problemen gehad in het Baudelo..

   • Reactie van Bruno Bollaert

    Bon, meneer Walgraeve, ik wil mij met deze verder hoogst amusante discussie niet echt moeien, maar ik was wel aanwezig op het concert van Opatuur dat u hier aanhaalt. Ik ben zelf concertfotograaf, mijn foto’s verschijnen o.a. hier op Gentblogt, en er is niets zo vervelend als een fotograaf die tijdens een optreden constant zit te klikken. Een fototoestel maakt lawaai, jawel, en dat is hinderlijk voor zowel muzikanten als luisteraars. Van een fotograaf wordt niet alleen verwacht dat hij zich daarvan bewust is, maar ook dat hij daar rekening mee houdt. Het is ten andere één van de redenen waarom sommige muzikanten weigeren fotografen tot hun concerten toe te laten. Eerlijk gezegd, ik heb daar alle begrip voor.

    Wat betreft uw verwijdering uit De Centrale. Een aantal mensen hebben u vriendelijk graagd, eerst om uw fototrekkerij wat te minderen, en toen u dat niet deed, om er alstublieft helemaal mee op te houden. Ik stond al klaar om u tijdens de pauze uit te leggen dat u de bieptoontjes van uw toestel ook kunt afzetten –want het ging heus niet alleen om het geklik– tot u er blijkbaar zelf uw buik van vol had, waarop u het dan maar kwaad en met enig verbaal misbaar bent afgetrapt. Liever kwijt dan rijk, in voormelde omstandigheden, maar ik wil toch even met klem benadrukken dat niemand u gevraagd heeft om het af te bollen.

 3. Reactie van Patrick Gillis

  Het is niet mijn gewoonte om op deze site allerlei reacties te bloggen maar nu loopt mijn emmer toch wel over. Nu is het dank zijj de inzet van organisatoren en stadsdiensten overal stiller geweest (decibelmetingen zijn duidelijk) en dus begint het Leefbaarheidskader te klagen dat mensen meezingen en O gruwel de veegwagens van IVAGO ‘s morgens teveel lawaai maken. Wat is hun volgende vraag: afschaffen glasophalingen tijdens het jaar want oorverdovend? Omsmelten kerkklokken? Sluiten van scholen wegens 3x speeltijd en dus kabaal per dag tijdens het schooljaar? En dan natuurlijk liefst op het volledige grondgebied van de stad Gent want waarom zou men enkel in de feestenzone moeten kunnen brevieren. Waarlijk, ik begrijp sommige mensen niet.

  • Reactie van Jimmy Walgraeve

   Idd, geluidsoverlast wil ik ook nog in het midden laten.. zelf heb ik aan de Oude Beestenmarkt gewoond, en ben ook verhuisd naar een rustigere buurt… maar ik stoorde me vooral aan het openbare druggebruik.. en dat is iets wat volgens mij echt niet door de beugel kan.. niet tijdens, voor of na de feesten.. en zeker niet in het bijzijn van kinderen.. Ik heb een paar duizend foto’s genomen tijdens de feesten, waaronder een heel pak van blowende feestgangers, waar duidelijk te zien is dat kinderen op 1 meter afstand stonden.. als ik het ruik en zie, waarom dan de politie niet? Gedoogbeleid???

   • Reactie van nic deroover

    heel eenvoudig: elke pv in Gent is er één te veel voor het ‘happy-beleid’ van Termond en VDBossche. Vergelijk maar eens om het even welk politiekantoor in Belgie met dat van Ekkergem: in Ekkergem doen ze er alles aan via lange wachtrijen en lange muilen dat je eerder rechtsomkeer maakt ipv klacht neer te leggen. Prima om daarna als linkse burgemeester te glunderen dat er geen criminaliteit is in je stad en alles netjes onder controle is.

 4. Reactie van Lieven

  Ik woon zelf een straat van het baudelopark, en ik wens de organisatie van harte te bedanken. ik heb geen last gehad.

  behalve hier en daar een occasionele dronkaard onder mijn raam, heb ik goed kunnen slapen.

  Laat de feesten aub de feesten zijn. het is leuk, het is uniek, het is bijzonder.

  Leve de feesten! van een buurtbewonder

 5. Reactie van Henri De Graeve

  Ik woon 2 straten van polé polé en ik weet ook niet waar al die heisa vandaan komt. Ook ik heb totaal geen last gehad.

  En het is weer de schuld van links :)

  zulke forums blijven toch vuilnisbakken.

  Fijne dag nog allen, en aub… leef

 6. Reactie van tvb

  De feesten waren ok! Men doet veel om een gezond evenwicht te vinden tussen feesten en wonen.
  Op 1 punt kan ik Jimmy echter wel volgen: het openbare druggebruik liep inderdaad de spuigaten uit.
  In Baudelo maar ook elders werd op relatief grote schaal ongegeneerd openbaar geblowd. Daar mag men toch iets straffer tegen optreden.

 7. Reactie van dv

  Ter nuancering:
  Ik heb van verschillende (3) mensen die vlakbij de Gentse Feesten wonen gehoord dat ze er totaal geen last van hadden.

