Jazz: wat ik mij afvraag

woensdag 7 mei 2008 17u31 | Bruno Bollaert | 8 reacties
Trefwoorden: , , , , , , , .

Hier in Seattle is het giene vetten, wat de jazz betreft. Dat ligt grotendeels aan mij, want in tegenstelling tot mijn doordeweekse gewoontes in Gent, heb ik hier geen tijd om ‘s avonds op de lappen te gaan. Groot gemis, want in Seattle is een levendige scene, zowel boven- als underground, jazz als klassiek, heavy metal en folk.

Maar hoe zit het in Gent? Ik neem nog wel eens de websites door, maar ik vind amper impressies of recencies terug op dit grote internet. Zelfs niet op Gentblogt. En ik kan maar moeilijk geloven dat ik de enige ben die naar jazzconcerten gaat in Gent.

it's jazz, baby it's jazz, baby

Neem nu Jazz sur l’Herbe: Chopstick records, een Gents onafhankelijk label en thuisbasis voor Moker, Chopsticks, Brick quartet, en Barkin’, Prak, vult tijdens de maand mei maar liefst vier dinsdagmiddagen (van 12-14u) de kiosk van het Citadelpark met jazzmuziek. Dinsdag werd het eerste concert gegeven: was u erbij? Was het goed? Was er veel volk?

In de Vooruit: woensdag speelt het Jef Neve Trio voor een volle zaal; volgende week donderdag (15 mei) speelt het Tutu Puoane Quartet in het kader van de JazzLab Series in de Balzaal. Ik ben niet zo zot van zang in jazz, maar Tutu Puoane! Met een beetje druk valt Tuur misschien zelfs te overhalen om haar in zijn jazzkroeg te laten zingen.

Over Opatuur gesprokenn, mijn bronnen laten mij geworden dat Michel Hatzigeorgiou zondag een overdonderend goed solo concert heeft gespeeld. Nu zondag (11 mei) speelt Joachim Badenhorst met Christian Mendoza en Laurent Blondiau: mensen om in de gaten te houden.

it's jazz, baby

Of het programma van de Hot Club, waarop ik mensen zie staan zoals Pascal Schumacher en Frederik Leroux (samen dan nog, op 13 mei); en Ben Sluijs (op 15 mei: u kan na het concert van Tutu in de Vooruit naar de Hot Club afzakken).

Of Giovanni Barcella en Jeroen Van Herzeele, die zich op gergelde tijdstippen behoorlijk uitleven in El Negocito.

En tot slot, de Ham Sessions. Vorig jaar kon ik er niet bij zijn, voor dit jaar stonden ze hoog op mijn verlangenlijstje aangestipt. Vorig weekend was het al zover, maar ook tijdens het verlengde pinksterweekend kan u in de Ham terecht voor bovenste beste jazz. Zondag 11 mei en maandag 12 mei zijn er telkens twee concerten gepland (om 15 en om 17 uur), Wie WoFo nog niet gehoord heeft, mag maandag niet aan zich voorbij laten gaan. De Ham Sessions, Ham 12, gratis inkom. Niet te missen!

Miljaar, ik ben gewoon stikjaloers, maat. Leeft u eens uit in de commentaren zeg, ik ben razend benieuwd naar al die jazz!

© 2008 GENTBLOGT VZW

8 reacties »

 1. Reactie van marc

  jazz is niet zo mijn ding, Bruno, maar ik wil gerust wel recensie posten rond Amen Ra. Zijn nu nog op tour door de States en doen dan een clubtour in België. Ook zwaar de moeite, maar dan anders.

 2. Reactie van bruno

  Doen, Marc!

 3. Reactie van peterwaterschoot

  wel tof hoor, jazz sur l’ herbe,dinsdag over de middag, waarom doen ze dat godverdomme niet op een zondag, ipv wat voor niet muzikanten wel degelijk nog een WERKDAG is …..grrrrr.

 4. Reactie van rockplease

  BOOOOORRRIIIINNNGGG

  • Reactie van patricia

   Smaken en kleuren, mijn beste
   en durf ook eens over uw hokje kijken. De keren dat ik op het oordeel van Bruno vertrouwd heb, heb ik me nog niet beklaagd.

  • Reactie van wim

   inderdaad smaken en kleuren. voor mij is er niets zo vervelend als rock. Ik vind veel meer diversiteit en originaliteit in jazz.

 5. Reactie van peter

  Wat vinden de mensen die er iets van kennen van het aanbod van de Bijloke volgend seizoen ?
  Jason Moran and the Bandwagon, Brussels Jazz Orchestra met accordeonist Richard Galliano, Philip Catherine, Joshua Redman Trio, vibrafonist Stefon Harris, hoboïst Piet Van Bockstal
  Ik heb er geen verstand van, maar ‘t lijkt mij boeiend om te ontdekken.

  • Reactie van bruno

   Als ge ‘t mij vraagt, dan zou ik dat jazzabonnement nu maar al bestellen, Peter. Stuk voor stuk fantastische muziek/muzikanten!