Gent pakt zwerfvuil aan

woensdag 7 mei 2008 11u34 | Wouter | 34 reacties
Trefwoorden: , .

Met de grootste campagne die ze de voorbije jaren hebben opgezet, willen Stad Gent en Ivago de Gentenaars bewust maken van het groeiende zwerfvuilprobleem. Er komen extra mensen om dat vuil te ruimen, maar ook sancties voor wie niet horen wil.

Lees meer bij De Gentenaar en DS Online

© 2008 GENTBLOGT VZW

34 reacties »

 1. Reactie van charlie

  Voor mijn part mogen die controleacties:

  1) dagelijks (ipv “af en toe”)
  &
  2) heel streng gebeuren

  Ik vind het onbegrijpelijk dat mensen vanalles op de grond gooien. De dag nadat ivago bij ons int straat is langsgeweest voor de 2-wekelijkse (of is het wekelijkse?) veegbeurt, ligt het weer vol met papiertjes, plastic, papier, blik, peuken, …

 2. Reactie van Caroline

  Ik vind het ook erg dat mensen te lui worden om hun afval twee minuten langer vast te houden en in de vuilbakken te deponeren. Tja, en de sigarettenpeuken… misschien draagbare asbakken verplichten voor rokers zoals in japan?

 3. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Ben ik verantwoordelijk voor de drankblikjes die “ze” op mijn vensterbanken leggen?
  Lievekaai, na een mooi weekend: alle vuilnisbakken dagen nadien meer dan overvol.
  Hondenstront: het zijn altijd dezelfden: zeg je iets, zelfs vreindelijk dan wordt ge uitgescolden, maar terug komen ze.
  Dan wordt ons verweten dat we neuten!

  • Reactie van Guido Van Peeterssen

   Jean Marie,
   Ooit had ik eens hetzelfde probleem, een bullebak die dacht dat niemand zijn hond zou durven tegenhouden liet zijn honneponetje drollen draaien tegen de sterren op. Tot de dag dat het voor mijn deur gebeurde, toen stond er op het eerste verdiep een emmer water klaar.
   Die hond is nooit meer voorbij mijn deur gepasseerd.

   • Reactie van Roland

    Het was wel niet in Gent, maar ooit heb ik het aan de stok gehad met een “dame” die niets beter vond dan haar schoothondje elke dag voor onze ingang zijn drol neer te laten leggen. Niets hielp, ik heb dan op zekere dag de drol in een grote omslag gestoken en die in haar brievenbus gedeponeerd. Sindsdien bleef onze ingang gespaard!

 4. Reactie van Cedric

  Ook het Sint Pietersplein was een vuilnisbelt vandaag. Veel studenten die genieten van het mooie weer is een zalig zicht. Maar het afval werd gewoon ter plaatse gedeponeerd. Nu is het wel zo dat de vuilbakken er slecht geplaatst zijn om de rol van “evenementenplein” niet te hinderen, maar zoals Carolien zegt, ze zijn gewoon te lui.Maar hier is misschien een rol weggelegd voor de universiteit. Een sensibiliseringsactie bij de studenten is wenselijk.

 5. Reactie van rony coekaerts

  ik weet dat ik weer eens de grootste vervuiler van gentblogt ga zijn met weer een veel te lange tekst.
  het is gewoon een kwestie van “opvoeding”, en dat is heel verschillend: spuw ik niet, mijn vrouw is boos, slijmen moeten het lichaam uit. ik moet er zelfs voor uit bed. fei, fei, roept ze dan.
  compromis: ik spuw in rioolroostertjes en vuilbakken.
  afvalzakjes gooit men desnoods van op het zesde gewoon op straat, liefst twee meter naast de container.
  compromis: ik draag alle zakjes, ook van de buren naar beneden.
  geloven jullie nu echt dat die mensen met hun vuilzakje, dat ze ergens weggooien, die wandelaars met hun schijtende hond, die nachtbrakers met hun blikjes, dat eigentlijk niet weten? je moet ze er maar op aanspreken.
  trouwens, iedereen is tegen vuilnis op straat, mijn vraag is, van wie komt dat dan? niet van die turkse die elke dag haar voetpad schuurt, niet die hondenbezitster met haar twee poepzakjes, niet ik die in mijn studio mijn vuilnis sorteer. van jullie dan? en wie zijn jullie dan?
  nee, we zijn het allemaal. ik met mijn peuken, de andere met zijn kauwgom.
  het is opvoeding, gewoon ouderwetse opvoeding.

