Geluidsmuur langs E40 verdeelt Drongen

vrijdag 16 januari 2009 14u43 | Redactie | 15 reacties
Trefwoorden: , , .

Met tien jaar vertraging krijgt de buurt rond de oprit van de E40 in Drongen een geluidsscherm.

‘Ik ben niet blij met de bouw van een geluidsmuur’, zegt Anita De Keyser (53). Ze woont al 27 jaar aan de Brouwerijstraat, vlakbij de E40. ‘Integendeel, als die muur er komt, vrees ik voor de lichtinval en voor mijn uitzicht. We leven met de auto’s op de snelweg. Toen ik het huis kocht, wist ik waar het lag. We hebben dubbel glas en binnen horen we amper wat.’ De mensen die protesteerden, zijn al lang weer verhuisd, zegt De Keyser. ‘De huidige straat heeft geen problemen met de snelweg. In de stad hoor je het verkeer toch ook?’

Lees meer bij De Standaard en De Gentenaar

Ook scherm voor Mariakerke
Behalve in Drongen is er dit jaar ook een geluidsscherm gepland in Mariakerke. Daar komt er een scherm van 200 meter langs de R4 ter hoogte van de Driesdreef.
Lees meer bij De Gentenaar

© 2009 GENTBLOGT VZW

15 reacties »

 1. Reactie van Hilda De Meyer

  Ik woon aan de andere kant van de E 40 in de straat Keuze en ben praktisch gezien een overbuur van Mevrouw Anita De Keyser die hierboven reageerde. Ik kocht mijn huis pas in 2001. Toen lag de E 40 er al lang en ik had er toen geen bezwaar tegen en nu nog niet.
  Het is met mijn tuin dat ik dichtst in de buurt kom van de autosnelweg, maar daar ligt een natuurlijke buffer achter welke mij van de autosnelweg scheidt. Het geluid is in de zomer te verwaarlozen. In de winter als de bladeren van de bomen vallen, is het geluid erger en ook als het regent, maar dat zijn dan wel toestanden waarin ik niet in mijn tuin ga gaan zitten. Dus ik ben eerder neutraal wat die geluidsmuur betreft. Als die er kwam zou ik dat niet slecht vinden, maar ik moet bekennen dat het niet zo van die aard is dat ik daardoor andere mensen in het donker wil zetten, of hun zicht wil afnemen. Want, wat men ook tegen de autostrades kan hebben als argumenten, … ze hebben ook wel iets…. ik kan er soms lang staan naar kijken naar al dat jachtig gedoe van de mensen die toch altijd ergens zeer vlug naar toe willen……. naar een lief ?, naar een vervelende vergadering ?…….naar een huwelijk ?…… een sterfgeval ? of gewoon naar de zon aan de kust ? (als die d’er soms nog eens is !)
  OPTIE : men zou de geluidsmuur kunnen beperken tot 1 kant van de snelweg ! Langs de kant waar ik woon, bij voorbeeld, d

  • Reactie van Catharina

   Mevrouw,
   Graag een muur langs de overkant. De kant waar je niet woont dus. Wij kunnen in de zomer niet slapen nog buiten zitten. En wij wonen zelfs op 500 m van de autostrade. Nooit hebben wij last gehad van het lawaai. Nu word ik er ziek van. Als je het verkeer toch graag ziet. laat de muur dan weg. Voor ons zal het een opluchting zijn.

 2. Reactie van Hilda De Meyer

  (sorry, verkeerde toets getoucheerd!!)
  Langs de kant waar ik woon, bij voorbeeld, dan zouden de mensen aan de overkant hun zicht nog kunnen behouden.
  GOED IDEE ????

 3. Reactie van Erik

  De evidente optie lijkt mij een muur die helemaal of gedeeltelijk ven glas is. Zo is er nog licht en verminderd het geluid toch. Al heb ik geen zicht op de kostprijs daarvan.

 4. Reactie van Frans

  Dit is wel een uiterst zeldzame variant van het NIMBY-syndroom: het PIMBY-syndroom (Please in my backyard).

 5. Reactie van cies van de kwis

  Door de geluidsmuur gaan, krijgt na dit artikel opeens een heel andere betekenis…

 6. Reactie van Lieven

  Wat de dames ook mogen beweren, bij mooi weer kunnen wij toch niet in alle stilte in de tuin zitten en kunnen wij niet met het raam open slapen. Als de wind dan nog uit de verkeerde richting komt is het lawaai dubbel zo hoog. Als bewoner in de Solvynsdreef zijn wij heel blij met de komst van deze geluidsmuur. Deze mag zelfs veel langer zijn en opgetrokken worden tot aan het Esso station.

  • Reactie van pascal

   Het lijkt mij behoorlijk logisch dat je in de buurt van een snelweg niet “in alle stilte” in de tuin kan zitten of met het raam open kan slapen, maar dat lijkt me iets dat je ook bij aankoop van een huis kan bedenken … tenzij de snelweg pas achteraf werd aangelegd ?

   • Reactie van Tim Rosseel

    Dit stuk E40 ligt er al van 1952…
    http://wegen-routes.be/maps/1952n.html
    Moest het al zijn dat iemand er eerder dan toen woont:
    - Is die al lang verhuisd
    - Is die het al lang gewoon
    - Is die actief genoeg om er voor te zorgen dat het geluidsscherm er al stond

    my 2 cents

    • Reactie van Catharina

     Ben blij dat er iemand zo reageerd. Wiij hebben onze aankoop heel goed overwogen. Zelfs ons tentje opgezet. Kwestie om ‘s nachts ook te weten hoeveel lawaai er was. Alles was tip top. Veel feestjes (slaapfeestjes) enz zijn bij ons doorgegaan. Sinds de muren hebben we alle feestjes afgezegd. Het is niet te houden van lawaai. Wij zijn van 30db naar 65db (over de middag) gegaan. BEDANKT, GELUIDSMUREN/OVERHEID OM ONS LEVEN ZO TE VERZIEKEN. Ik dacht dat de muren waren om het geluid te verminderen. Niet om de geluidszone te vergroten.!!!!!!!!!!!!!!!!

     • Reactie van Charlotte De Loof

      Beste,

      Wij overwegen om evt een huis aan te kopen gelegen aan de E40 ter hoogte van Aalter.
      Ik ben sterk aan het tweifelen, maar begrijp uw reactie niet volledig. Kan je me daar even bij helpen.

      Met vriendelijke groet,
      Ik kijk uit naar uw reactie,
      Charlotte

 7. Reactie van Lieven

  http://wegen-routes.be/doss/A10n.html
  Bekijk de grafieken op deze webpagina: de verkeersevolutie voor het stuk Nevele-Gent Drongen stijgt van 2.760 in 1952 tot 83.200 in 2005…zou de geluidshinder ook niet toegenomen zijn?

 8. Ik woon in Zwijnaarde en het geluid is bij wijlen ondraaglijk zeer zenuw slopend in het bijzonder als de wind uit het oosten komt, met het venster openslapen lukt het niet.
  Ik zou graag hebben dat er meer bomen als schutting gebruikt worden, dat zou voor iedereen ten goede komen , natuurlijk vraagt het onderhoud aan de gemeente