Ponnekeblom haakt en u nu ook!

dinsdag 1 oktober 2013 12u38 | patricia (tekst), Stefanie Faveere (beeld) | reageer
Trefwoorden: , , , , .

Brrr… wat is het koud ‘s morgens. Vooral mijn handen hebben het moeilijk. Maar kijk, uitgeverij Lannoo kwam in september met twee creatieve boeken op de markt, misschien wel meer, maar deze twee creatieve boeken hadden een Gentse auteur en vandaar dat ze ook onze aandacht trekken natuurlijk. De eerste stellen we vandaag voor, het tweede volgt binnenkort. Wie nog tips heeft of zichzelf wil voorstellen in de rubriek Creatief in Gent, kan me mailen op patricia@gentblogt.be of het in de commentaren posten.

PONHAAKTfrontcoverJPG Het eerste boek is het langverwachte “Ponnekeblom” haakboek, voluit “Ponnekeblom haakt eenvoudige en draagbare spullen”. Ponnekeblom is al langer het alter ego van Els Van Hemelryck. Deze Gentse heeft een blog met patronen en veel inspiratie, een facebookgroep, een pinterest en is ook een graag geziene gast op vele creatieve marktjes. Haar mutsen en kleedjes trekken de aandacht door de vrolijke kleurtjes.

Haar stijl van haken is een stijl die me bijzonder aanspreekt, gewoon no nonsense, niet te veel moeilijke termen, maar vooral proberen en blijven proberen. Als het niet lukt, is het een stuk simpeler dan bij breien om terug te keren, geloof me, ik ben een ervaringsdeskundige. Als kind haakte ik voor mijn barbie een hele collectie rokjes en kleedjes volgens deze techniek. Wat meteen ook maakt dat ik het moeilijker heb om een haakpatroon te volgen. Maar dit terzijde, bij de test van het boek wiste ik mijn kennis en liet me leiden door het boek.

Het leuke is dat ze haar stijl doorheen het boek ook heel trouw blijft. Nog steeds no nonsense maar ook heel wat uitleg en foto’s om beginners op weg te helpen. Het boek bevat een leuke mengeling van projecten voor beginners en wat meer uitdagende projecten voor durvers of wat meer gevorderden. Doorheen de patronen maakt ze de ruimte om ook je eigen inspiratie aan te zwengelen. De foto’s brengen niet enkel mooi de projecten in beeld, ze zetten ook aan tot zelf aan de slag te gaan. Wie eens door het boek wil bladeren, verwijzen we graag naar het filmpje op de blog van Ponnekeblom.

ponnekeblom voorbeelden

Ik bladerde met veel plezier door het boek en vond een handleiding voor verschillende steken, projecten om ze uit te proberen en ook om stofjes en haakwerk te combineren. Telkens met de haalbare tips van de Els en ook duidelijke foto’s. Ik probeerde de wanten uit en zocht een eenzaam wolletje uit in mijn voorraad, mijn haakpen en stelde meteen vast dat mijn wol niet zo dik is als de wol die Els gebruikt in het boek. Maar kijk, ze geeft zelf de oplossing en ik kan aan de slag. Mijn groene vingerloze wanten komen deze week alvast van pas, ideaal om nog mijn gsm te gebruiken of gewoon mijn koffie vast te houden als ik op mijn trein wacht. Grote kans dat het volgende de warme pantoffels worden.

Dit boek is misschien dan wel al een eerste tip voor de cadeautjesmaand. Wie zo lang niet kan wachten, vindt misschien wel onder de kerstboom een warme sjaal, muts of wanten in zijn lievelingskleuren.

© 2013 GENTBLOGT VZW

Reacties zijn gesloten.