Over plannen maken, muggenbeten en reflecteren met Flair

maandag 18 juni 2007 10u01 | Ruth Debeuckelaere | 1 reactie
Trefwoorden: , .

Gentblogt geeft het woord aan een divers allegaartje studenten. Elke dag Рbehalve zaterdag Рkomt er namelijk ̩̩n van hen aan het woord en ze kunnen gerust een schouderklopje en wat nuttige tips van uwentwege gebruiken in deze examen-, eindwerk- en doctoraattijden. Op maandag is het de beurt aan Ruth.

Eergisteren heb ik mijn examen gehad van Blok3, het ging goed, beter dan verwacht, maar dat dacht ik van blok 2 ook en daar bleek ik nogal gebuisd voor te zijn, dus ja.

Het is altijd zo raar: we hebben in de voormiddag het schriftelijk examen en in de namiddag radioanatomie (dus radiologische beelden leren interpreteren). Het probleem is echter dat er daar zo’n twee uur tussen zit, twee uur dat je er echt niet meer mee bezig bent en dan plots besef je dat je nog een examen moet doen.

Ok, dat deel staat niet op zo heel veel punten, maar als je voor iets slechte punten hebt, en dan bedoel ik ook echt heel slecht, dan kan je een ‘strafpunt’ – krijgen op je totaal, waardoor een delibereerbare 8/20 ineens een niet-delibereerbare 7/20 wordt. En dat is behoorlijk pijnlijk. En ja, ik spreek uit ervaring.

Het blok dat ik nu moet leren is Blok 4 ‘Gastro-intestinaal en endocrien stelsel’; het spijsverteringsstelsel en hormonaal stelsel dus. Gilbert heeft ondertussen een nieuwe vriend gevonden… Haar naam is ‘The human body’ ofte de poster op mijn deur.

En ik heb ondertussen een nieuwe studiemakker, Afi genaamd. Afi is de goudvis die ik voor mijn achttiende verjaardag van mijn beste vrienden en vriendinnen heb gekregen, samen met Adelbrecht. Adelbrecht kon de zware verantwoordelijkheid niet aan en is al een tijdje geleden overleden.

Alle begin is moeilijk en beginnen leren aan een nieuw blok is dat ook: 6.5 pagina’s in 2 uur tijd bijvoorbeeld. Bitter weinig als je het mij vraagt. Maar ik begin dan ook wel met histologie, weefselleer, iets dat me absoluut niet boeit! Met anatomie – toch wel the real stuff – beginnen kan mijn hoofd ook niet aan; het is dus ‘wikken en wegen’ als je het mij vraagt.

Vanochtend heb ik ook ontdekt dat ik behoorlijk vol muggenbeten sta. Ik ben dat op zich wel al gewoon want ik ben iemand die muggen als het ware aantrekt. Maar nu heb ik ze op echt van die vervelende plaatsen: op de bal van mijn voet, op de zijkant van mijn rechterpink en, last but not least, in mijn hals. Dat is dan nog maar zo’n kleine fractie van de rode bubbels die mijn huid bedekken. De meest irritante is die op mijn rechterpink, zeker voor iemand die rechtshandig is en nogal veel schrijft bij het studeren…

Gisteravond heb ik echter zo’n verstuiver uitgetest die muggen doet stikken (hoop ik) en terwijl ik zachtjesaan in slaap doezelde, hoorde ik in de verte de doodsstrijd van de meest irritante beesten op aarde. ‘Verdiende loon,’dacht ik bij mezelf.

Het is nu dus de 18e, en de 27e is mijn laatste examen. Conclusie: ’t is niet zo lang meer en deze conclusie bracht mij spontaan in een euforische stemming. Ik ben, denk ik, al van het begin van de blok bezig met plannetjes maken, wat ik de dagen na de examens ga doen. Ik word soms ook uitgelachen om mijn ‘plannetjes’ door mijn zus en mijn vriendje maar ik trek mij daar niks van aan.

Het is gewoon leuk om in bed te liggen en te bedenken wat ik de 27e ’s avonds zal doen (naar fAbuleus in Leuven gaan, voor het eindfeest van het theaterseizoen), de 28e (een dagje Antwerpen met de vriendinnen), de 29e (brunch met de vrienden), 30e (misschien een dagje Londen),… Als ik aan deze dingen denk, dan kan ik er weer even tegen en dan kan ik zeggen tegen mezelf ‘komaan Ruth, het is niet lang meer’.
.
En dat is ook weldegelijk het geval, 9 dagen nog… Mijn zus heeft nu woensdag wel al gedaan maar zij heeft dan ook het meest onmogelijke examenrooster van heel de UGent. In feite heeft ze maar tijd gehad om zo’n 4-tal examens te blokken waardoor ze dus een zware tweede zit aan haar been zal hebben. Voor een bepaald vak moest ze welgeteld duizend pagina’s samenvatten, een mondeling examen dat openboek was. Ze was daar net iets te laat aan begonnen maar heeft wel een abnormaal goede samenvatting uit haar mouw weten schudden. Toen ze daar afgelopen woensdag examen van had, heb ik dan ook een kaarsje gebrand, iets dat ik overigens wel vaker doe.

Na een zware dag blokken neem ik graag even de tijd om te reflecteren over de voorbije 10-12 uur, met een kop thee. Het summum echter, is een bad nemen, met de kop thee en met niets meer of minder dan de Flair. Intelligente lectuur kan mijn brein niet aan in deze periode, hoewel ik in het eerste semester wel Schaduw van de Wind heb gelezen, maar dat is dan ook zo’n geniaal boek dat je echt snakt om verder te lezen.

Sindsdien heb ik eigenlijk geen ander boek meer gelezen, mede doordat Schaduw van de Wind zodanig goed was dat ieder nieuw boek mij enkel kan teleurstellen.

Ik probeer hier steeds opnieuw dingen uit mijn duim te zuigen die boeiend en leuk kunnen zijn voor de geïnteresseerde lezer maar tot mijn eigen spijt is mijn sociaal leven gereduceerd tot een erbarmelijk laag pitje. Mijn mentale status laat mij bijgevolg enkel toe om een overzicht te geven van waar ik mij zoal mee bezig hou, thuis.

© 2007 GENTBLOGT VZW

Eén reactie op Over plannen maken, muggenbeten en reflecteren met Flair

  1. Reactie van Eva

    En dat doe je heel goed….
    Ik herbeleef als het ware mijn eigen blokperiodes.
    Hou je taai !