Open monumenten

woensdag 12 september 2007 21u20 | Peter Decroubele | 11 reacties
Trefwoorden: .

Wat doet een mens op zondag? Beter: wat doet een sportjournalist die vakantie heeft (en dus eens niét moet werken op de zevende dag)? Meer nog, de tijd moest gevuld want het kleine wonder laat/liet nog altijd op zich wachten. Simpel antwoord: Open Monumentendag. Nu het eens kan. Fototoestel in de aanslag (een aantal kiekjes hier gepubliceerd). Struinen door Gent. En beseffen dat de Arteveldestad een vakantiesfeer in zich heeft. Als je in hartje Gent woont, ben je altijd op city trip. Ja, ik weet het, ik ben niet objectief als het over mijn woonplaats gaat.

Open monumentendag

We hebben maar een toertje gedaan. Van klooster tot pandjeshuis. Van gebouw tot monument. Van oude gevel tot gerenoveerde muur. Van kasteel tot kanteel, van portiek tot historiek. Met een stop langs de cliché plekjes van de stad, tot een toevallige ontmoeting met iets uit mijn studententijd.

Open monumentendag

Langs de Lieve, via het Prinsenhof, bij het Gravensteen, naar het Designmuseum. Toch nog eens. Een ferme aanrader trouwens die plek. Ik ben niet echt een “museummens”: ik kick niet op schilderijen of beeldhouwkundige expressie, maar dat museum kan me wel enorm bekoren. Een verdiep over design van huishoudtoestellen, een retrospectieve over het werk van architect Van de Velde en nog wat speelse kunstjes, naast een motor van Philippe Starck…

Design Museum

En dan eindig je op restaurant. En dan weet je dat Gent bij momenten minstens even fascinerend is als pakweg Parijs, Firenze of Berlijn. Toch wel. Eén groot open monument.

© 2007 GENTBLOGT VZW

11 reacties »

 1. Reactie van Veerle

  Knappe foto’s!
  Ik zit mij wel al heel de tijd af te vragen waar die bovenste genomen is (ook al is het geen “waar in Gent?”). Ik herken het dus niet, maar ‘t zal wellicht zo’n ah-ja vraag zijn.

 2. Reactie van Guido Van Peeterssen

  Hm, ‘t is savonds laat en ik ga nu direct alle hoekjes van mijn grijze hersenmassa afspeuren. Maar laat ons een gokje doen: de eerste foto doet me denken aan de bloemkolen van Walter De Buck, insiders weten waarom.
  De tweede foto lijkt me bij de nonnetjes van Sint-Bavo getrokken. De overkant lijkt me dat binnentuintje van die mooi gerestaureerde gebouwen van CEVI te zijn. Ingang via Bisdomkaai, zijkant is Bisdomkaai. Voor de laatste foto van dienst dacht ik eerst aan he MIAT, maar aangezien het iets recenter lijkt gok ik op het Huis Van Alijn.
  Morgen zie ik wel of ik min of meer juist gegokt heb.

 3. Reactie van Guido Van Peeterssen

  Sorry: ingang via Bisdomplein

 4. Reactie van Charles Strijd

  volgens mij is de laatste foto in het designmuseum genomen.
  patricia en ondergetekende hebben daar nog een reportage gemaakt over oude huishoudapparaten, enkele maanden geleden.

 5. Ik ga de denkers bevrijden uit hun lijden:

  Foto 1: Twee beelden in tegenlicht aan de Brug der Keizerlijke Geneugten, inderdaad van de hand van Walter De Buck. Maar bloemkolen? Verklaar!

  Foto 2: Getrokken vanop het bovenste verdiep van het Design Museum, een venster dat zicht biedt op de binnentuin met die enorme vaas in.

  Foto 3: Inderdaad, een deel uit de expositie waarover Charles spreekt. Zeg maar een fractie van het meterbrede paneel met oude (maar prachtige) reclame-affiches voor huishoudproducten en -apparaten.

  Er zijn nog foto’s in de aanbieding, wie weet eens voor de “foto van de dag”.

 6. Reactie van Veerle

  Ziedetzie dat ‘t een ah-ja vraag was, nu herken ik inderdaad de beelden van Walter De Buck. De beide andere foto’s kon ik wel onmiddellijk thuisbrengen

 7. Reactie van Guido Van Peeterssen

  Die beelden worden door de omwonenden spottend bloemkolen genoemd, vandaar.
  Voor de tweede vraag was ik onzorgvuldig maar er zijn in Gent een tiental gebouwen die op een gelijkaardige manier gebouwd zijn. De faculteit rechten aan de Universiteitsstraat is op die manier gebouwd. Ik had er geen zin in om die eerst allemaal af te lopen… .
  Tja en die derde foto: ik dacht aan een tentoonstelling over de jaren ’60 en ik dacht aan het Huis Van Alijn, dat was ook mis.

 8. Reactie van Zanussie

  Bloemkolen! Ik vind dat toch denigrerend. Mooi verslag, geschreven met liefde voor Gent.

 9. Reactie van Roland

  Hoe kan dat nu denigrerend zijn ? We komen toch zelf allemaal uit de bloemkolen ? :-)

 10. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Mag men niet al lachend een naam geven aan wat men niet graag ziet? Als het maar niet kwetsend naar de persoon toe, of zelfs naar een gedachtengoed.

 11. Reactie van Eve

  Ik heel erg fan van de onderste foto. IK zou wel heel mijn kamer zo behangen!