Waar koopt u de lekkerste kruiden?

woensdag 19 december 2007 9u16 | patricia (tekst), Charles Strijd (beeld) | 38 reacties
Trefwoorden: , , .

Op doordeweekse dagen beperken mijn kookkunsten zich al te vaak tot een snelle maaltijd. Pasta, stoemp met vlees,… noem maar op. Maar wanneer er geen tijdsdruk is, om het niet enkel tot de weekends te beperken, hou ik er wel van om in een kookboek te snuisteren en de ingrediënten bij elkaar te zoeken.

Op zo’n momenten laat ik me steeds vaker verleiden tot de wereldkeuken, maar dan in de brede zin van het woord. Couscous, Afrikaans, Indisch, sushi,… In de supermarkt verlies ik doorgaans veel tijd met het zoeken naar alle ingrediënten. Ik heb me trouwens ook laten vertellen dat specifieke kruiden in de supermarkt niet zo lekker zijn omdat hun omzet te laag ligt. De kruiden zouden iets minder vers zijn. Maar veelal moet ik het toch opgeven, omdat mijn supermarkt dat specifieke kruid niet verkoopt. Het leuke aan het volgen van een workshop zoals deze of een cursus is dan dat je de lesgever kunt vragen waar ze dit of dat product kopen in Gent. Of eventuele kruiden die je ter vervanging kunt gebruiken of zelfs synoniemen voor hetzelfde.

kruiden

Fenegriek, mosterdzaadjes, tamarinde, kardemon, kurkuma, komijn, foelie, galanga,… Het zijn niet allemaal meer onbekenden. Wat niet slecht is, gezien de enige kruiden in de keuken van mijn moeder witte peper en muskaatnoot zijn.

kruiden Er gaat niks boven verse kruiden, de geur van koriander alleen al, mmm… Maar in de supermarkt lopen de kosten voor die kleine bosjes direct op. Om nog maar te zwijgen van hoe rap die dingen verslenst geraken en dus onbruikbaar. Voor verse kruiden in potjes gaat u best naar de groentenwinkel. Vitamientje, bij Frank en Sofie in de Koningin Elisabethlaan halen ze rechtstreeks van de veiling wat al meteen scheelt in de versheid. De munt die ik deze zomer bij de groentenwinkel op de Vrijdagmarkt kocht heeft ook menig drinker van muntthee en mojito blij gemaakt.
Op diezelfde Vrijdagmarkt loop ik wel eens de Sun Wah binnen. Kruiden in overvloed en massa’s andere lekkere dingen. Een adresje waar ik al eens binnenloop sinds mijn lessen Indisch koken is Suan Thai, in de Holstraat. En u, waar vindt u de kruiden die uw gerechten zo heerlijk maken?

Sun Wah, Vrijdagmarkt 49, 9000 Gent, maandag t.e.m. zaterdag 9u tot 18u
Suan Thai, Holstraat 72, 9000 Gent, maandag t.e.m. zaterdag 9u tot 18u30

© 2007 GENTBLOGT VZW

38 reacties »

 1. Reactie van lea

  Bij Vits-Staelens aan Sint-Jacobs is er ook een heel mooi assortiment (gedroogde) kruiden te vinden, schitterende winkel trouwens…

  • Reactie van Greet

   Helemaal mee eens, de man is stofjas geeft trouwens een hoge meerwaarde aan je kruidentrip.

 2. Reactie van frank vanhyfte

  Je zal er niet alles vinden, maar oud gekend huis Vidts aan het Beverhoutplein heeft echt wel heel veel. Meestal in grote hoeveelheden maar goedkoper dan in een designpotje. Het is geen winkel voor funshoppers en dat is dan nog een understatement.
  Vidts was voor de tijd dat turkse en marokkaanse Gentenaars zelf winkels openden één van de eerste plaatsen in Gent waar je al die vreemde ingrediënten kon krijgen. Feta bijvoorbeeld, hadden ze daar al toen Delhaize er nog nooit van gehoord had.
  Mocht u niet weten waar het Beverhoutplein is, dat is één van de twee pleintjes waar de rommelmarkt doorgaat aan Sint-Jacobs. Vidts zit op de hoek. Loop er gewoon al eens binnen voor de geur.

  • Reactie van Frans

   Gelukkig maar dan er nog iets anders is dan “funshoppen”.

