James blogt de bib: Curieuzeneuzen met de SuperWereldMol

woensdag 12 maart 2014 14u17 | James Huys (tekst), Sofie De Grave (beeld) | reageer
Trefwoorden: , .

Elke eerste zaterdag van de maand stelt de bib het Curieuzeneuzen Vraagstaarten Kabinet op in de jeugdbibliotheek. Kinderen vanaf zeven jaar gaan er op zoek naar antwoorden op vragen die ze zelf stellen door in het Kabinet te duiken, boeken uit te pluizen en op het internet te surfen. In het kader van Belmundo groef SuperWereldMol Lotte op zaterdag 1 maart een tunnel naar de bibliotheek en ging ze er op zoek naar jonge onderzoekers die haar konden helpen het mysterie rond drie vreemde voorwerpen op te lossen.

belmundo_20130301-9

Net als vorige maand stap ik rond tien uur ‘s ochtends de jeugdbibliotheek binnen, klaar voor het derde Curieuzeneuzen Vraagstaarten Kabinet van 2014. Wanneer ik nietsvermoedend tussen de kinderboeken laveer, hoor ik plots een luid en rommelend geluid vanuit de grond opborrelen. Ik besluit verder te lopen tot ik, achteraan in de jeugdbib, op een enorme put bots, waarnaast een mysterieus figuur de aarde van haar schouders klopt. Terwijl ik nog met mijn mond open en stomverbaasd naar het gat in de vloer staar, kom ik te weten dat deze vreemde verschijning SuperWereldMol Lotte is, die vandaag een bezoekje komt brengen aan de Curieuzeneuzen. Wanneer ze met haar werkhandschoenen het stof en de modder van haar rode salopette en witte helm heeft geschud, besluit ik haar te vragen wat een SuperWereldMol eigenlijk is en wat haar vandaag naar de bibliotheek brengt. Ze legt uit. “Ik ben eigenlijk een ondergrondse onderzoeker die al twaalf jaar lang overal ter wereld gangen graaft. Wanneer ik bovenkom, ga ik op zoek naar voorwerpen die mij enorm interesseren maar waarvan ik niet weet waarvoor ze dienen of van waar ze komen. Die neem ik dan mee naar mijn mollennest, waar ik samen met de andere onderzoeksmollen van Studio Globo woon, en waar we kinderen uitnodigen om met ons op zoek te gaan naar het mysterie achter die voorwerpen. Maar vandaag heb ik mijn mollennest verlaten en ben ik opgedoken in de bibliotheek om informatie te verzamelen over de drie voorwerpen die ik nu mee heb. Ik reken daarbij natuurlijk op de hulp van de jonge Curieuzeneuzen.”

Dropgeur
Ik vraag de SuperWereldMol vervolgens of ik de voorwerpen die ze heeft meegebracht al eens mag zien. Ze haalt een groene zak uit waarvan ze de inhoud voor mijn ogen op tafel uitspreidt. Ik zie witte steentjes die een beetje op haaientanden lijken, bruin-rode sterren en een zakje met een regenboog aan gekleurde prulletjes in. Lotte vertelt. “Ik weet natuurlijk nog niet wat deze spullen zijn maar ik kan je wel al vertellen waar ik ze heb gevonden. Die steentjes heb ik van een jongetje, Ogo, uit Senegal gekregen. De sterren komen van een meisje, Sam, uit Indië en dat zakje mocht ik van Maria uit Guatemala meenemen naar hier. Maar weet je wat me opviel toen ik op bezoek was bij al die kinderen? Dat die helemaal niet zo verschillen van elkaar, ook al wonen ze allemaal aan een andere kant van de wereld. Soms denken mensen misschien dat die kinderen daar helemaal anders zijn, maar overal ter wereld heb ik meisjes gevonden die filmster willen worden of jongens die heel graag snoepen, ook al mag dat niet van hun ouders. We hebben allemaal meer raakvlakken met mensen die heel ver weg wonen dan we soms denken. En dat wil ik straks zeker ook aan de Curieuzeneuzen vertellen, want dat vinden ik en de andere mollen bij Studio Globo heel belangrijk!”

Ondertussen zie ik dat de eerste onderzoekers van vandaag zijn aangekomen. SuperWereldMol Lotte legt hen uit wat ze gaan doen en strooit de voorwerpen uit haar groene zak weer op tafel. Ze verdeelt de kinderen in groepjes van drie en geeft hen elk één spulletje om te onderzoeken. Terwijl de kinderen de voorwerpen besnuffelen en in hun handen laten rondgaan, hoor ik hoe de eerste vermoedens over de oorsprong ervan door hun monden weerklinken. “Schelpen! Geld! Een gedroogde mango! Iets uit de Wereldwinkel! Iets uit een automaat!”. Ik besluit even rond te lopen en zie hoe de Curieuzeneuzen ijverig hun onderzoeksfiches invullen. Ze schrijven op waarvoor het voorwerp zou kunnen dienen, aan wat het hen doet denken en wat ze er van vinden. Ik kijk even mee bij Elian, Benno en Gust, die met de stervormige voorwerpen aan de slag zijn gegaan. “Die sterretjes ruiken nogal raar. De geur doet ons denken aan drop dus misschien wordt het gebruikt om drop van te maken!”, leggen ze uit. Omdat de fiches op die manier veel vragen doen oproepen bij de kinderen, is het tijd om de Curieuzeneuzen, die hongerig zijn naar meer informatie, los te laten in de bibliotheek!

