Futloos? Een beetje slapjes?

zaterdag 27 mei 2006 22u31 | Huug | 8 reacties
Trefwoorden: , , .

‘t Is het weer zeggen sommigen. Al die regen.
Puh, mietjes. Ik ben vandaag het kwaad met het kwaad gaan bestrijden. Vuur met vuur, water met water. En leuk dat het was in zwembad Strop! Ik heb sinds de middeleeuwen een uitgesproken hekel aan stedelijke zwembaden. Zwemmen zelf doe ik héél graag: in de zee ergens aan een tropisch strand. Op reis ben ik niet uit het water weg te slaan, nog erger: hoe dieper hoe liever. Gediplomeerd Advanced Open Water Nitrox duiker zelfs, ikke. (Stoef-stoef) Maar hier aan de Noordzee of in een zwembad? Bibber, jakkes!

Ik denk dat ik die viscerale afkeer heb gekregen door het schoolzwemmen. Vooral tijdens mijn laatste jaar humaniora hadden we ‘zwemmen’ het eerste uur van de vrijdag. Uitgerekend de laatste dag van week waarop je al aan het weekend begint te denken en een beetje aan het ‘uitbollen’ bent moesten we voor dag en dauw door regen en wind en ferm tegen ons goesting naar de Van Eyck of naar het Strop. Om dan de rest van de dag in een muf klaslokaal te zitten met een natte kop en voelen hoe die orofaryngeale mycosen zich een weg naar je hersenen zaten te boren en geweldige schimmelpopulaties feest aan het vieren waren in je schoenen. Blèh, zwemmen, leuk is anders.

Maar vandaag was het anders. Ik ben, net zoals iedereen trouwens, die nattigheid in de lucht zodanig beu dat ik dacht van er me maar volledig aan over te geven. Capitulatie! Dus – naar het Strop.

De grote duikplank was open: jahoe! Het was jaren geleden dat ik daar nog eens op gestaan heb. Eerlijk gezegd, daarboven is toch maar eng hoor. Zo hoog!

strop.jpg
Ik heb me de eerste keer gewoon als een zak cement van de plank laten vallen, snel terug naar boven, om de tweede keer al eens te proberen met een kleine afsprong om de derde keer met een aanloop en een zware “bo-donggg” een salto te maken en plat op mijn rug terecht te komen. S-P-L-A-A-F! Aoucth! Amaai, santé mijn ratse: mijn rug stond zo rood als een kreeft. “Neen, mijnheer de redder, het gaat (nog).” Enfin, eerst wat baantjes getrokken om af te koelen om dan met vernieuwde moed terug naar boven te klimmen. Het is wel verslavend zo’n springplank, vooral als je die kleine gastjes de meest onwaarschijnlijke toeren ziet uithalen, dan kriebelt het. Ik ging me toch niet laten kennen, nietwaar?

De vierde sprong was machtig. Een gehurkte Tsukahara met halve schroef gecombineerd met een gestrekte dubbele salto en flikflak.

Gewoon af.

Gelijk op de Olympische Spelen, al zeg ik het zelf. Greg Louganis zou er een puntje kunnen aan zuigen.
Behalve dan, dat ik plat op mijn buik beland ben – maar dat was een detail, een schoonheidsfoutje…

Ik heb me ontzettend geamuseerd en ik voel me als herboren. De regen? Die kan de pot op. Bedenk dat het steeds erger kan. Dwergen, bijvoorbeeld, zijn te beklagen: ze voelen pas later dat het regent.

Voor de openinguren van de stedenlijke zwembaden in Gent: klik hier.
Foto: website Stad Gent.

© 2006 GENTBLOGT VZW

8 reacties »

 1. Reactie van Maharal

  De Vlaamse kaai,
  volwater
  karaboem!!!

 2. Reactie van petervc

  met de nogal waanzinnige openingsuren van de zwembaden (OK, er zal wel een grodnige reden voor zijn) mag je al blij zijn dat je sowieso ooit nog ‘ns in het water als je er zelf zin in hebt

 3. Reactie van i.

  Wat waanzinnig?
  Er is toch iedere avond minimum één zwembad laat open?

 4. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Blij dat er nog eens over onze zwembaden gepraat wordt.
  Huug, wat zoekt ge feitelijk in een zwembad? gevarieerde oefening, springen, duiken, snel zwemmen, wandelen, spelen….. allemaal opties. Nu Dat alles met veel mensen samen dat lukt niet in onze kleine Gentse baden. Daarom: elk zijn specialieit, elk zijn club, elk zijn uur-uren. Door die indeling ziet men dan dat we in Gent te weinig baden hebben. Daarom wordt er binnen afzienbare tijd een nieuw bad gebouwd in St Amandsberg. de stad hoopt dan dat er eindelijk voor iedereen plaats en tijd zal zijn.

 5. Reactie van Huug

  @JMDW: niets van gemerkt hoor gisteren van de ‘overpopulatie’ er zaten hoop en al 30 mensen in het groot bad. Plaats zat. En vorige week zondag was ik in de Rooigem om vier uur: 25 mensen en dat zal véél zijn ?
  Iedereen zit te zagen dat de openingsuren niet goed zijn en dat er teveel volk is maar dat doen ze wel vanuit hun zetel thuis zo te zien. Maar goed: ik zou beter zwijgen en wat minder ‘reclame’ maken… anders gaan ik nog moeten vechten voor mijn kubieke meter water.

 6. Reactie van w0lfie

  Ik ben ook al verscheidene keren gaan zwemmen op zondag, maar dan in het van eyck zwembad. Ook totaal geen last van overpopulatie. Denk dat we gemiddeld met telkens een man of 20 in het zwembad waren, dus plaats zat.
  Ben trouwens ook verschoten van de prijs (voor studenten). Zo belachelijk weinig zeg, en ‘k had oorspronkelijk schrik omdat ik geen gentenaar ben. Lachen is me dat! Dus daarvoor moet je je niet inhouden ;-)

 7. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Ik, of liever wij, bekijken dat vanuit het oogpunt van onze zwemclub: we klagen steen en been omdat we te weing ruimte en vergunde uren toegewezen krijgen, maar alle clubs wensen zowat dezelfde uren……. zeer ingewikkelde situatie. Onze club (RGSC) heeft wel vorig een nieuwe initiatief genomen: alle clubs zijn samengelokt en we hebben een gezamenlijk voorstel ingediend bij de sportdienst: mirakel! want nu heeft iedereen (bijna) alles waar hij van droomt.
  Qua prijs: het is de missie van de stad om de werkelijke kostprijs van de zwembeurt te neutraliseren, en ze doen het in de mate van het redelijke. Dit is één van de redenen voor die PPS voor het nieuwe Roosenbroeken zwembad: privé alleen kan de kosten van een zwembad niet dragen, denk maar aan de energierekening.

 8. Reactie van Tom Bernaerd

  Ik vond dat een goed gedacht, huug. Heb dan maar zelf mijn badje opgepompt, deze middag :)