Het geheime mysteriecomplot van de “Rode Draad”!

vrijdag 19 januari 2007 11u11 | Huug | 23 reacties
Trefwoorden: , , , .

Gisterenmiddag kregen we een mail van Griet -een grote fan en één van onze trouwste lezers van het eerste uur waarin staat:

Geachte redactie van Gentblogt,

Deze namiddag was ik op wandel in de kuip van Gent en tot mijn verbazing en verwondering zag ik op de Hooiaard, Groentenmarkt, de Vleeshuisbrug en zelfs over het water naar de Kraanlei enkele rode elastieken draden op de grond genageld (en zelfs over het water). Bijzonder intrigerend. Wegens tijdgebrek kon ik start- noch eindpunt van die rode draden volgen, maar het is me wel een mysterie. Leken me op het eerste zicht over echt lange draden te gaan. Een nieuwe stunt van het Huis van Alijn? Een scoutsspel? Bovengrondse adsl-lijnen? Een tv- of radio-speurspel? Een alternatieve stadswandeling van Toerisme Gent?

Afijn, een absoluut fait-divers, maar misschien wel leuk voor de lezers als jullie daar eens een aan jullie eminente speurders/auteurs hierop kunnen zetten.

Met warme groeten, Griet S.

Kijk, dat moeten ze ons geen twee keer vragen! Mijn pijp, vergrootglas en notablok meegegrist, Sherlockpetje opgezet en een halfuur nadien waren we (ik en mijn lintworm) aanwezig op de crimescène. En inderdaad, ter hoogte van de kruising aan de Korenmarkt en de Hooiaard vonden we die mysterieuze draad al. Op straat. Vastgenageld. Zomaar.

Onze speurtocht ging verder richting Groentenmarkt langs het Vleeshuis waar ‘de draad’ voor de brug aan de Kleine Vismarkt oversteekt richting Druppelkot om ter hoogte van Het Waterhuis aan de Bierkant over het water naar de Kraanlei te lopen. Op de Kraanlei gaat het dan verder richting Paterhol, helemaal tot aan de Sleepstraat.

This case deserves to be a classic, Watson.” Ik keer dus op mijn stappen terug om de usual suspects aan een meedogenloos verhoor te onderwerpen. Met vaste tred duw ik de deur van het Druppelkot open.

“We zijn gesloten!” klinkt het nors.

– (poeslief) Em, ja mijnheer, maar het is voor een vraag, weet u soms meer over die rode draad die hier op straat langs uw deur ligt?

“Eerst eentje drinken!”

Zo gezegd, zo gedaan. Met in het achterhoofd een duidelijke waarschuwing: “Local aid is always either worthless or else biased.” (Holmes) maar ook: “We can but try.” Vooral de locals niet voor het hoofd stoten. Ik kreeg volgende verklaring uit de man.

“Die draad is voor stralingen. Ze meten stralen van een magnetisch veld. Tenminste, ze zijn er op zoek naar.”

– Aha? En wie

“Den tram. De mannen van den tram.”

En dat was het. Meer kreeg ik er niet uit. Zo gesloten als een oester, zelfs na lang aandrin(k)gen.

de rode draad - foto: Marc Careel

We moesten verder zoeken. Met enigszins onvaste tred duw ik dus de deur open van Het Waterhuis aan de Bierkant waar ik eerst een Spa (rood, om in de stemming te blijven) bestel om te bekomen. Toen de vriendelijke ober mijn bestelling kwam brengen vraag ik stoemelinks –langs mijn neus weg:

– Wel origineel die draad hier over het water, is dat voor jullie was aan op te hangen?

“Haha, neen hoor, dat heeft een privéfirma gisteren aangebracht in opdracht van De Lijn.”

Zozo, alweer een aanwijzing die naar krek dezelfde verdachte wijst. Mijn informant is zelfs bijzonder openhartig en wist me het volgende te vertellen: “Ja, De Lijn zit sinds een paar weken met een probleem met de wissels die onlangs vernieuwd werden aan het Gravensteen. Ze doen niet wat ze behoren te doen. Correct wisselen. Een grote miserie, vooral ‘s morgens tijdens de spits.”

