Mens-Aap

donderdag 31 januari 2008 0u11 | Arthur De Decker | 32 reacties
Trefwoorden: .

Een niet-Gentenaar en een Gentenaar.

Pino

Heeft u ook een foto voor deze rubriek? Mailen mag naar fotoredactie@gentblogt.be

» Meer foto's in het foto van de dag-archief.

© 2008 GENTBLOGT VZW

32 reacties »

 1. Reactie van jan vens

  Wie is wie?? :-))

 2. Reactie van jeroenL

  maar waar is deze foto getrokken ?

  Ik geef toe, ik ben ook een inwijkeling uit W-Vl.

 3. Reactie van Marijke

  Mhm, ik ben nog geen gelijkaardige vergelijkingen tegengekomen in mijn Sobotta (anatomie atlas voor de leken onder ons). Ik dacht dat het MIAT een industrieel museum was? Ik zie niet waar deze foto er dan bijhoort, tenzij die het verschil aantoont tussen de werkende en de niet-werkende mens?

 4. Reactie van Roland

  Arthur, je tekst juist boven de foto ….. is heel duidelijk! D’er zullen er veel op hun teentjes getrapt zijn!

 5. Reactie van Michel Vuijlsteke

  ‘t Is een mens en een gorilla.

 6. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Toch niet, zolang hij niet bepaalt de welke….?

 7. Reactie van Arthur De Decker

  Laat ons duidelijker zijn: in tegenstelling met wat velen dachten maar niet durfden e-mailen zijn het hier niet de skeletten van (links) een Gentenaar en (rechts) een West-Vlaming…Het MIAT betreft immers geen museum over de toekomst na de onafhankelijkheid van de Stadsstaat Gent op 31 maart 2008.

  Wat is het dan wel : links is het echte skelet van een mens en rechts inderdaad dat van een gorilla. Ze komen uit het Spitznermuseum en zijn beide een schenking van de foorreizigers van Gent en nu te bewonderen in het MIAT. Absoluut te bezoeken waard: gratis voor Gentenaars, betalend voor niet-Gentenaars…

  • Reactie van Roland

   Je tekst is toch overduidelijk : een niet-Gentenaar boven het skelet van de mens en een Gentenaar boven het skelet van de gorilla!

   • Reactie van rony coekaerts

    duidelijk iemand die rechts van links niet kan onderscheiden.
    ik weet wel dat de meeste w.vl.n. ergens, na twee wereldoorlogen, en een hoop toeristen die goedkoop komen drinken, in hun dna. een britse trek hebben, maar om dan links te gaan rijden?
    je hebt, en dan bedoel ik dat echt positief, twee soorten west.vlamingen. zij van aan de kust, die vermengd zijn met alles dat de noordzee is kunnen overzwemmen, en daardoor een stukje “open van geest” zijn en de rest, die tussen hun zes miljoen varkens, tapijtpotentaten en onder de kerktoren vandaan, toch een klein beetje, in gent in de “grote wereld” komen.
    links heb je een normale mens. rechts iemand zoals permeke het zo duidelijk heeft geschilderd: klein hoofd, niet nadenken:doen!, brede borstkast, zwaar labeur in de varkensstallen, brede bekkens, kindjes maken of krijgen, zoveel mogelijk, de enige hobby, en vooral lange armen, je moet maar eens een ganse dag met zo’n kruiwagen rondlopen.{ hoe noemen jullie dat ook weer? een pierle….?)
    door vermenging, en daar hebben we die prof niet voor nodig, ik geloof in darwin, kan er nog iets mooist ontstaan in gent: het verstand van gent en de bekkens van brugge. we, laat ons zeggen onze kleinkinderen zullen in het miat er een derde geraamte aan kunnen toevoegen.

    • Reactie van Jean Marie DE WULF

     Zo lees ik het graag!

    • Reactie van rony coekaerts

     graag gedaan,
     en jij moet dat weten, hoe noemen ze een kruiwagen bij onze batavieren? ik hoor het mijn grootvader nog zeggen:….
     ik kan niet slapen, dat blijft in mijn hoofd spelen!

