Eén op de twaalf Gentse ondernemers is allochtoon

dinsdag 21 april 2009 10u43 | Redactie | 2 reacties
Trefwoorden: , .

In 2006 had 7,7% van de Gentse zelfstandigen een buitenlandse nationaliteit. Een studie van Unizo wijst uit dat dat percentage in oktober 2008 was gestegen naar 8,15%, of ongeveer één op de twaalf. Dat is weliswaar een stuk minder dan in Antwerpen (16%) of Brussel (30%), maar toch behoorlijk hoger dan het Vlaamse gemiddelde (5,09%).
‘Als we er ook de vele Turkse zelfstandigen bijnemen die de Belgische nationaliteit hebben, komen we zeker aan 12 à 13%’, zegt zelfstandige Mustafa Kemal Akpinar.

Lees meer bij De Gentenaar

© 2009 GENTBLOGT VZW

2 reacties »

 1. Reactie van rony coekaerts

  ik kan me vergissen maar ik dacht dat zelfstandigen geen uitkeringen krijgen.
  daar gaat de perceptie dat het een hoop leeggangers zijn.
  doet me denken aan mijn vorige verblijfplaats.
  iedereen sprak over die luie turken die elke namiddag op een terrasje zaten.
  wat blijkbaar niemand wist, was dat ik die gasten elke avond met de bus naar gm.motors moest voeren. zeven dagen op zeven.
  toen ging het er nog goed.
  natuurlijk: klaplopers heb je overal, maar veel meer ……….gezien aan de toog.

 2. Reactie van Tom De Wael

  Rony, zelfstandigen kunnen wel (terug) uitkeringen krijgen als ze binnen de x jaar (4 jaar denk ik) stoppen met de zelfstandige activiteit.
  Verder bestaat er ook zoiets als verminderde of geen BTW bijdragen voor de eerste x jaar (2 denk ik ) zodat het soms niet zo verwonderlijk is dat je lokale pita-boer, bakker, telefoonwinkeluitbater ineens na 2 jaar niet meer Ali noemt maar Ahmed.

  Begrijp me niet verkeerd, altijd respect voor mensen die het willen wagen als zelfstandigen los van kleur en afkomst (want dat interesseert me geen reet) maar dergelijk optimistisch gewauwel zoals in dit artikel waar men “buitenlandse nationaliteit” meent in een positief daglicht te moeten stellen, daar krullen mijn tenen toch ook wel een beetje van.
  Als afkomst er echt niet toe doet dan is het in dit soort dingen ook niet relevant of mijn lokale bakker of slager nu Ahmed of Jan noemt.