“Een tijdlang hebben ze er zelfs een ploeg gezet in een busje en in een tent om de wissels manueel om te zetten iedere keer als er een tram afkomt. Ze zijn ten einde raad. Ze vermoeden dat er onderaardse stralingen zijn die het elektronisch gestuurde wisselsysteem in de war stuurt en proberen zo met een magnetisch veld op te sporen waar het vandaan komt. Daar dient die rode draad voor.”

Elementary, My Dear Watson!

Maar we waren nog niet helemaal overtuigd. Telefoontje naar De Lijn. Stand van onderzoek uitgelegd en gevraagd naar meer informatie. De vriendelijke juffrouw aan de andere kant van, eh, de lijn:

“Daar weet ik niets van, heeft u een momentje?”

Na vijf minuten wachten.

“Het spijt me, ik kan u niet helpen. Mag ik uw gegevens noteren, ik stuur uw vraag door naar de dienst Marketing en ze zullen u opnieuw contacteren.”

de rode draad - foto: Marc CareelDat mocht. Ik heb tot 18 uur aan de telefoon gekluisterd gezeten. Vruchteloos. Doodse stilte. Omerta. Ik vind het toch een mysterieus geval. Volgens mij is het een complot. Volgens mij gaat het (alweer) om geld. Steeds zoeken naar een dieperliggend motief zou Holmes zeggen.

Dat gedoe met die wissels is een rookgordijn. Niet verder vertellen, het blijft onder ons maar volgens mijn eerste voorzichtige bevindingen ligt er gewoon een boomdikke goudader onder de grond die loopt van de Hooiaard tot aan de Sleepstraat.

Verstopt door de Tempeliers tijdens de Middeleeuwen toen ze uit Gent moesten vluchten. De Lijn is erachter gekomen toen ze wissels hebben vervangen en probeert nu alles in het geniep in kaart te brengen.

Daarbij: de bezetting van het Gravensteen door zogenaamde studenten in de jaren 50 was net ook zo’n complot. Die waren toen al in den duik naar het goud aan het zoeken maar hadden toen de technologie nog niet.

Hm, misschien moet ik eens terug naar het Druppelkot. Heb zo de indruk dat snorremans er meer van weet.

(Wordt vervolgd…)

(Foto’s Rode Draad: Marc Careel)

© 2007 GENTBLOGT VZW

23 reacties »

 1. Reactie van kristof

  de draad loopt ook de zeugsteeg in, daar liggen geen tramsporen, ik zou op zoek gaan aar een andere verdachte…

 2. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Ik ge straks eens kijken, want inderdaad die rode draad was met ook al opgevallen, ik denk zelfs tot in de Sint-Margrietstraat!

 3. Reactie van Beau

  Veel zal die rode draad toch niet meer doen denk ik, aangezien ik gisteren zag dat hij al ergens doorgesneden was.

 4. Reactie van Huug

  Sabotage door een van de erfgenamen van de Tempeliers!
  Ohja, voordat iemand me afschiet: een informant wist me te vertellen dat de zgn. studentenopstand in 1949 was, dus niet in de jaren ’50.

 5. Reactie van Peter Dedecker

  Misschien de rode draad in de nieuwe serie van Flikken?

 6. Reactie van kristof

  op kruispunt Corduanierstraat en Hertogstraat is de kabel onderbroken…een spoor?? ( is multi-aderige +- 6mm² koperdraad in rode plastic)..

 7. Reactie van Tine

  Koper draden worden tegenwoordig veel gestolen. Ze passen beter op. Die rode draad is goud waard.