 3. Reactie van Dirk

  Voor de meer exotische kruiden kan je ook terecht in het Patershol, in de gezellige wijn- annex aziatisch eten- annex nachtwinkel “Melanie’s World”. Ligt in de Corduwaniersstraat.
  En Vidts idd. dat is eigenlijk de enige plaats die je moet kennen, ze hebben er zo veel…

  • Reactie van Rob

   Tja, het lijkt bijna overbodig maar ik schaar me nog maar eens achter beide reeds genoemde winkels: Melanie voor aziatische kruiden, en Vidts voor al de rest ;) (Vidts al sinds mijn kindertijd, Melanie sinds ik daar in de buurt komen wonen ben)

 4. Reactie van Roland

  Voorraad opgedaan in de jaarbeurs enkele maanden geleden, maar alle bovenvermelde adressen staan genoteerd!

 5. Reactie van peterc

  ‘t is waar, bij Vidts hebben ze ongelooflijk veel. Maar wat ik al lang zoek, zijn peper(paprika)schilfers om b.v. op eigen pizza’s te doen. Iemand een idee?

  • Reactie van Wodan

   Probeer eens de phoenixstraat. De groentenwinkel annex bakkerij, schuinover de plaatselijke GB. Maar normaal valt dat in Elke turkse winkel wel te vinden. Gewoon vragen naar Pul Biber

  • Reactie van Wodan

   En indien ik het misbegrepen heb en je bent niet op zoek naar pikante kruiden, maar effectief naar samenstellingen van paprikasoorten edm, neem dan eens een kijkje in de Oil&Vinegar. (Hoornstraat 2 – verbinding tussen de Voldersstraat en de Zwartezustersstraat)

   • Reactie van rony coekaerts

    is er nog iets duurder in gent? wat een m’a tu vu winkel is dat!zelfs hun olijfolie is binnen alle vergelijkingen te duur.
    je hebt er kwaliteit, maar je betaalt er je blauw.
    niet evenredig. nu,ja, het staat mooi op de tafel.
    heb ook zo’n stelletje gekregen, het zit in de container om naar hier te komen, zonder olie.

  • Reactie van jan

   Vraag het eens aan die man met bril en stofjas,
   ondanks alles “hij bijt echt niet”

 6. Reactie van jan

  wat vidts betreft als je bij hem iets niet vind vraag het dan. ja ik weet dat het geen gemakkelijk mens is maar ik hoop dat hij het nog lang volhoud.
  voor verse aziatische kruiden halverwege de holstraat voor mij de beste van gent

  • Reactie van Johan Paulussen

   Vidts is de coolste winkel allertijden!

   • Reactie van rony coekaerts

    het lijkt misschien wat oudbollig, maar ik heb alles kunnen vinden bij onze winkel op de groentenmarkt, waar ik ook mijn mosterd haal.
    verse kruiden niet, maar voor de rest?
    verse kruiden, jullie willen niet weten hoe die gekweekt worden. ben iets te veel naar de versmarkt in brussel geweest. sorry, willen jullie verse, propere kruiden? kweek ze zelf, al was het in een bloempot. de rest is nep.
    ik wist niet wat ik smaakte hier. dingen waar ik van dacht dat ik ze kende. nada.

 7. Reactie van zena

  Mijn advies: ga eerst bij Vidts kijken: die heeft een ongelooflijk aanbod aan kruiden. Ik ga er reeds 30 jaar om mijn kruiden. Als je het er niet vindt en het is typisch Aziatisch dan zou ik zeggen : de Sun Wah op de Vrijdagsmarkt (al ga ik nu wel eens zien naar die winkel in de Holstraat), typisch Turks : dan naar de Bevrijdingslaan of naar de Sleepstraat. En typisch Arabisch, probeer dan eens bij de Tunesische slager in de Phoenixstraat. Afrikaans, er is een winkeltje aan de bushalte van bus 3 aan de “1000 vuren” als je van ‘t Centrum komt. Maar eerst en vooral kijk bij Vidts. En voor groenten kijk dan eens bij “John”, ferm schuin (zo’n 30 m verder als je van het centrum komt)over de kleine GB in de Bevrijdingslaan.

 8. Reactie van linda didden

  ook ik heb een vraagje.sinds enige tijd maak ik gezichtscreme van de vrucht mangosteen uit zuid oost azie (dus niet de mango).nu koop ik deze in via nederland, helaas zijn de vruchten dan vaak oud als ik ze binnen krijg.weet iemand misschien waar ik deze vers kan kopen of bestellen.het gaat niet om blik maar om de verse aangezien de schil de beste eigenschappen bevat.

 9. Reactie van Shadi

  In de Brusselsepoortstraat is er een Indische supermarkt, misschien daar wel te vinden… Ik ga er deze middag toch heen en zal eens kijken.

