Een nieuwe klas binnengezeild

donderdag 27 september 2007 16u36 | Bie Puttemans (tekst), Steven Noels (beeld) | 15 reacties
Trefwoorden: , , .

Ieder jaar op 1 september hetzelfde nieuws op de radio: 1 miljoen leerlingen gaan terug naar school. Maar samen met hen betekent dit natuurlijk ook voor alle leerkrachten een nieuwe start. Gentblogt laat de komende weken dan ook een aantal leerkrachten uit verschillende scholen in het Gentse aan het woord. Deze week ontmoeten we juf Bie van het vijfde en zesde leerjaar.

Nog maar net afgestudeerd, denkend moeilijk werk te vinden en toch geld te willen verdienen, besloot ik een hele zomer lang te werken als zeilmonitrice aan de Belgische kust. Ik had al vele sollicitatiebrieven verstuurd, maar kreeg geen enkele positieve reactie. Half augustus ben ik dan ook scholen beginnen opbellen, om toch op een iets persoonlijkere manier misschien aan de slag te kunnen.

aaaa

Einde augustus. De moed al een beetje in mijn schoenen gezakt, besloot ik om in september toch nog even te genieten, en te vertrekken naar het heerlijke, zuiderse zonnetje.
Tot mijn telefoon op 28 augustus 2007 rinkelde… Er was een plaats vrijgekomen in De Harp, een school waar ik stage had gelopen in het tweede jaar van mijn opleiding, leraar lager onderwijs. Op 29 augustus (de laatste dag van de vakantie) mocht ik gaan solliciteren!

Twee dagen later stond ik voor het eerst voor MIJN klasje. Om 7u30 bevond ik me, super zenuwachtig, in mijn klas. Nog de laatste, dringende, dingen in orde zettend voordat de kinderen het lokaal zouden betreden. Druppelsgewijs kwamen ze de klas binnen, sommigen met ouder(s), anderen zonder, razend nieuwsgierig naar de nieuwe juf. Mijn hart sloeg 100 per uur. Veel ouders waren niet meegekomen met hun spruit. Daarvan was ik eigenlijk wat verbaasd. Ik had gedacht overrompeld te worden door bezorgde ouders, maar dat bleef uit. Om 8u20 zaten alle 16 snoetjes voor me, benieuwd naar wat komen zou. Ik maakte subtiel aanstalten om met de eerste activiteit te beginnen en de ouders vertrokken.

Het maken van afspraken verliep heel vlot, waardoor de zenuwen zachtjes wegebden. De kinderen luisterden aandachtig en ik voelde dat het klikte. Een grote opluchting. Je weet nooit welk vlees je in de kuip krijgt. Ik merkte dat de kinderen dolenthousiast meewerkten en meededen aan de kennismakingsactiviteiten. Deze waren dan vooral voor mezelf echt nuttig. Ik vond het grappig dat de kinderen zo verbaasd waren dat ik de namen zo snel kende. Maar dat is nu eenmaal één van mijn verborgen talenten. Ik vind het zeer belangrijk dat je kinderen direct kan aanspreken met hun naam, omdat ze dan beter luisteren. Zeker bij het geven van opmerkingen… En ja, dat hoorde jammer genoeg ook al bij die eerste schooldag. Het klinkt misschien cliché, maar het is hem echt in het begin om doen. Streng, maar rechtvaardig. Vrolijk en lief, maar af en toe een boze bril en een luide stem kunnen zeker geen kwaad.

Na twee lesuren kennismaking was het tijd om met wat serieuzere dingen te beginnen. Zo deelden we werkboeken, mappen, werkblaadjes en andere leermiddelen uit. We verdeelden de klastaken en maakten veel plezier, maar met mate… De vermoeidheid sloop stilletjes bij me binnen en ik besefte eindelijk dat ik werk had. Het was plots allemaal zo snel gegaan. Enkele dagen eerder had ik er niet meer in geloofd. Maar nu stond ik er! Moe, doodmoe maar voldaan.


Nu enkele weken later, raak ik eindelijk gewoon aan het ritme van het lesgeven. De eerste weken zijn dodelijk. Thuiskomen, eigenlijk in bed willen kruipen, maar toch nog moeten verbeteren en voorbereiden voor de volgende dag(en), daar raak ik stilletjes aan gewoon. De vermoeidheid probeer ik zoveel mogelijk te onderdrukken, maar ik moet toegeven dat ik me af en toe toch eens graag laat gaan. Soms kijk ik met jaloerse blikken naar mijn vriend, die nog studeert en dus nog vakantie heeft…

Maar! Ik voel me doodgelukkig in mijn klasje. Ik krijg echt een goede band met mijn leerlingen. Ik begin me er zelf al aan te hechten, ook al kunnen ze soms ongelooflijk druk en zelfs eens vervelend zijn. Maar dat hoort er nu eenmaal bij…

Bie Puttemans, 5de leefgroep Freinetschool De Harp.