 8. Reactie van kristof

  Een spoor op de site van de stad…?

  http://www.gent.be/eCache/THE/1/706.cmVjPTQzODg4.html

 9. Reactie van Huug

  Nice try Watson, maar ik denk dat ze hiermee iets anders bedoelen. Enja, ik heb ook al zitten grasduinen op de site van de stad Gent (via de zoekfunctie) maar niets gevonden. Het blijft een raadsel. Ik heb zo’n vermoeden dat we met de lijn toch op een goed spoor zitten…

 10. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Ik kreeg in de bus een melding van Siemens en consoorten dat er verkeers wijzigingen zouden komen in de Lievestraat Academiestraat naar aanleiding van werken over… en dan heb ik heb niet meer begrepen. Kent iemand bij de Lijn dat we een begrijpbare boodschap zouden kunnen krijgen?
  Ik zag op de Groentenmarkt ook een onderbreking van de rode draad met een stuk reserve die verschillnde kastanjelaars zou kunnen omsingelen….
  Wat is dat toch allemaal?

 11. Reactie van Huug

  Siemens en consoorten? Wie zijn die consoorten? Vertel JM!

 12. Reactie van Marc

  Ze gaan in ieder geval met werken beginnen op de groentemarkt, want de biomarkt moet verhuizen naar de korenmarkt tot 9 februari.

 13. Reactie van kristof

  Dit zal jouw vraag beantwoorden JM, maar als er een verband met de rode draad is, ik betwijfel het..

  http://www.gent.be/eCache/THE/4/125.UmVjPTEyNDY5Ng.html

 14. Reactie van Bart

  Die draad die daar nu ligt, gaan ze waarschijnlijk na verloop van tijd ondergronds leggen.

 15. Reactie van kristof

  een soort aardingslus?

 16. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Beste Huug ( en nog altijd Druug?), Hieronder vertelt kristof via Gent.be wat we in de bus kregen,maar het bericht van de stad is veel duidelijker. Nochtans wij uit de buurt apprecieren echt het feit dat men ons inlicht. vroeger gebeurde dat nooit!
  De betrokken firma’s van het briefhoofd zijn denk ik zeer betrouwbare partners: “Siemens, AEGTranzcom, Fabricom-GTI-Suez, onder leiding van THV Tractienet Gent.
  Wat ik signaleerde in de St-Margrietstraat is niet onze rode draad, maar wel gespoten lijnen.
  Op de Groentenmarkt werd de draad al bewust of niet doorgeknipt ter hoogte van de pomp. ik hoop dat, als dit een ernstig project is, het geen erge schade is.

 17. Reactie van Michiel

  Heeft er iemand al aan gedacht om het begin- en eindpunt van de draad eens te gaan opzoeken? misschien kan men daar wel een antwoord vinden?

 18. Reactie van kristof

  Zoals je hierboven kan lezen is de draad op verschillende plaatsen onderbroken…

 19. Reactie van Huug

  Huh, dat er zo een adreskaartje aan hangt? Maar jawel, heel de draad afgelopen, er is niet echt een begin -en eindpunt en op sommige plaatsen verdwijnt de draad zelfs onder de grond! Als je het helemaal volgt kom je idd. in een lus.

 20. Reactie van vtr

  …komaan, dit moet nog ietsje spannender en mysterieuzer kunnen. Iemand misschien een link met het verdwenen luik van het Lam Gods?

 21. Reactie van Huug

  Ja hoor, ik heb me ook laten vertellen dat het de wraak is van de heksen die destijds (lang geleden) op het Veerleplein op de brandstapel om het leven zijn gekomen. En dat ze nu wraak nemen op De Lijn omdat die trams hun geesten iedere keer wakker maakt met hun knarsende wielen.
  Vond ik toch iets te straf en te ver gezocht.
  Maar alles kàn natuurlijk. Als je er maar in geloofd. ‘t Is zoals met homeopathie…
  ;-)

 22. Reactie van Saffa

  I haven’t seen the red one, but there is a blue one going past ‘tSpijker and onto a section of the Graslei. At first glance it looked like an effort on measuring distance between the shopfronts and possibly an extra stall infront – with definate fluo spraypainted numbers.
  I really hope you solve this mystery – it’s had my mind boggled since lunch.