Wonderzoekers Badeendjes
Terwijl twee van de drie groepjes zich meteen achter de computers in de jeugdbib nestelen, stap ik even mee met Gabriël, Makeeba en Arwen, die zichzelf ondertussen hebben omgedoopt tot de ‘Wonderzoekers Badeendjes’. Met zijn drieën stappen ze kordaat naar de ‘Dieren’-sectie van de bibliotheek, op zoek naar een boek over slakken en schelpen waarin ze de betekenis van de witte steentjes hopen te vinden. Ik laat hen rustig verder zoeken en merk dat ook het groepje van Arno, Nic en Nina Sofie in de boekenrekken is gedoken. Hun zoektocht verloopt moeizaam. “We weten dat dat zakje uit Mexico komt en dat de prulletjes gebruikt worden om een spelletje te spelen. Maar het is moeilijk om er iets over te vinden”, vertellen ze.

Iets verderop vind ik Elian, Benno en Gust terug. Terwijl ze in de boeken snuisteren, ontdek ik dat ze online al te weten zijn gekomen waar de sterren voor dienen. Ik vraag hen hoe ze te werk zijn gegaan. “We hebben via Google Afbeeldingen de woorden ‘kruiden’ en ‘ster’ ingetypt. Zo zijn we op een site beland, waar er stond dat ‘steranijs spectaculaire sterren zijn met een krachtige, dropachtige smaak’. En nu kijken we in een boek over kruiden of onze informatie wel klopt”, leggen ze uit. Ik moet even glimlachen wanneer ik hoor dat hun vermoedens over drop toch deels kloppen en ik ga terug naar de ‘Wonderzoekers Badeendjes’ om te polsen naar hoe hun onderzoek verloopt. Ik vind hen terug aan de tafel in het keukentje van de jeugdbib, waar ze als echte researchers hun bevindingen over de steentjes samenvatten en neerpennen. “Het zijn kaurischelpen, die jarenlang gebruikt werden als betaalmiddel in Senegal en op die manier ook in Perzië en Europa terecht zijn gekomen”, vertelt Gabriël me terwijl hij alles naarstig opschrijft.
Niet veel later komen Nina Sofie, Arno en Nic er zich met de glimlach bij zetten. Via Wikipedia hebben ze gevonden waarvoor hun spelletje dient en hoe het gespeeld wordt. De kleurrijke prulletjes blijken jacks te zijn en worden gebruikt om een soort bikkelspel te spelen. Wanneer alle groepjes zich even later rond SuperWereldMol Lotte verzameld hebben, kijkt ze trots toe hoe de Curieuzeneuzen met veel enthousiasme de resultaten van hun onderzoek uiteenzetten en uitgebreid bespreken.

Om de zoektocht helemaal af te ronden, heeft de SuperWereldMol nog een verrassing voor de kinderen. “Ik heb gezien dat de bibliotheek vandaag drie brieven heeft ontvangen voor ons. Eentje uit Senegal, eentje uit Indië en eentje uit Guatemala. En wat blijkt? Ogo, Sam en Maria hebben te horen gekregen dat wij vandaag op zoektocht gingen en wilden ons heel graag helpen. Laten we dus snel eens kijken wat ze ons te zeggen hebben!” Met veel verbazing en opengesperde ogen lezen de Curieuzeneuzen vervolgens hoe de informatie die ze vandaag gevonden hebben, allemaal juist blijkt te zijn. Stilaan zie ik hier en daar een glimlach op hun gezichten verschijnen. Samen zijn ze er allemaal in geslaagd om het mysterie achter de drie voorwerpen te achterhalen.

Het volgende Curieuzeneuzen Vraagstaarten Kabinet (Breek een been!) zal plaatsvinden op zaterdag 5 april, van 10u30 tot 12u. Hoe creëer je een personage? Hoe maak je een goed verhaal? Hoe maak je daar een voorstelling van? Ga op onderzoek met de theaterexpert van theaterhuis Larf en ontdek wie? Wat? Waarom? Wanneer? Of misschien word je zelf een personage in jullie eigen kleine theaterstuk! Schrijf je snel in voor dit Curieuzeneuzen en theaterkabinet! 

Bekijk ook de Tumblr-pagina van het Curieuzeneuzen Vraagstaarten Kabinet voor meer foto’s van deze en vorige workshops.

© 2014 GENTBLOGT VZW

Reacties zijn gesloten.