Grijze vuilzak wordt geel

vrijdag 3 oktober 2008 11u03 | Wouter | 24 reacties
Trefwoorden: , .

Het Gentse straatbeeld zal vanaf december niet meer hetzelfde zijn: van dan af vervangt Ivago zijn grijze vuilzakken door gele exemplaren. ‘In 2009 verhogen we de prijs van de vuilniszakken. Door van kleur te veranderen verhinderen we dat de mensen nu grijze zakken gaan hamsteren.’

Lees meer bij De Gentenaar en DS Online

© 2008 GENTBLOGT VZW

24 reacties »

 1. Reactie van Huug

  De Chinezen gaan moeten opletten als ze (tijdens de feesten, bijv.) hun roes willen uitslapen op straat.
  ;-)

  • Reactie van rony coekaerts

   na jarenlang veldonderzoek, waarbij ik echt alles onderzocht en uitgeprobeerd heb, en op het eind als ulitieme proef met een chinese getrouwd ben, kan ik zeggen: chinesen zijn niet geel. nergens.
   ok. onze stoelgang is geler door het verbruiken van veel groenten en vooral soja. maar ook die van mij, ik die eerder tot het zuid.europese variant behoor.
   waar men dat ooit gehaald heeft weet ik niet. gele chinesen, rode indianen, witte langneuzen. ik ben verdomd bruiner dan mijn chinese vrienden. alhoewel, eens het binnenland in ben ik wel een bleekscheet.
   het gevaar dat een chinees meegenomen kan worden met gele vuilzakken is dus uitermate klein.
   ik vind het evenwel een goede maatregel.
   ook weeral bij wetenschappelijk onderzoek, met de nodige practische proeven, heb ik nogal wat gentenaars gezien die tegen de ochtend grijs uitsloegen. dat gemengd met de resten van hun laatste pak friet, zou tot problemen kunnen leiden.
   als ze dan geen geel fluo.vestje dragen moet de vuilnisophaler ze gewoon kunnen laten liggen.
   een duidelijke verbetering.
   nb.ik heb in gent nog een paar rollen grijze vuilzakken liggen.

 2. Reactie van Els-die andere

  Los van de prijsverhoging ben ik toch wel blij met dit vrolijker zonnige kleurtje! De straten zijn al grijs genoeg.

 3. Reactie van cies van de kwis

  Joepie! Tijdens de kantooruren gaan aanschuiven bij Ivago met wat kleutergeld om de overblijvende grijze rollen te ruilen tegen gele rollen. Wat voor een genie heeft dit bedacht?
  Konden ze dit niet in supermarkten of krantenwinkels laten omruilen?

 4. Reactie van Jo

  De eigen bijdrage van het stadsbestuur voor de bescherming van onze koopkracht.

 5. Reactie van Matthias

  Als uw koopkracht echt drastisch daalt dan heb je toch minder vuil om weg te gooien, dus dat lijkt me nu toch wel een nuloperatie.

 6. Reactie van Guido Van Peeterssen

  IVAGO wil dat we meer composteren en meer GFT inzamelen. Sluikstorten worden sneller aangepakt. Bovendien neemt IVAGO 40 man extra in dienst om de stad proper te houden. En voert ze acties met samen met bewoners om zwerfvuil aan te pakken. Als we nu iets properder gaan leven besparen we zelfs!

 7. Reactie van Eric

  Waarom mag je je voorraad grijze zaken niet gewoon opgebruiken of wordt de overgangsperiode niet wat langer gemaakt? Trouwens wat gebeurt er met de ingeleverde grijze zakken: worden die dan vernietigd of gerecycleerd?

  • Reactie van Ikke

   Dat vroeg ik me ook al af! Wat gaan ze doen met die ingeleverde grijze zakken? In plaats van terug met stickers te werken, dat lijkt me toch een handigere oplossing.

 8. Reactie van Pierre

  Een oude duitse mop:
  waarom heeft de duitse politie met groene uniformen groene autos?
  Omdat ze hun auto zouden terugvinden.
  Waarom zijn de nieuwe vuilniszakken geel ?..

 9. Reactie van pierre

  Aan de wondelgemse meersen is er van het strenger beleid tegen sluikstorten weinig te merken. Zowat iedere gentenaar die zich geen vuilzakken kan veroorloven, komt daar zijn afval dumpen. En ik hou mijn hart vast, wat dat gaat geven in 2009.

 10. Reactie van Jean Marie De Wulf

  Als ze gewoon maar op een bepaalde datum stoppen met grijze zakken te verkopen, en een semester later die grijze zakken niet meer ophalen, zou dan het resultaat niet hetzefde zijn? Ze maken het moeilijker dan het is voor hetzelfde resultaat!

  • Reactie van rony coekaerts

   volledig akkoord. maar volgens dat ik denk moet die prijsverhoging er zo vlug mogelijk komen. geen semester uitstel!