  • Reactie van Jean Marie DE WULF

   NIMBY!
   Ik rook niet, ik drink alleen in een glas, ik heb geen hond, ik spuw niet, ik hou mijn kleenex op zak, ik sjiek niet, ik gebruik de toilet, ik hou mijn oude parkeerticketten in de wagen, ik gebruik geen platiekzakjes meer van de “Carrefour-Express”…..
   Ben ik dan de perfecte Gentenaar? den enige? den ouderwetse?

   • Reactie van rony coekaerts

    ja, jm., jij bent het! als ik termont nog eens tegen kom, zal ik hem er op attent maken.
    vermoedelijk hebben ze nog een ereteken liggen.
    ernstig nu. je ziet toch genoeg rond jou dat niet iedereen zo is? anders is er geen zwerfvuil.
    als iedereen, maar daar begint het al mee, zijn best moest doen, dan was al veel opgelost.
    dan nog die toeristen en import.vlamingen(:))
    ik rook, en steek mijn stompjes altijd in mijn doosje.
    als ik drink, denk ik dat die cafebaas dat glas niet op de straat gooit.
    ik gebruik zakdoeken, papier zijn bomen.
    kauwgom, slecht voor mijn valse tanden.
    toilet. en jij zult op de blaas.meersen niet eens…
    voor de rest, geen probleem: ik heb geen tickets bij gebrek aan wagen, en ik ben in het bezit van een ouderwetse kabas.
    dus we zijn al met twee.
    nu de rest nog.

 6. Reactie van Bart

  Een probleem dat vaak over het hoofd gezien wordt door Ivago zijn de Gentse binnenwateren. Gent profileert zich als waterstad en deze waterlopen bepalen voor een groot deel het uitzicht en imago van de stad.

  Dagelijks zie je die veegmachines van Ivago door de straten rijden. Zeer goed, maar waarom wordt het water maar zo weinig opgeruimd. Maar zelden zie je bootjes varen die de drijvende rommel verwijderen. Zeker in de zomermaanden valt er net zo veel afval in het water dan op de kant (denk vooral aan Graslei/Korenlei…) Vaak liggen de rivieren er vuil bij en hoopt het vuil zich in allerlei hoeken op.

  Ivago, verhoog ook het opruimen van de wateren en niet alleen de straten!

  • Reactie van rony coekaerts

   beste bart,
   volgens mij zijn het niet die paar futen en meeuwen die de rotzooi in het water gooien.
   meestal zijn het jongeren, maar niet alleen, met een lidmaatschap van welke milieuvereniging ook, die gewoon er niet aan denken.
   wat jij ziet drijven is nog niet het twintigste van wat er ingegooid is. dat haal je niet met een paar schepnetjes op. dat ligt al lang op de bodem te gisten.
   trouwens wat belet de mensen die lelijke vuilbakken te gebruiken? er staan er genoeg. en, nog iets, die vuilnis valt niet in het water, nee, die gooit men erin. niet alleen op de graslei, maar overal: water, dat stroomt, niet veel, maar toch.
   de waterlopen in gent vallen niet onder ivago. zover ik weet hebben ze geen vuilnisboten, en is dat een uitbesteding. de laaste keer, waren het zeeuws.vlamingen, maar ze werden zo weinig betaald dat ze er de brui aan wouden geven.
   misschien iets voor het vdab? of als staftaak?

  • Reactie van Cedric

   Hah, Bart, een man naar mijn hart. Ik volg je volkomen. Vergelijk Gent met Brugge : in Brugge houden de muurtjes het opwaaiend afval tegen, in Gent zijn er geen muurtjes ,enkel open afsluitingen. Dat er bij de minste wind afval in het water valt willen ze bij de stad niet begrijpen , noch verhelpen. Soms zie je een inacief doorroest bootje de binnenwateren sieren, dat ooit eens zal ingezet worden om het water te ontdoen van vuilnis, maar nooit heb ik ze actief bezig gezien.