© 2007 GENTBLOGT VZW

15 reacties »

 1. Reactie van Huub

  Haha, de Harp!
  Leuk verslagje van nieuw vlees en bloed op mijn oude school.. ;o)
  De helft van de klas heeft al kampen gevolgd bij mij.. Grappig om te zien.. ;o)
  Veel succes met uw klas!

 2. Reactie van S.

  Mooie foto’s, het doet deugd om al die kindersnoetjes zo te zien. Veel succes met de rest van het schooljaar!

 3. Reactie van lieve van de walle

  heerlijke nieuwe klas, nieuwe uitdaging, nieuw begin!
  maak er het beste van!
  wij duimen dat je er nog lang en veel kunt van genieten!!
  hevige supporters uit het zuiden.

 4. Reactie van lies

  vre wijs tekstje, mooie foto’s van een leuke klas en juf.
  Veel succes met het verdere schooljaar…

 5. Reactie van Ilse-Mien

  Lieve Bie en kinderen van het vijfde en zesde jaar,
  Als jouw ex-medeleidster in de scouts heb ik altijd gezien dat je een geboren juf was. Zeer vlot en met momenten ook ongelofelijk zot. Mijn buikje kriebelt want vanaf maandag begin ook ik les te geven, zij het in het derde en vierde middelbaar. Streng maar rechtvaardig, leuk en tof, ik zal het onthouden!
  Leerlingen van het vijfde en zesde jaar: jullie hebben het getroffen met zo’n juf! Wees engeltjes (maar met momenten toch ook nog wat bengeltjes)!
  Nog veel succes en tot in den draai …

 6. Reactie van arno

  Het is een leuke klas.En gezellig. Ik zit er zelf in en het is een leuke juffrouw. van Arno van Goethem. Daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaag

 7. Reactie van Elsiepelsie

  dag Bieketje en jongeren uit haar klas, ik ben heel erg trots op mijn kleine zusje dat ze eindelijk aan de slag kan als de coolste juf van Gent en omstreken. Een tip aan de jeugd, als jullie goed meewerken, zal Bieke zich kunnen ontpoppen tot een echte droomjuf die elke dag wel een nieuwe verrassing in petto heeft. Toi, toi, toi Bieketje!! Dikke zoene van je zus uit Zwitserland

 8. Reactie van brigitte W.

  mooie tekst Bie.
  Ik hoop ook op nog vele mooie momenten dit schooljaar.

 9. Reactie van Katrien en Nele

  JUF BIE IS EEN TOFFE MIE! We zouden willen dat we zelf nog 11 jaar waren en bij haar in de klas zaten… HELAAS, staan we er zelf elke dag voor… We kijken ernaar uit je te zien de 20e en de wilde klasverhalen te horen. Dikke smakkerd! Nele en Katrien

 10. Reactie van jolien vanbiervliet

  dag bie!!!!!!!
  zo mooie foto’s jong!! Ik zit hier met een mexicaan en een zwitser in de klas engels voor anderstaligen. Ik ben heel blij voor jou dat je een plaatsje in De Harp veroverd hebt! Je ziet er heel goed uit!!!
  xxxx vanuit nieuw-zeeland

 11. Reactie van Stan Grymonprez

  Dag allemaal, ik ben Stan en ik zit in de klas van Bie. Ik ben het helemaal eens met Arno Van Goethem(mijn beste vriend)daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaag!

 12. Reactie van Jos WILLEM

  Ook va dag allemaal. Ik ben Jos, opa van Stan die in de klas van Bie zit . Ik weet het wel : wat Stan goed vindt IS ook goed. en van klasjes weet ik ook een en ander. Het is allemaal veelbelovend. Toi!Toi! Toi!

 13. Reactie van Emilie en Gilles Puttemans

  Liefste tante Bie,
  Eigenlijk zijn we een beetje jaloers en zouden wij ook graag in jouw klas zitten… Eén ding weten wij wel zeker: jij bent een supertoffe juf! Dikke zoenen van Emilie & Gilles

 14. Reactie van Rana

  hoi bie, ik zit zelf in jouw klas en je bent een suppertoffe juf maar soms kan je wel hard schreeuwen maar dat is soms ook nodig
  vele xxxjess Rana

 15. Reactie van Alison

  je hebt gelijk rana