Aards paradijs

donderdag 30 oktober 2014 10u40 | patricia | 1 reactie
Trefwoorden: , .

In Antwerpen start vanaf vrijdag de boekenbeurs, voor sommigen een heerlijk moment om naar uit te kijken, voor anderen veel drukte waardoor ze liever weg blijven. Maar hier bij Gentblogt houden we wel van boeken en leek het een mooie aanleiding om het debuut van Seppe van Groeningen in de kijker te zetten. Hij werkt als geluidstechnicus op filmsets maar een paar weken geleden kwam zijn eerste boek “Aards paradijs” uit. Van Groeningen woont afwisselend in Gent en Montpellier.

aards paradijsToen ik vorige vrijdag zo vijf minuten voor sluitingstijd in de Limerick binnen liep, wou ik een boek voor het weekend. Een zotte ingeving maar ik wist ongeveer wat ik wou en ik kon niet wachten tot ‘s anderendaags. Gelukkig was er nog een late klant die aan het snuisteren was tussen de boeken. Ik liep redelijk recht op mijn doel af en vond niet meteen de titel die ik zocht. Alfabetisch sorteren, soms moet ik nog even de letters in mijn hoofd opzeggen. Maar mijn oog viel op Aards paradijs en omdat iemand op facebook het boek had aangeraden, was de keuze snel gemaakt.

Nog geen week later is het boek uit en ben ik razend enthousiast. Het boek deed wat maar weinig boeken doen, namelijk zich in mijn sjakosse nestelen en me doen vergeten dat ik eigenlijk brei op de trein. Ik kon het boek niet neerleggen, ook al was ik eigenlijk een ander heel mooi boek aan het lezen. Van Groeningen liet zich inspireren door zijn jeugd, het boek omschrijft hij als semiautobiografisch. En ook zijn broer, Felix van Groeningen, is momenteel met een project bezig geïnspireerd op zijn jeugd, namelijk de verfilming van ’Belgica’, een scenario dat hij samen met Arne Sierens schreef over de Charlatan. Maar daarover later ongetwijfeld meer.

Terug naar het boek. Jules wordt geboren in ‘t Aards Paradijs, een afgelegen hoeve, waar zijn ouders tussen hoog opgeschoten maïsplanten zorgeloos marihuana verbouwen en leven volgens hun visie op de wereld. De teelt trekt jaarlijks een stroom vrienden, iedere zomeravond wordt een feest. Zijn vader is een groot John Lennon-fan en ook Jules moet een begeesterd muzikant worden of op z’n minst een kunstenaar. Maar ondanks de lessen, de motivatie en de inspanningen blijft hij zijn vader keer op keer teleurstellen. In tegenstelling tot zijn broer die wel een natuurtalent blijkt te zijn. Met het opgroeien en zijn vriendschip met een Cambodjaans meisje voelt hij zich steeds verder vervreemden van de visie van zijn ouders en verlaat hij de feeërieke wereld waarin hij woont.

Het boek leest als een trein. Je wordt door de schrijfstijl echt aangesproken en meegezogen in het verhaal. De beschrijvingen zijn zo treffend dat je bijna de geur van wiet kan ruiken. Ook al moest ik wel eens de wenkbrauwen fronsen bij zoveel flowerpower. Het is onmogelijk om de kleine Jules niet in je armen en je hart te sluiten. Een beetje een eigenaardig kind door zijn opvoeding, sterke ideeën ingeplant door zijn vader en dan zijn wereld die begint te kantelen door de ideeën waar hij op school mee geconfronteerd wordt. En die eerste verliefdheid. Dit is een boek dat ik iedereen zou durven aanraden die houdt van een goed verteld verhaal. De vader heeft een hoek af, zoveel is duidelijk waardoor het Volgens de persteksten een aanrader is voor Dimitri Verhulst fans, maar ook als je zich daar niet door voelt aangesproken, zoals ik zelf, zou ik zeggen geef dit boek een kans en laat me weten wat je ervan vindt.

Aards paradijs van Seppe van Groeningen, uitgegeven bij de Arbeiderspers, 228 blz. en voor 18,95 euro te koop in de boekhandel

© 2014 GENTBLOGT VZW

Eén reactie op Aards paradijs

  1. Reactie van els

    Een heerlijk boek, dat vind ik er van!