 7. Reactie van rony coekaerts

  bart, man van mijn hart. je hebt gelijk. ook ik zou overal muurtjes zetten om die vuiligheid tegen te houden. eigentlijk zou ik van die netten zetten, zoals rond voetbalvelden: ‘t zou al moeten lukken dat ze daar hun souvenirs over krijgen.
  brugge heeft altijd die muurtjes gehad: dat was tegen de stormvloed, daarom dat je soms nog ijzers ziet zitten om planken in te schuiven. nu niet meer nuttig natuurlijk. gent heeft dat probleem nooit gehad, daarom geen muurtjes.
  of bv. de graslei er beter zou uitzien met afvalvangers, daar heb ik mijn twijfels over. het is nu al een allegaartje van verschillende kaden, gewoon om de toeristen een plezier te doen.
  je had misschien verwacht dat ze met het jacht van onnassis het vuilnis kwamen ruimen, maar zoals ik al heb gezegd, dat zijn twee zeelanders, die echt voor een appel en een ei, als het hun past, wat rotzooi komen “afvissen”. de dienst waters, als ik me niet vergis is dat zelfs zeeschelde, het hangt van de bevaarbaarheid en nog zo’n paar middeleeuwse toestanden af, steekt daar geen geld in. de stad heeft daar geen ene kluit aan te zeggen. natuurlijk kunnen ze vanop het belfort van hun oren maken, maar het zijn anderen die het zullen moeten willen doen.
  oh ja, het was omdat ik ze bezig zag, en nogal gek ben van alles wat met binnenwaters te maken heeft, dat we samen tijdens de middag een glas gedronken hebben. mijn info. komt grotendeels van hen, en als zij uit hun nek hebben gekletst, ja, dan ik ook.
  doet eigentlijk niets af van het feit, muurtjes of niet, dat het niet logisch is dat mensen hun vuil liever in het water gooien dan naar een vuilbak te stappen.
  ergens moet daar nog iets van op gentblogt staan: dat koppel dat de mensen overtuigde om de vuilbak te gebruiken. even nakijken. hier is het moeilijk.

 8. Reactie van Cedric

  Muurtjes van 50 centimeter dienen niet als stormvloedkering hé Ronny. Anders kunnen we onze Middeleeuwse technologie in Nederland verkopen. En dat pseudo bejaard koppel acteurs dat vorig jaar de zich steeds regenerende jeugd poogde te overtuigen hun afval niet in de Graslei te dumpen heeft zijn doel gemist, precies omwille van het feit dat het er vaak ongewild inwaaid (probeer eens met de vaste bedoeling uw Panos broodjeszak in de vuilbak te deponeren en een sandwich te eten als er een windvlaag opsteekt).

