Boombalfestival – dag 2

zondag 25 augustus 2013 15u07 | Jeronimo | 5 reacties
Trefwoorden: , , , , , .


De tweede dag van het Boombalfestival moest het dan wel in de namiddag onder de grijze wolken zien te redden, er was een hoop meer volk afgezakt naar de weide en de danstenten zaten goed vol. Zelf arriveerde ik wegens plaatselijke buien boven mijn hoofd pas ‘s avonds, net op tijd om een grote pasta Bolognaise op te peuzelen. Subtiel vroeg een vriendin van me, net als gisteren, of ik al gedanst had. Wijselijk herinnerde ik haar aan het feit dat ze me ooit op het boombal op de Gentse Feesten aan het dansen had gekregen en dat dat zowel voor haar als voor mij nogal faliekant was afgelopen. Niettemin, als ik zo al die vrolijke mensen bekijk die zo mooi aan het heupwiegen en huppelen zijn, dat ziet er toch fijn uit. Plezant. Sfeerfoto’s maar trekken dan. Camera als excuus.
Rond 20u30 begon An Pierlé dan aan haar solo-concert. Omsluierd door fijne lichtstralen begon ze aan haar set. Helaas. het geroezemoes in de tent stoorde niet alleen de toehoorders op de eerste rijen, maar volgens mij ook An Pierlé zelf die er hard tegenaan ging op haar piano en het gevecht aanging met het lawaaierige publiek in de tent. Na een song of twee probeerde ze de aandacht te krijgen door wat te entertainen. Het hielp voor geen meter en dus deed ze vrolijk verder. Alle bekende hits in een intiem kleedje. Hard en zacht, roepend, soms bijna fluisterend, dan weer luider met lange uithalen. We kennen haar prachtige stembereik en timbre. Ik vond het toch genieten net zoals de mensen die wel naar de muziek kwamen luisteren. En ja, het meisje van “Mudstories” sloot ook mooi af met haar bekendste song. Al blijven mijn favorieten “How does it Feel” en “It’s a shame”.

Mijn gezelschap arriveerde net op de valreep voor Heather Nova. We konden nog doordringen tot de eerste rijen. Al zat ik tot mijn irritatie naast enkele fotografen die niet anders deden dan klikken. Het hele concert door. Bovendien was de tent ook weer lawaaierig en ondanks de vele “sshhhhhhts” die doorheen Heathers frêle sirenegezang klonken, bleven de onrespectvolle babbelaars storen. Jammer maar helaas.
Heather stond er met een puur akoestische set, enkel begeleid op haar gitaar en een muzikant op cello, gitaar en piano. Zelf nam ze ook eens plaats achter de vleugel. Niet dat ik alle songs ken. Maar ze blijft boeien. Gevoelig, je gedachten worden meegenomen op de stroom van haar breekbare muziek. Tot gelukkig slechts tijdens het bisnummer de een of andere diehardfan vals en luid en met verkeerde teksten in mijn oor begon mee te zingen. Het moet kunnen.

We dronken er nog een paar bio-sapjes op en genoten nog van het kijken naar de nog steeds enthousiaste dansers in de tent en gingen dat ook wat afterpartyen op de set van DJ klesie. En dit keer vond ik mijn auto relatief rap terug. Het was weer een fijne editie. Bedankt Boombalfestival!

© 2013 GENTBLOGT VZW

5 reacties »

 1. Reactie van joeri

  Leuke recensie.
  Ik was er vier dagen om te genieten en als vrijwilliger mee te helpen. Leuke editie. Goeie muziek. Top sfeer. En zelfs het weer was voor het boombalfestival eens goed te noemen in vergelijking met eerdere edities. Op naar volgend jaar. (en er kan nog volk bij!).