 10. Reactie van Chimel

  Vidts en z’n charmes – echt gebeurd : komt er een Hollander binnen die vraagt aan Vidts : “Nou, weet u ….. zijn ?” (ondertussen ben ik vergeten wat die man zocht). Waarop Vidts in zijn gekende stijl iets van ‘neen’ mompelt. Waarop die Hollander (wist hij veel…) zich naar mevrouw Vidts richt…
  Nog vooraleer de vrouw des huizes enig antwoord kan geven antwoordt Vidts zelf in haar plaats : “neen, ze weet het niet !”. (op z’n Gents dan). “Nou, OK” kon de Hollander enkel nog zeggen. Ik stond er bij en lag plat van ‘t lachen. Vidts, mijn liefste vroegere ‘buur’….. altijd prettig om met hem eens een praatje te slaan ! Meestal duren die niet zo lang, maar toch…

  • Reactie van Hilde1

   Schitterend verhaal!
   Ik kom niet zo vaak bij Vidts, maar de geur van de winkel staat in mijn geheugen gegrift.
   Het is echter al lang geleden dat ik mevrouw nog zag. Weet iemand hier iets over?

 11. Reactie van Ine

  Ik ben zonet bij Vidts langsgeweest, maar kristalmunt vond ik daar niet. Weet iemand waar ik dat wel kan krijgen (ik wil namelijk hoestsiroop maken voor de winter)

  tnx!

  • Reactie van Hilde De Schuyteneer

   Ik zie nu pas je vraag. Je zoekt waarschijnlijk mentholkristallen om siroop te maken. Ik koop veel van mijn grondstoffen bij O naturelle. Die kristallen heb ik daar zelf ook al gekocht.
   De winkel is in Ronse, maar alles kan ook met de post opgestuurd worden.

 12. Reactie van Sabah

  Dat bovenste foto met kruiden zijn van marokkaanse Ras elhanoet kruiden ( de 40 verschillende kruiden ).

 13. Reactie van cindy

  Is er iemand die mij kan zeggen waar ik kataifideeg kan vinden?

  • Reactie van frank vanhyfte

   Probeer eens bij Cakirlar op het Fonteineplein.
   Die heeft een zeer groot assortiment Turkse producten, maar ook granen, polenta,…
   In het Turks: kadayif, geen kataifi.

 14. Reactie van Lindsay

  Ik zoek eigelijk kruiden voor Zweedse balletjes te maken.. Eigelijk noemt het Allroundkryda.. Vind dat nergens.. Je kunt het zelf maken ook.. Met oa, koriander, chilipoeder en piment.. Nu ik ben een beginneling en ken die kruiden niet. Ik dacht dat chilipoeder en piment hetzelfde was.. Is dat zo? Zou ik al die kruiden bij de vits kunnen krijgen? Of Allroundkryda zelf?

  Mvg
  Lindsay

  • Reactie van frank vanhyfte

   Als je recept hiermee overeenkomt:
   http://www.receptengalerie.nl/register/lijst/docs/allroundkryda.htm
   dan kan je alle ingrediënten in de meeste Turkse winkels vinden.
   Kijk ook eens bij de slagers op de Bevrijdingslaan, er zijn er ondertussen een vijftal.
   En aangezien we geen Zweedse slagers hebben…

  • Reactie van kat

   piment is inderdaad iets anders dan chili, ik heb het ooit gekocht bij De Vits. Niet gemalen zijn het ronde bolletjes (besjes) die je zelf kunt verpulveren.

 15. Reactie van Roland

  Nieuwe winkel in de Burgstraat eens proberen!

 16. Reactie van Bart

  ik ben eerder zoek naar allerlei Marokkaanse specerijen en andere spulletjes, normaal ga ik die in Brussel halen, maar het zou leuk zijn als ik die in Gent kon vinden.
  Iemand een idee?

 17. Reactie van Miryam

  Hallo, Weet iemand waar ik SPIGOL kan kopen in Gent? Spigol is een kruidenmengeling in poedervorm normaal te koop in Frankrijk, dat gebruikt wordt voor bouillabaisse, paëla, sauzen etc. Er zit saffraan in. Indien ik het niet vind, maak ik het zelf. Ik heb de samenstelling ervan ttz de ingrediënten, maar niet de juiste verhoudingen. Dank alvast voor enige tips.

 18. Reactie van Eliane

  kan er iemand laten weten waar ik VADOUVAN(een indische kruidenmengeling) kan kopen?
  ben reeds bij De Vits geweest maar die heeft het niet

 19. Reactie van Aleide

  ik zoek een adresje waar ik niet te duur ( en niet per 25 kilo ) kikkererwtenmeel kan kopen in het Gentse. ( besan of gram flour )Ik vind em wel in de bioplanet, maar zeer prijzig vind ik. Ik zoek het voor mijn falafelballetjes.
  Of heeft iemand een recept waarmee ik ze zou kunnen maken met kikkererwten uit blik?

 20. Reactie van Bazaaro

  Bezoek ons site, ook bij ons kunt terecht voor kruiden. Binnen 3 werkdagen thuis bezorgd!