  • Reactie van rony coekaerts

   door zijn ligging, ver in het binnenland, zijn verbinding met de zee via een kanaal, is de getijdenwerking in brugge minimaal. en dan kan een muurtje van 50cm. veel helpen. als het in brugge 20cm omhoog gaat, regen, springtij,(heden zelfs niets meer) dan zat ik in hamme met 190cm water. dan helpt zo’n muurtje natuurlijk niet. mijn huis stond op het water, ok, half oever, half rivier, nu staan daar damplanken achter, 3meter hoog. het normale getij, komt 2m boven het niveau van 1927 toen mijn grootouders het huis bouwden. het gelijkvloers is kelder! en niks van opwarming van de aarde, gewoon het niet onderhouden van de niet-economisch belangrijke waterwegen.
   een getijden.boekje is nuttig en duidelijk. te verkrijgen bij de dienst zeeschelde.:)
   en breek me de bek niet open over hoe je water uit je kot moet houden, daar ken ik alles van.
   ik geloof nooit dat die middeleeuwers in brugge die muurtjes hebben gezet om panos.zakjes tegen te houden. en ook niet voor die blikjes of flessen, die heus niet wegwaaien uit je handen.
   nee, het zijn vuilerikken die er voor zorgen dat onder elke brug van gent.centrum zich een stort verzamelt. en het blijft, voor die opruimers, een gevecht tegen de “bierkaai”.
   eigentlijk is het simpel: jij koopt een broodje, papieren servietje en zakje er rond. daar betaal je 1 euro voor, terug te krijgen als je het terug brengt. idem voor alle “verloren” verpakkingen zoals blikjes en plastieken flessen. wedden dat er niets nog in de leie drijft of op straat ligt.
   dan breekt er een revolutie uit in vlaanderen. we zijn zo gewoon geworden aan die wegwerp.gewoonte, dat dat zeker niet kan. maar als je gewoon nadenkt is dat de enige oplossing. opvoeden, mijn hoela! mensen doen alleen iets als het geld opbrengt, of bespaart.
   ik zie die studenten al rondrijden met zakken op hun fiets: daar een blikje, weer 1euro!
   zo doen ze dat hier. zelfs wc.papier verzamelen ze.(de meeste afvoeren zijn te dun, dus papier, van dat stug schurend spul, in een emmertje, en dan op straat)
   vanaf 1jan.09, is er hier een verbod, of tegen betaling van 10eurocent, op wegwepzakjes. ze rekenen op 2miljard! zakjes minder per dag!
   de werknemers van plastiekfabrieken zijn niet tevreden, dat wel. om te zwijgen van de bazen.
   maar het is de enige manier. hier kan dat, maar ik woon dan ook in een niet democratisch land.
   ik ken geen enkel land waar zoveel aan recuperatie word gedaan als hier. of het zou in afrika zijn. ze hebben niets, dus van dat betonijzer van een afbraak maken ze een karretje voor achter de fiets.(eergisteren gelast, ikke)
   nee, zwerfvuil ontstaat alleen omdat het niets kost.
   ik zie onze vriend op het groentenmarktje nog de flesjes en blikjes en frietzakken verzamelen om ze in een vuilbak te steken. dat hij er niet uitzag zoals wij, tot daar toe, maar hij was slimmer dan die bende op de graslei.
   “de mens is de enige diersoort dat zijn eigen leefwereld vernietigd.” ooit gelezen, maar waar.

 9. Reactie van robbie

  ik heb nog nooit geworsteld met een broodje en de broodzak, neen, ‘t is een kwestie van mentaliteit… en als roker ga ik niet vrijuit maar dat is ook het enigste dat bij mij op de grond komt te liggen. Dus tijd om hierop te letten! dank u Gent voor deze campagne

  • Reactie van Greet

   Ik doe zelfs dat niet: ik tik de laatste as uit mijn peuk en hou ze gewoon vast of rol ze in een papiertje tot aan de volgende vuilnisbak

 10. Reactie van cies van de kwis

  Afval bestrijden begint met het te voorkomen, en daar zit veel in mentaliteit en opvoeding, nee?

  Als je ziet wat het middelbare schoolvolk ‘s middags eet: broodje-blikje cola is bijna standaard geworden. Niemand die zich daar vragen bij stelt.

  Ik at gewoon mijn boterhammen uit de brooddoos, op school kon je daar soep bij krijgen, of water. Af en toe namen we eens zo’n ijzeren ‘pulle’ mee met limonade, of eerder: grenadinewater.
  Nul afval, of het zouden kruimels moeten zijn. Al die jaren later eet ik zelfs smiddags op het werk op bijna dezelfde manier.

  • Reactie van Eve

   Op de Muze gebruiken de kinderen een brooddoos. Er is gratis water op school verkrijgbaar (logisch) en er wordt gevraagd zo veel mogelijk met pullen te werken, en zelfs om folie en andere wegwerpspullen te vermijden als het niet nodig is.
   En de soep is nog net zo verkrijgbaar als vroeger!

 11. Reactie van Bart

  Mentaliteits verandering is zeker essentieel. Maar daarom moet er wel worden opgeruimd in de stad. Vuil trekt vuil aan. Waar er al iets ligt wordt sneller iets gesmeten dan waar het proper is.

