De dames van Handbalclub Don Bosco Gent naar de 1/2 finale van de Belgische handbalbeker

dinsdag 23 december 2014 21u03 | Willem De Smet | reageer
Trefwoorden: , .

Twee zekerheden na de kwartfinales van de Belgische handbalbeker: de beker komt naar Vlaanderen en zeker één Oost-Vlaamse ploeg speelt de finale. Het selecte groepje van de halve finalisten bestaat uit volgende eersteklassers : DHW Antwerpen, Initia Hasselt, DHC Waasmunster en ….inderdaad tweedeklasser “onze handbalclub” Don Bosco Gent. De loting zorgt ervoor dat na een Oost-Vlaams derby met een heen- en terugwedstrijd in het weekend van 10/11 januari minstens één Oost-Vlaamse ploeg de finale speelt. En die finalist wordt ofwel DHC Waasmunster ofwel HC Don Bosco Gent.

Onze dames spelen eerst thuis en mogen de volgende dag naar Waasmunster… De tweede halve finale gaat tussen Hasselt en DHW Antwerpen.
Wie had dat durven dromen bij de start van dit seizoen ?

De mond-aan-mondreclame en de berichtgeving via de sociale media hadden ervoor gezorgd dat de tribunes afgeladen vol zaten met geel-zwarte supporters. Nooit eerder kende een dameswedstrijd dergelijke publieke belangstelling. En het werd een wedstrijd om duimen en vingers van af te likken… Ook de regionale TVzender AVS was aanwezig.

Vanaf het begin van de wedstrijd was het duidelijk dat er een groot niveauverschil bestaat tussen het handbal in eerste en tweede nationale. De Uilen grepen Don Bosco meteen bij de keel met hun snelle aanvalsspel. Gelukkig had Coach peter Beeckman de dames daarvoor gewaarschuwd. Bijgevolg waren de dames – toch een beetje – voorbereid. De Gentenaars waren wel wat zenuwachtig, wat leidde tot een aantal misverstandjes… Toch konden onze dames tot in de 22ste minuut van de wedstrijd goed meespelen, 10-9. Een tweeminutentijdstraf voor de geelzwarten werd optimaal benut door de Antwerpse bezoekers, want ze scoorden liefst 6 doelpunten op een rij. Het zag er even beroerd uit. Met nog een minuut te gaan en vooruitgestuwd door een enthousiast publiek scoorden Brett Agten (29ste minuut)en Sara De Smet (in de slotseconde) twee belangrijke doelpunten, wat de ruststand op een aanvaardbare 14-17 achterstand bracht.

Er was nog niks verloren, maar de thuisploeg wist dat het zijn start in de aanvangsfase van de tweede helft niet mocht missen. Lotte Verbelen, die nog steeds sukkelde met een voetblessure, werd in doel vervangen door Griet Knockaert, die meteen kon laten zien dat ze het keepen nog niet verleerd was. Slechts 3 doelpunten tegen in de eerste tien minuten van de tweede helft dankzij enkele fantastische reddingen… Visitekaartje afgeleverd! Fantastisch, Griet! Don Bosco kende deze wedstrijd niet het traditionele tweedehelftsaanvangsdipje. Integendeel! De Gentse dames deden veel meer dan alleen maar stand houden. Toch even schrikken toen vaste waarde Jozefien Maes al snel uitviel met een derde tweeminutentijdstraf. Iedereen in het Gentse kamp vreesde dat de zwanenzang van de thuisploeg was ingezet… Maar niets was minder waar! Het geloof in eigen kunnen, de wil om te winnen en de niet-aflatende thuisaanhang stuwden de geelzwarten terug in de juiste richting, nl. die naar de halve finale. Na 26 minuten stond de score opnieuw in evenwicht: 29-29.

Onze dames hadden hun beste handbal gereserveerd voor de laatste minuten van de wedstrijd. Gedreven door de absolute Gentse uitblinkster Alieke De Fauw werd er driemaal gescoord in evenveel minuten. Uilenspiegel was even van de kaart en lukte enkel nog een doelpunt in de slotseconde van de wedstrijd. Maar toen was het kalf al lang verdronken en was het feest in de tribune en op de bank al gestart.

Bij het laatste fluitsignaal barstte de vreugdebom en werden enkele traantjes gelaten…

Don Bosco speelt de halve finale en schrijft opnieuw geschiedenis. Bovendien is het al een tijdje geleden dat een tweedeklasser halve finale speelt. En die eer is voor onze dames!

Speelden voor Don Bosco: Griet Knockaert D, Lien Van De Walle 4, Sara De Smet 6, Alieke De Fauw 6, Fien Leloup 4, Nieke Van Mele 7, Brett Agten 2, Jos Maes 2, Lisa Van Laecke 1, Anke Van Den heede, Lotte Vebelen D, Helena Bael, Lien Lampens, Katrien Van Damme

Coaching: Peter Beeckman en Bart Danhieux

Tafel en TA: Marniek De Fauw en Johan Van Laecke