Theater Maskee – Mee 2 op 1 kamer + vrijkaarten

zondag 23 maart 2008 10u26 | San | 3 reacties
Trefwoorden: , , .

maskeeWoehoe! Volkstheater! Ik heb daar zo’n goede herinneringen aan.

Uw redactrice van dienst is ook een inwijkelinge. Van geboorte een halve West-Vlaamse (langs vaders kant) en een halve Oost-Vlaamse (van moeders kant dus) en van opgroeien volledig Oost-Vlaamse. Thuis spraken wij algemeen Nederlands (het zou maar een raar dialect geworden zijn anders) maar via de grootouders en de schoolvriendjes had ik genoeg dialectische invloeden. Maar om één of andere reden heb ik altijd al die Gentse ‘rrrr’ gehad en toen ik hier als student aankwam namen de meeste mensen aan dat ik ook van Gent was. Ik kende wel geen woord Gents en jammer genoeg kwam ik in mijn eerste studentenjaren ook maar sporadisch in aanraking met het locale dialect, maar die ‘rrrr’ maakte dat ik door de ‘localen’ nooit scheef bekeken werd met mijn AN.

Pas toen ik hier vier jaar studeerde kreeg ik mijn eerste echte aanraking met het Gents: ik leerde mijn partner kennen en die is lokaal. Toen zijn grootvader 85 jaar werd werd ik meegenomen naar mijn eerste echte volkstoneel: een komedie in het Gents. Een wereld ging voor mij open. Ik zat gedurende de hele voorstelling met mijn mond vol tanden. Iedereen rondom mij amuseerde zich kostelijk met de voorstelling terwijl ik mij kostelijk amuseerde met iedereen rondom mij en met wat ik hoorde. Verstaan deed ik het namelijk niet. Hier en daar wel een paar dingen, maar het grootste deel van de voorstelling luisterde ik gewoon naar de klanken en keek ik naar de mimiek, observeerde ik de mensen rondom mij en zag hoe zij genoten en alhoewel ik eigenlijk de voorstelling niet kon volgen, heb ik toch een fantastische avond gehad.

Ik spreek nu van een goede 15 jaar geleden en het is gelukkig niet bij die ene voorstelling gebleven. Beetje bij beetje begon ik meer en meer van het dialect te verstaan als als ik nu, als volledig ingeburgerde inwijkeling, naar de nieuwjaarsspeech van Pierke luister tijdens de receptie, is er (bijna) geen woord meer dat ik niet versta. Ik denk dus dat ik nu wel kan zeggen dat ik volledig ingeburgerd ben.

Eén van de volgende voorstellingen die ik ga bekijken wordt gebracht door Theater Maskee, een Gents amateurtheater dat volkstheater brengt in het dialect. Dit jaar bestaan zij 15 jaar. Bij de vorige productie mocht zij meer dan 1600 bezoekers verwelkomen en men kan ondertussen gerust zeggen dat het inmiddels een gevestigde waarde is in de wereld van het Gentse volkstoneel. Elk seizoen brengen zij twee producties: in het voorjaar zal dit ‘Mee 2 op 1 kamer’ zijn.

maskee

Het verhaal: Een ziekenhuis aan de rand van de stad Gent. Gerard Van Tiest heeft een kleine medische ingreep ondergaan. Tot zijn ongenoegen ligt hij op een tweepersoonskamer. Hij gaf de voorkeur om alleen te liggen want hij is enorm gesteld op zijn privacy en rust. Zoals zijn echtgenote Chantal zegt: “Als er geen éénpersoonskamer vrij is kunnen ze er geen toveren”. Gelukkig is het bed naast hem momenteel niet bezet.

Toch moet zijn vrouwtje het geklaag en commentaar van haar echtgenoot regelmatig aanhoren. Ze tracht echter wel positief te reageren op zijn sakkeren en jammeren. Steeds zoekt ze de juiste antwoorden op zijn vele vragen omtrent het personeel, de verzorging, het eten…

Maar Gerards’ zijn grootste verlangen is: alleen te blijven liggen in deze tweepersoonskamer. Zijn vrees is immers enorm groot dat er “ne grute onnuzelirre” hem komt vergezellen.

De voorstellingen kan u gedurende drie weekends gaan bekijken:
Vrijdag 11, 18 en 25 april 2008 om 20u
Zaterdag 12 en 26 april 2008 om 20u
Zondag 13 en 20 april 2008 om 15u.

Daar waar Theater Maskee zijn vaste stek heeft in het Dienstencentrum van Ledeberg, verhuizen zij, wegens verbouwingswerken in het Dienstencentrum, voor deze voorstelling naar Centrum Seleskest, Sint-Salvatorstraat 38 te 9000 Gent. Toegangskaarten kosten € 10 (€ 8 voor leden) en kunnen gereserveerd worden via het telefoonnummer 09/222.08.55 of via mail

Maar misschien bent u één van de gelukkigen die kunnen gaan kijken met vrijkaarten: wij mogen immers 5 vrijkaarten aanbieden voor de voorstelling van vrijdag 18 april om 20u. Mailen voor 30 maart naar het inmiddels bekende wedstrijdadres met uw motivatie waarom u naar de voorstelling wil gaan kijken en wie weet, wint u één van de gratis kaarten.

© 2008 GENTBLOGT VZW

3 reacties »

 1. Reactie van Jens

  In het artikel wordt er gelinkt naar een .com domein, maar er is ook het makkelijker te onthouden https://www.theatermaskee.be/

 2. Reactie van Guido Van Peeterssen

  Mooi stukje over het Theater Maskee en het Gents Volkstheater, knap gedaan, San.
  Maar zoals steeds gaat het pad van een artiest niet altijd over rozen. Over het Gents Volkstoneel verscheen dit stukje
  En als je als opwarmertje een grappige foto wil zien over deze voorstelling: dat is hem

 3. Reactie van Debby

  Zelf ben ik één van de spelers, en ik kan alleen maar zeggen: komen kijken is de boodschap, want het beloofd een avond te worden om te lachen. Wie eens is komen kijken, zal het hem zeker niet beklagen. Gewoon: DOEN.

  Groetjes