 12. Reactie van gentenaar

  Gisterenavond wandelde ik langs de Graslei. ON-GE-LOOF-LIJK !!! Wat een vieze troep. Blikjes, flessen, pizzadozen… het lag er gewoon allemaal op straat. Van op de brug zag ik ook nog heel wat viezigheid op het water drijven. En tussen al die vuiligheid zag ik al die jonge gastjes gezellig op de grond zitten keuvelen. Wanneer een groepje rechtstond en vertrok lieten ze doodgewoon alles achter… Daar zal een campagne zeker niet bij helpen. Helaas moet hier gewoon repressief opgetreden worden. VEEL meer blauw op straat en forse boetes! Ik zeg wel “helaas” want ik vrees dat dit het enige middel is, dat die gastjes zullen begrijpen…

  • Reactie van Bart

   Idd, vaak zijn boetes het enige wat afschrikt…helaas. Net zoals met snelheidsovertreders helpen flitspalen het beste. Een verkeersbord of vertrouwen op de mentaliteit en verstand van de automobilist helpt meestal niet veel…

  • Reactie van cies van de kwis

   Zou dit ook niet een héél klein stukje de weerspiegeling zijn van wat jongeren thuis te zien krijgen?
   Papa die in de auto zijn peuk door het raam mikt om de asbak niet vuil te maken, om maar iets te noemen. Bezorgde moeders die braaf de tafel afruimen na het eten, zonder dat hun verwende kroost een handje moet toesteken…
   Ik noem maar enkele dingen om aan te tonen hoe men zo’n wegwerpmentaliteit kweekt.

 13. Reactie van b-west

  Ik kan me ook mateloos ergeren aan de smerige Koren- en Graslei. Het is een feit dat de vuilnisbakken, zelfs de elk jaar inderhaast aangerukte extra grote vuilnisbakken, tegen halfweg de avond al overvol zitten. Dus redeneren nogal wat van de kadehangers dat ze hun rommel maar gewoon kunnen laten liggen. Ik vrees dat sensibiliseringscampagnes hier vechten tegen de bierkaai (of graslei) is. Maar ja, sociaal toezicht is onbestaande, wie gaat er nu nog tegen een wildvreemde zeggen dat hij zijn boeltje moet opkuisen. (Heb ik al geprobeerd, fantastische reacties krijg je, ik was blij dat ik niet in de Leie beland ben). Repressie lijkt bijna het enige wat ons nog rest… Maar ik maak me gene illusies, het gaat geen dag duren vooraleer je dan commentaren gaat krijgen van “hebben die flikken nu serieus niets beters te doen?”

 14. Reactie van dieu

  “Het groeiende zwerfvuilprobleem” !
  Sta me toe even in lachen uit te barsten, heren van Ivago. Hadden jullie nu écht verwacht dat aan jullie “probleem” zelfs nog maar een begin van een oplossing zou komen door bijvoorbeeld het aantal gratis containerparkbezoeken zomaar met de helft te verminderen?

 15. Reactie van jan

  ondertussen woed de corruptie bij ivago verder,
  de interne controle is blijkbaar afgeschaft.

  • Reactie van gentenaar

   ondertussen woedT de corruptie bij ivago verder,
   de interne controle is blijkbaar afgeschaft.
   (sorry, er zit waarschijnlijk ergens een schoolmeester in mij. Ik heb een hekel aan spelfouten)

   • Reactie van rony coekaerts

    mag ik weten wat die corruptie is?
    ik ken een paar mensen bij ivago, en die weten van niets.
    alles kan natuurlijk, daarom mijn vraag.
    als je a zegt, moet b volgen. anders is het een verzindsel. en dat zou pas erg zijn.

 16. Reactie van jan

  dat ze bij ivago van niets weten dat is bijna ongeloofwaardig dat ze het niet geweten willen hebben
  dat is wat anders,we kunnen altijd eens een stadswandeling
  maken, het resultaat zal u wel overtuigen.

 17. Reactie van jan

  bon,bon geen interesse dus

 18. Reactie van Cedric

  Heeft er iemand foto’s van het water aan de Graslei vandaag ? Boordevol afval. Vakantiedagen voor Ivago, hoogdagen voor het toerisme.

 19. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Inbeelding en flexibiliteit de leitmotiven voor de toekomst. Wie houdt dat tegen?