    • Reactie van Jan De Moor

     Twee Westvlamsche woorden om te koesteren:
     kruiwagen= pupegoale
     boterham= stutte

    • Reactie van Arthur De Decker

     In de Westhoek wordt een kruiwagen soms nog een “puppegoale” genoemd, doch ook “bakwoagn”.
     Elders in West-Vlaanderen is het eerder “kurtwoagn” of “kortwoagn”.
     Ga je nu kunnen slapen?

    • Reactie van Jean Marie DE WULF

     Sorry, maar ze waren mij voor!

    • Reactie van rony coekaerts

     stutte, dat wist ik wel nog, maar met een puppegoale kan ik gerust slapen.
     kruiwagen, kortwagen, dat versta ik nog, het ding zegt het zelf, maar waar komt puppegoale vandaan?
     tof, daar gaan we een nieuw item aan besteden: west.vlaams voor gentenaars, van A tot Z.
     naast chinees wil ik, nu de verkalking nog maar een stukje heeft toegeslagen nog west.vlaams leren: dat moet echt niet moeilijk zijn, want zij kunnen het wel.

    • Reactie van Guido Van Peeterssen

     allemaal schoon woorden, na het Gentse alfabet kunnen we met een West-Vlaams streekwoordenboek beginnen. Over zo iets gelijk ne ‘puppegoale’ en zo meer.

 8. Reactie van B-west

  Ik mag daar ook gratis binnen, dus ben ik ook een Gentenaar? Tof! Eindelijk erkenning!

  Ik zou eigenlijk eens moeten langsgaan in het MIAT, ik woon er nu toch al zo’n 5 jaar bijna rechtover.

  • Reactie van rony coekaerts

   schande, ik breng daar iedereen die gent komt bezoeken naartoe. mijn ex.schoonvader uit de textielbranche, uit zele, is er niet meer weg te slagen. nee, echt een van de leukste muzea in gent.

 9. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Het MIAT is een zeer interessant initiatief. Wel is er de latste tijd wat verwarring, heb ik de indruk, tussen MIAT en Alijn. Ik zag het liever wat beter gedefinieerd.

  • Reactie van rony coekaerts

   leg dat eens uit, j.m., hoe kan je die twee door mekaar halen? andere locatie, ander vertrekpunt qwa ingesteldheid,…voor mij niet duidelijk.

   • Reactie van Jean Marie DE WULF

    Volgens mijn begrip moeten elk van beide musea een goed omlijnde functie hebben en de studie-objecten mogan niet in mekaars vaarwater liggen. Grofweg: bij MIAT gaat het over industriële archeologie: namelijk alles wat met ons productieapparaten, fabrieken en producten te doen heeft. Bij de volkskunde zie ik alles wat in het verleden met het dagelijks leven, leefomgeving en eventueel kleine artisanale activiteiten. Ik heb zo de indruk in Alijn dat ze regelmatig over hun grenzen heen handelen.
    Ik kan mis zijn door mijn grenzen daarin te scherp te willen stellen….
    Een moeilijk thema daarrond was de oproep om oude filmpjes over het leven in de jaren vijftig en voordien

  • Reactie van Lien

   Hoe kan dat nu verwarrend zijn? Museum voor Industriële Archeologie en Textiel versus Huis van Alijn = volkskundig museum.

   Gisterenavond ging het alarm af in het Huis van Alijn en wat later hoorde ik de brandweer, ik hoop dat alles in orde is ginder, want het is er zo mooi en gezellig…

 10. Reactie van Huug

  Nou, die linkse hebben ze gewoon ergens in Holland gevonden, toch?

  • Reactie van Huug

   Euh, rechts! Oei… ;-)

   • Reactie van rony coekaerts

    beste huug, ik weet wel dat je problemen hebt om rechts of links te kiezen, mooi uitgedrukt niet?, maar dat het zo erg is….tot “drinkens”

 11. Reactie van timo

  die ene is gewoon beginnen over zijn barkruk beginnen groeien