  Ivm. het druggebruik:
  - Ga er niet meteen vanuit dat blowen leidt tot verslaving. We spreken ook niet iedereen aan die een pintje drinkt.
  - Ik kan er echt niet bij dat er mensen gaan zagen over wat hippies die op hun gemak een jointje roken terwijl er hele hordes zatlappen zijn die extreem lastig en luidruchtig en bovendien alles onderkotsen. WTF? Omdat het de wet is? Oh boy…

 8. Reactie van Claire

  Ook in woon in de Feestenzone, niet ver van Sint-Jacobs. Was er nachtlawaai tijdens de feesten? ‘t Zal wel! En dat is er tijdens het jaar ook, drunk people all over the place elke donderdagnacht en zaterdagnacht. Maar niets waar oordopjes niet tegen helpen hoor. Van de muziek zelf heb ik trouwens al helemaal geen last gehad. Nog geen euro in de supermarkt, een goeie investering :-)

 9. Reactie van Melanie

  Populist Termont kan er ook zo goed niet tegen blijkbaar… liet zich vervangen door die VLD pipootjes. Het zou eens aan hun deur moeten zijn ;)

 10. Reactie van yossarian

  +1

 11. Reactie van dv

  +1 voor de oordoppen.
  -1 voor al het gezaagd en de verzuring. Kan je niet tegen lawaai? Waarom woon je dan in de stad?

 12. Reactie van Stan

  Ik woon al heel mijn leven in Gent centrum, slaap aan de straatkant, en ben het ganse nachtelijke en ochtendlijke krapuul gedoe al jaren kotsbeu. Elke Gentse Feesten nacht volle bak lawaai en ladingen randdebielen uit rand of provincie die onder invloed al zingend, roepend, schreeuwend, vechtend, kotsend, op een blikje schoppend, even een fietswiel plat stampend, tegen een gevel pissend, planten uittrekkend, voorbij moeten.

  Als het tropisch warm is heb ik echt geen zin om met alle ramen toe opgesloten te slapen in de hitte met doppen in mijn oren en een deken over mijn kop.

  Waarom kan een festival zoals Tomorrowland met 180.000 jongeren wel om middernacht de muziek uitzetten en daarna de ganse nacht stil zijn maar moet men in Gent 10 nachten lang tot na 5 uur in de ochtend het volledige centrum op stelten zetten?

  • Reactie van dv

   Ik heb 5 jaar vlakbij de Overpoort gewoond, enkel glas, straatkant. Da’s 9 maanden in het jaar plezier jong. Dat was idd erover achteraf bekeken, maar ik was jong en werkte nog niet teveel.
   Maar voor 10 dagen, pff, is toch in no time voorbij.

   • Reactie van Stan

    Geen echt overtuigend argument want die 3 dagen Tomorrowland zijn nog veel sneller voorbij en zonder al die overlast in nacht en ochtend. Zij bewijzen gewoon dat het echt niet nodig is dat massaevenementen de hele nacht doorgaan.

    • Reactie van Tim Rosseel

     Een festival zoals Tomorrowland en de Gentse Feesten is appelen en peren vergelijk vind ik.

     Eens men zich op het festivalterrein (en/of camping) van Tomorrowland bevindt, bevindt men zich op een afgesloten terrein dat één geheel vormt (van één organisatie). Die kan dus zelf zo goed als alles beslissen: openingstijden, kostprijzen, wat mag en niet mag, wie er op mag en wie niet. Ook is de verplaatsing van de bezoekers doorgaans beperkt tot terrein naar camping en terug.

     De Genste Feesten gaan door in een stad. Dit is een niet-afgesloten openbaar terrein waarop de bezoekers de ruimte delen met de mensen die er ter plekke wonen. De opbrengst gaat ook naar 1001 verschillende organisaties (iedere horecazaak, iedere pleinorganisator en noem maar op). Het zijn enkel de beleidsmakers die iets kunnen beslissen rond openingstijden, kostprijzen en dergelijk meer, maar dat is niet vanzelf sprekend natuurlijk omdat ze de organisatoren achter zich moeten proberen te krijgen. Het gros van de bezoekers dient ook de verplaatsing te maken de stad uit en in. En daar zit het probleem…

     • Reactie van Stan

      Niet akkoord, de uren wanneer iets mag is puur een keuze. Het zijn natuurlijk de beleidsmakers die moeten beslissen over openingstijden en als de wil daar is kunnen ze dat zeer eenvoudig. Een ander voorbeeld van een stadsfestival zijn de Oktoberfeesten in de stad München, het grootste bierfestival ter wereld, waar jaarlijks zes miljoen mensen gedurende 16 dagen aan een stuk bier kunnen komen zuipen. Daar kan men wel dagelijks het feest laten beginnen rond 11 uur en is het elke dag gewoon verplicht gedaan om 23:30 uur en is er in de stad Munchen in de nacht geen overlast.

 13. Reactie van Tim Rosseel

  Oktoberfest ken ik heel goed. Gaat door op een terrein dat afgesloten kan worden… De Wieze. Deze is ook enkel en alleen voor Oktoberfest. Er woont niemand op de Wieze. Bij sluitingstijd worden de bezoekers door de Polizei buiten de Wieze gestuurd.

  Gent kun je niet afsluiten of door de Politie leeg laten lopen.

  Uw vergelijk gaat alleen op als er bvb een evenement is op het Sint-Pietersplein. Daarbij kan er perfect gezegd worden, tot 12u en niet later en daarna moet iedereen het terrein verlaten…