 11. Reactie van Pistache

  Geel ! Veel beter dan dat grijs ! Maar waarom geen gele vuilnisemmer voor de rest van je leven of dan toch voor minstens 20 jaar ? Dat scheelt minstens 52 X 20 vuilniszakken of 1040 plastiekzakken minder voor het milieu. Mijn ex-vuilnisemmer had 25 jaar (en 3 verhuizen) achter de rug en had nog minstens 10 jaar kunnen meegaan. En een blauwe voor pmd. Stapelbaar ! En niet zo’n overgrote bak die de helft van een terras of koertje in beslag neemt ! Of iets haalbaars zoals in Lissabon en Athene : midden in ‘t stad overal van die klein sorteercentra : plastiek, flessen, andere afval. Want op een appartementje zonder terras of in een huisje zonder koertje en één week met je gewone afval en twee weken met je PMD zak zitten … soms begrijp ik dat mensen sluikstorten, ook al ben ik dikwijls kwaad dat ik, met mijn zorgvuldig sorteren beloond word met zicht vanuit mijn woonst op massa’s “zwerfvuil” of eerder op sluikstorten want gevulde Aldi zakken lijken me niet direct “zwerfvuil”.

  • Reactie van Tine

   Ik woon op appartement, maar wij hebben een containerlokaal. Er staan containers voor gewoon huisvuil, voor papier, voor glas, etc. We moeten nooit ons afval buiten zetten want Ivago haalt het zelf uit het lokaal. Heel handig!

   • Reactie van rony coekaerts

    we hebben dat in de zebrastraat ook. het zou nogal moeilijk zijn op 36m2 zonder terras.
    voor mij moeten, zouden, er meer ondergrondse containers in de straten moeten zijn.
    zoals ik zeg, voor mij geen probleem, maar als ik zie hoeveel aldi.zakjes in die minuscule vuilbakjes gepropt worden, dan scheelt er iets.
    is dat gemakzucht, even de hond uitlaten en zakje deponeren? zit je op kot en kan je dat zakje nergens kwijt voor je op week.end gaat, of op vakantie?

    dat zijn situaties waarbij die grijze of gele zak niet helpen.
    komaan, je hebt mosselen gegeten, de volgende dag stinkt dat in de wind. dat moet je dat nog een week bijhouden! om te zwijgen van die bloemkool.
    ok, je kan overschakelen op astronauten.voedsel.
    dat zou pas een groene besparing zijn: allemaal aan de biologisch afbreekbare zakjes.

 12. Reactie van gezond verstand

  Als ik ivago was zou ik rood nemen. Ze zouden inderdaad rood moeten worden van schaamte. Schaamte om het lef de gentenaars te bestelen en op te lichten. Reken even mee: op 15 december kan ik dus nog een rol grijze zakken kopen bij ivago. Een maand later zegt men mij: sorry meneer, die nemen we niet meer mee. U mag te voet naar de proeftuinstraat komen en dan krijgt u misschien een euro terug (ik heb geen auto meer sinds ik een ongeval heb gehad tien jaar geleden). In werkelijkheid rekenen ze er natuurlijk op dat niemand dat doet, en dat ze al dat geld in hun kas kunnen stoppen en voor extra-zitpenningen kunnen gebruiken. Diefstal en contractbreuk en oplichting noem ik dat.

  Een eenvoudig voorstel: men verkoopt de grijze zakken tot ze op zijn, en schakelt dan simpelweg over naar de gele. Maar dat is te moeilijk zeker voor deze intercommunale vereniging van oplichters?

 13. Reactie van tom

  Het is niet zo evident om ‘gewoon de zakken te verkopen tot als ze op zijn’. Zoals men zei, de kleur veranderd om het hamsteren tegen grijze zakken te verhinderen. Nu je dit weet, moet je maar geen 10 nieuwe rollen kopen half december… Niet zo moeilijk me dunkt. En het verleggen van de overgangsperiode verlegt gewoon het probleem (als je dat al probleem mag noemen).

  Waarom heeft iedereen het steeds toch zo moeilijk met -in mijn ogen- zo’n kleine aanpassing? Buiten de prijsverhoging (die ik ergens kan begrijpen, alles word duurder) is er toch geen probleem?

 14. Reactie van ivo

  yep yep vreemde dingen
  plus met de overgang van grijs naar geel is iets goed mis
  er wordt al maanden niet normaal vuilzakken geleverd aan discounters zoals “colruyt vb daar ik gins werknemer ben”
  je zou eens moeten weten hoeveel keer,ik de mensen moet teleurstellen om de dag dat er geen zakken aanwezig zijn,en iedere keer de “waarom” moet meegeven
  zo heb ik er al menige moeten teleurstellen
  dan nog te zwijgen over prijsverhoging
  tis de hopen dat dit brandje snel geblust is