Gentse glijbanen

woensdag 26 november 2008 16u09 | Jeronimo | 18 reacties
Trefwoorden: , , , .

Voor de meesten is de start van de week al een hele opgave en zeker als je je compleet groggy uit je bed moet sleuren om met de fiets of te voet naar je werk of station te reppen.

Zonder koffie in de vrieskou, maar gelukkig wel met een warme kop chocomelk in de buik. Dinsdagochtend was het koud. En nat. En glad…

De straten lagen er nat bij en met aangepaste omwentelingen en de tijd indachtig om op tijd mijn trein te halen, racete ik ik langs de kaai richting Dampoortstation en vloog zoals iedere ochtend zonder te remmen met mijn ene knie naar binnen gebogen Iljo Keisse-gewijs de bocht in naar het Sint-Baafspark…

Zwiep boem patat!

Voor ik het wist gleed ik enkele meters over de ijslaag die zich op de klinkers had gevormd. Ook de voetgangers schuifelden armwiekend om recht te blijven. Verder negeerden ze de ingepakte vloekende gevallene.

Zonder kleerscheuren reed ik dan maar ietwat behoedzamer door het zompige gras om dan aan de ring de parking van Dampoort op te draaien en mijn achterwiel weer te voelen slippen. Schaatsen op de fiets is niet mijn specialiteit dus steeg ik wijselijk van mijn in sportkleuren geschilderd stalen ros af en schuifelde schoorvoetend richting de fietsenstallingen. Andere fietsers waren minder succesvol en de een na de ander zwiepte de grond binnen of stapte bij het zien van al dat geglij af.

En blijkbaar waren wij niet de enigen geweest die het gladde asfalt aan onze bips hebben gevoeld.

Een boel redactieleden kwam binnen gestrompeld met gelijkaardige verhalen, de een al minder fortuinlijk dan de ander.

Een mens zou zich afvragen waarom de wegen worden bestrooid maar niet de zones waar duizenden voetgangers en fietsers moeten passeren, zoals stationsbuurten en bushaltes.

En hoe bent u de gladde Gentse straten dinsdagmorgen doorgekomen?

© 2008 GENTBLOGT VZW

18 reacties »

 1. Reactie van TomVS

  De al dan niet gladdige toestand van de Gentse straten die ik moest doen was nog een peulschil vergeleken met de lichten die het niet deden aan de Keizervest. Met een grandioze soep tot gevolg.

 2. Reactie van Thierry

  Jeronimo, quasi op dezelfde plaats (poortgebouw Sint-Baafspark, 5u30) mét de fiets uitgegleden. Recht op m’n rug… Pijnlijk!!! ;-)

 3. Reactie van Stijn Geldof

  Ik ben in mijn bed blijven liggen. Hoogst aan te raden.

 4. Reactie van Michel Vuijlsteke

  Ik ben met mijn fiets uitgegleden in het Baudelopark — schoen kapot, broek kapot. Aan de Dampoort was het perron levensgevaarlijk, maar daar zijn ze wel met de hand komen strooien rond 7u45…

 5. Reactie van Yves

  Ik geraakte zonder valpartij in de Dampoort, waar het perron om 5 na 8 inderdaad niet glad was. Beneden rond de fietsen was het ferm oppassen…
  1 dochter viel op weg naar school 3 maal, een andere 1 maal. Een klasgenote is naar huis teruggekeerd wegens natte kleren…

 6. Reactie van Wouter

  Ik ben ook op mijn poep beland. Iets na acht op brug tussen steendam en dampoortstraat (hoe heet dat ook alweer?) Nog nooit zo’n gladde baan geweten: ongelooflijk dat daar niet (meer?) accidenten zijn gebeurd!

 7. Reactie van Tom De Wael

  geen problemen gehad en met bus en trein zoals elke dag veilig op post geraakt.
  Mijn wederhelft belde die dag wel in lichte schok dat ze bijna een wegglijdende bejaarde bromfietsster had overreden, maar dat die gelukkig net voor de wagen tot stilstand was gekomen. ja ja winterellende, het is nog maar het begin.

 8. Reactie van Robbie

  niemand die richting Merelbeke fietst? de fietsbaan langs de Hundelgemsesteenweg was een ramp, 1 grote ijsspiegels en als fietser moest je noodgedwongen de rijbaan op. Een schande!

 9. Reactie van Anne

  Op de Neermeerskaai was het ook leuk, daar claxonneerden boze automobilisten naar die oenen van voetgangers die op straat liepen. Maar die oenen konden kiezen: hun leven wagen op het voetpad, of op straat. Het fietspad en het voetpad op de Jubileumlaan waren ook grote ijspistes.

  • Reactie van DriesO

   Volgens het verkeersreglement mogen fietsers op de rijbaan fietsen als het fietspad onberijdbaar is.
   (Van voetgangers weet ik het niet zeker.)

 10. Reactie van (c)

  Het Miljoenenkwartier blonk dinsdagmorgen nog meer dan gewoonlijk! De fietsers vielen bij bosjes, aan de nieuwe tramhalte op de Kortrijksesteenweg lag er zelfs een hoopje gezellig “bijeengegleden” studenten.
  Ook aan de watersportbaan was het fietspad één blinkende ellende!

 11. Reactie van Yves

  Dat wordt een mooie uitdaging voor een fietsstad: na veegmachines voor fietspaden, nu ook strooifaciliteiten voor fietspaden. Iemand een idee hoe de situatie was op de Coupure? Werd daar op de rijweg gestrooid, op het fietspad, beide, of geen van beide?

 12. Reactie van SveN

  Ik zag de fietsers voor mij vallen op de Van Eyckbrug en bedank de onfortuinlijken bij deze omdat ik daardoor gewaarschuwd werd en dus niet gevallen ben…

 13. Reactie van Lieven Blancke

  Ik heb iets meer geluk gehad. Mijn fietsroute van Ledeberg naar het centrum (via Sint-Lievenspoort en Orbanlaan) wordt al enkele jaren bijna steeds gestrooid bij vorst en sneeuw. Hoe ze het doen weet ik niet, daar zou ik eens vroegen moeten voor opstaan. In het centrum (Vlaanderenstraat en verder) ook geen problemen.

 14. Reactie van b-west

  Hah! Dankzij mijn namiddagshift moest ik pas om 12.00 naar buiten… geen glad plekje meer te bespeuren! :)

 15. Reactie van els eeckhout

  Grappig allemaal, en ik die dacht dat ik de enige was die tegen de vlakte is gegeaan. Ben onderuit geschoven aan het Duivelssteen (dat ding heet toch zo geloof ik). Geen houden aan, grandioos tegen het asfalt in 1 sierlijke glijbeweging. Niet makkelijk ook om mijn fiets weer recht te krijgen op die ijsplek. Lekker warm gekregen nadien, dat wel :)