 2. Reactie van Joost

  Ik vond het ook een super festival, met een hoog gezelligheidsgehalte.
  Ik wil het wel even hebben over de volgende quote.
  ” Al zat ik tot mijn irritatie naast enkele fotografen die niet anders deden dan klikken. Het hele concert door.”
  Ik was daar aanwezig als fotograaf en heb me aan de eisen gehouden: enkel foto’s trekken gedurende de eerste 4 nummers. Ik heb me dan ook mateloos geërgerd aan de andere (al dan niet geaccrediteerde) fotografen die inderdaad een hele tijd foto’s hebben zitten trekken.
  Maar dat is nu eenmaal zo als je vooraan in een zaal/tent zit bij een grote naam. Altijd aanwezigheid van fotografen. Ze moeten zich echter houden aan de regels, zoals ik dat heb gedaan. Ik ga zelf graag naar concerten en heb dan ook niet graag het geluid van een fototoestel in mijn oor als ik naar de muziek wil luisteren. Daarom dat ik mij houd aan de regel van enkel de eerste nummers en dan nog…. ik wil niemand storen.
  Er is maar één ding waar ik me meer aan heb geërgerd: het constante geroezemoes in de tent. Bij An Pierlé was het inderdaad verschrikkelijk, maar ook bij Heather Nova was dit het geval. En als het dan effe stil was dan was er het geluid van de (anders zeer aantrekkelijke) draaimolen.

  Ik wil nu niet kreften: het is een super festival en mij zie je volgend jaar opnieuw.

 3. Reactie van Jean

  Het boombal(festival) blijft nog steeds het gezelligste en sfeervolste dansgebeuren in Vlaanderen. Jammer genoeg evolueert het stilaan naar een zoveelste zomermuziekfestival. Daarvan hebben we er al meer dan genoeg. De liefhebbers voor (luidruchtige)muziek kunnen op vele plaatsen terecht. Nemen de haviken in de organisatie het over van de eerste vrijwilligers ? Aanhangers van het boombalgebeuren komen in de eerste plaats voor het dansgebeuren en de daarbijhorende activiteiten (workshops, gezellig samenzijn, enkele sfeervolle optredens, snuisterijententjes…). De organisatoren zijn jammer genoeg stilaan de weg ingeslagen van de hardcore muziekfestivals. Steeds duurdere artiesten (met kapsones waarop ingegaan wordt – wat deed Heather Nova daar ?) en loeiharde muziek. Het verwondert mij dan ook niets dat er rumoer was tijdens de optredens. Zo is het steeds geweest op een boombal. Mensen willen het gezellig maken en dansen, ook tijdens een muziekoptreden. En zo hoort het ook.
  Voorlopig (?)blijven de danstenten bestaan. Voor hoelang nog ? Elk jaar iets minder ? En de ingangtickets steeds duurder ? Tijd voor bezinning me dunkt.

 4. Reactie van Frederik

  Ik was er zelf op zaterdagavond (en was er voorheen nog nooit).
  Duidelijk is dat het festival zijn roots heeft in dansmuziek, folk en nu inderdaad ook aan verbreding wil doen.
  Ik kwam voor de artiesten in de concerttent, het “nieuwe” publiek dus.

  De ruimte op de weide, de sfeer (de molen), vrij veel zitmogelijkheden in de concerttent, zijn allemaal mooie troeven.
  Ik hou niet van die festivals waar je zo op 1 gepakt staat.

  Als het festival ook een muziekluistertent wil houden is een goede geluidstechnicus/installatie onontbeerlijk. Daar liep het behoorlijk mis…

  Het optreden van An Pierlé was van klank nog een beetje te doen.
  Jammer inderdaad van de tooghangers achteraan in de tent. En ook jammer dat de bastonen van de danstent tot in de concerttent te horen waren. Maar bij het optreden van Heather Nova was de klank abominabel.
  De stem veel te scherp, de gitaar veel te dof. De begeleiding ook te dof. Daarnaast waarschijnlijk te luid om die vervelende tooghangers en de danstentmuziek te kunnen overstijgen …

  • Reactie van Jean

   Je keert de zaak al om. Je suggereert dat het dansgebeuren (bastonen van de danstent…) de optredens storen. Net het omgekeerde is waar. De luide muziek en de mentaliteit van het nieuwe publiek verstoren stilaan het boombalgebeuren. Het boombal(festival) is een dans-, sfeer- en folkfestival. Geen ordinair (rock- enz.-)muziekfestival. Deze introductie van de laatste jaren drukt danig op de kwaliteit en de sfeer. Ook het rockmuziekpubliek infiltreerde dit jaar, voor het eerst zo nadrukkelijk, het gebeuren. Resultaat. Een deel van het publiek komt enkel nog (laat) voor het “optreden”. Neemt niet deel aan de basisactiviteiten, en verlaat de weide snel na het “optreden”.
   Ik zou hier graag eens een reactie van de organisatoren zien.